Publicitat
Política · 6 de Juliol de 2022. 21:05h.

El Parlament esmena la Transició

“Gairebé 200 persones van ser assassinades impunement”

 El Parlament esmena la Transició

El Parlament ha aprovat una moció presentada pels partits independentistes i els Comuns sobre la memòria de Gustau Muñoz i les víctimes del franquisme i el postfranquisme. L’ha presentada la diputada de la CUP, Montserrat Vinyets, que ha explicat que “Gustau Muñoz, un noi de setze anys, va ser assassinat per un policia de paisà quan era a cent metres de la plaça Sant Jaume. Va ser per la Diada, l'any 78”. “Ell, al seu moment, i en un moment gens còmode, impugna la transició, com també avui la seguim impugnant nosaltres”, ha dit.També Jordi Jordan, dels Comuns, ha recordat que Gustau era “membre de les joventuts del partit comunista” i ha instat el Parlament a “personar-se també com a acusació i part perjudicada en la causa oberta a Argentina contra els crims del franquisme”. Finalment, ha demanat “l'assumpció de responsabilitats per part de l'Estat en la repressió i en tots els crims del franquisme i el postfranquisme, que no poden ni han de quedar impunes”.

La diputada de Junts, Jeaninne Abella, ha manifestat que “la transició democràtica és el que molts van veure com la llum al final del túnel i que va ser una extensió més de l'etapa on el feixisme de Francisco Franco i tota la seva maquinària repressiva anava en contra de qui pensava diferent”. “Gairebé 200 persones van ser assassinades durant el postfranquisme impunement”, ha indicat.

També ha recordat que les autoritats “van avançar l'hora de l'enterrament, les forces d'ocupació van ser presents, i fins i tot van aprofitar per aturar companys del Gustau”. Per la seva banda, Maria Jesus Viña, d’ERC, ha demanat “respecte a la memòria de les persones que van ser torturades i assassinades per l'aparell repressor durant la dictadura i de la transició”.

El diputat de Vox, Joan Garriga Domènech, ha criticat que “els del cop d'Estat del 2017 i els seus socis podemites tenen el desvergonyiment d'afirmar que ‘dues cent persones van ser assassinades en mans de les forces policials conduïdes per l'aparell repressor polític i policial de l'Estat espanyol’. Perquè estem en un Parlament i m'exigeix el decòrum institucional expressar les meves idees amb sinceritat però amb bona forma, perquè si no utilitzaria una altra forma, i els diré que vostès menteixen, manipulen i són uns irresponsables intentant criminalitzar la policia”.

Finalment, Ignacio Martín Blanco, de Ciutadans, ha lamentat que “els que volen que això es tiri per terra, els que volen dilapidar aquest patrimoni que tenim els espanyols amb la Transició, són precisament aquells que detesten la reconciliació, aquells que detesten el consens, que detesten l'entesa entre diferents, aquells que volen trencar la societat espanyola”. “Vostès estan intentant fer un exercici de revisionisme històric nauseabund, absolutament basat en fal·làcies, en mentides, en dades absolutament tretes de context i extemporanis”, ha dit.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#19 Neferu, Barcelona, 07/07/2022 - 19:44

A esos 200 habría que sumarle los más de 800 asesinatos de la banda terrorista ETA.
A mi me parece normal que se quiera dar visibilidad a los asesinados por Franco pero, me pregunto ¿ los asesinados por el otro bando no se cuentan? ¿ o es que no causaron ninguna muerte? Ah, claro, sí asesinaron pero a la izq. se le sigue perdonando TODO.

#18 Julián, Badalona, 07/07/2022 - 10:28

Sólo los que corrimos delante de los grises sabemos lo que fue aquello. Yo, por supuesto, fui uno de ellos. Recuerdo una vez que se me quedo enganchada la chaqueta de pana con la valla del SEPU y recibí 3 porrazos que me destrozaron el carné del PSUC :(

#18.1 pepe, andorra, 07/07/2022 - 13:33

pues visto lo visto, pocos palos te dieron. Yo corri delante de la PN y los mozos en la plaza san jaime la primera vez q dieron palos, en aquellas manifas del 86 contra la selectividad y con el cojo manteca. Y eso por no hablar de los q corrieron cuando Felipe cerro las empresas grandes para satisfacer su ego y entrar en la CEE. Reconversion dicen.

#18.2 Oriol, BCN, 07/07/2022 - 16:17

Pepe, el Cojo Manteca era Madrid, no a la plaça Sant Jaume! Aquelles van ser les meves primeres manifestacions i la veritat és que van ser molt tranquil·les amb comparació amb coses que he vist després. A Madrid sí que van fotre molta canya aquells mateixos dies.

#18.3 pepe, andorra, 08/07/2022 - 10:43

el cojo manteca era el simbolo, tanto en Barcelona como en Madrid y en la plaza san jaime y en esas manifas, fueron las primeras donde la policia regional dio palos a todo estudiante. Lo interesante del aquel caso en la plaza san jaime, es q la policia regional dio mas palos q los q podian dar los grises a cuatro pringaos comunistas. En democracia.

#17 FERRANOT, BARCELONA, 07/07/2022 - 09:21

Si, apunteu també a l'alcalde de Barcelona a qui Terra Lliure li va adherir una bomba a la panxa. I també podríem comptar els assassinats a Hipercor per la banda terrorista ETA. En fi: que foteu fàstic.

#16 Pan con tomate y jamón ibérico, II*II Seguim fent el ridícul.., 07/07/2022 - 08:55

"...causa oberta a Argentina contra els crims del franquisme”

Vaya manga de boludos, por allá no saben ni organizarse como sociedad, como para organizarnos a nosotros... ¿Van a venir los chorros de los Kirchneristas a darnos lecciones de como llevar a la ruina una nación...? ¿Quienes? ¿Los Moyano, el gordo Larroque, el Pata Medina..?

#15 Alejandro, Santa Coloma de Gramanet , 07/07/2022 - 08:30

En esos 200 muertos habrán metido los asesinados por ETA o esos muertos no cuentan

#15.1 Oriol, BCN, 07/07/2022 - 16:19

Potser seria hora que paréssiu d'amagar-vos darrere les víctimes d'ETA. Igual que ETA hauria de deixar d'amagar-se darrrere les víctimes de les forces repressives espanyoles (o basques).

#15.2 pepe, andorra, 08/07/2022 - 10:48

si, lo de igualar a victimas y verdugos es muy tipico, es como decir q los alemanes se esconden detras de las victimas de los inhumanos bombardeos ingleses y los demas se esconden detras del holocausto....¿En serio es lo mismo defender a una victima q hacerse la victima cuando eres el verdugo?