Publicitat
Política · 18 de Novembre de 2009. 18:47h.

8.000 milions menys amb el nou finançament

La llei que regula el model dóna per saldat el deute de "lleialtat institucional"

8.000 milions menys amb el nou finançament

Montilla i Zapatero, en una imatge d'arxiu

El portaveu de CiU a qüestions econòmiques, Antoni Fernández Teixidó, ha plantejat al debat pressupostari del Parlament d'aquest dimecres el fet que Catalunya perdrà amb el nou sistema de finançament gairebé 8.000 milions d'euros que li deu l'administració central pel concepte conegut com "lleialtat institucional".

Teixidó ha fonamentat la seva intervenció en una informació publicada per La Vanguardia, en la qual s'afirma que aquesta xifra és l'acumulació des de 2.005 dels deutes de l' administració central amb la Generalitat per aquest concepte.

La "lleialtat institucional", que figura al nou Estatut i a la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), implica que l'Estat ha de compensar les autonomies per les mesures que adopti -com aprovació de lleis, supressió d'impostos, etc.- i que suposen per a aquestes una disminució d'ingressos o un increment de despeses no previstos en el moment de l'aprovació del sistema vigent.

El 2005, el deute de l'Estat amb la Generalitat per aquest concepte era d'uns 1.000 milions, és a dir, un 5% del pressupost consolidat de Catalunya. Segons el càlcul fet pel Govern, el deute acumulat el 2009 puja a més de 7.700 milions.
 
El projecte de llei que regula el sistema de finançament finançament de les autonomies de règim comú, que acompanya la Lofca sempre que es pacta un nou model, estableix en la reforma inicialment aprovada fa dies pel Congrés que "amb la incorporació de recursos addicionals per part de l'Estat a les necessitats de finançament (...) es garanteix la suficiència financera de les comunitats autònomes per al compliment de la totalitat de les obligacions legals existents fins la data d'aprovació d'aquesta llei, donant satisfacció al principi de lleialtat institucional". És a dir, que el deute de 7.700 milions es dóna per saldada i es torna partir de zero.

"Ens ha de dir aquí, vull saber, CiU vol saber, si aquests 8.000 milions d'euros que els seus informes calculen se'ns deuen o no", ha reclamat Teixidó al conseller d'Economia, Antoni Castells. El diputat s'ha donat ell mateix resposta, indicant que l'Estat ja no deu aquests diners a Catalunya perquè la Lofca posa el comptador a zero. "Gran negoci, gran conquesta", ha dit irònic.

En la seva rèplica, Castells ha confirmat que aquest informe calcula uns 1.000 millones de euros de deute en concepte de lleialtat institucional l'any 2005, però no s'ha fet responsable de l'extrapolació de la xifra fins els 8.000 millones de euros. "No sé si aquesta extrapolació és del tot precisa", ha dit. Pel que fa a la primera quantitat, ha afirmat que li va ser de molta ajuda a l'hora de negociar el nou model de finançament. El conseller ha tornat a defensar l'acord de finançament i ha vist lògic que es posi en comptador a zero.

En aquest punt, Teixidó ha indicat que seran 8.000 milions d'euros "o els que siguin", però és una quantitat que s'ha de tenir en compte a l'hora de fer balanç del nou model de finançament. "Si és una quantitat irrellevant ho acceptarem i callarem. Però vostè sap que és important", ha conclòs el diputat, que ha afegit que CiU té demanat aquest informe des de setembre i encara no el té.

Sobre la reforma de la Lofca, el president de la Generalitat, José Montilla, ha dit aquest dimercres durant la sessió de control al Parlament que "la Lofca -la nova Lofca- compleix escrupolosament amb el que estableix l’Estatut d’autonomia de Catalunya en matèria de finançament, ja que, de fet, la reforma és el resultat de la mateixa reforma del finançament, pactat pel Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat".

Ha afegit que "per sort el no a la reforma va perdre la votació perquè, del contrari, Catalunya hauria perdut fins a 9.000 milions d’euros d’entrada, 2.151 milions d’euros corresponents al finançament de l’any 2009; 2.613, com vostè deia, addicionals, corresponents al finançament de l’any 2010, i, a més a més, hauria posat en perill els 4.447 corresponents a l’aplicació de la disposició addicional tercera de l’Estatut".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 joan, manresa, 19/11/2009 - 18:01

Es una vergonya,al final els tindrem que donar calés per reespirar.Colla de m.....Srs.de ERC,gracias per votar la LOFCA,i gracies tambe els que u van fer sense venir-ne a compte.Entre uns i altres,tambe CiU per fotre el canari,som la riota de tutom..

#13 trucafort, Olot, 19/11/2009 - 17:56

Si guanya ZApatero guanya Catalunya. Recordeu?
PSC-botifler.
Volem,volem,volem......volem independència

#12 David, Cornellà, 19/11/2009 - 14:22

I què voleu? El finançament dimana de l'Estatut i l'Estatut és una concessió administrativa escanyola. Fins que no controlem la nostra caixa, ço és siguem independents, aquí no canviarà res.

#11 capsigrany, riumors, 19/11/2009 - 12:07

Cap novetat, això ha passat cada vegada que s'ha modificat el model de finançament , i en portem uns quants!!!!!

#10 Ex votant d'ERC, L'Estartit, 19/11/2009 - 09:49

Sense comentaris: http://www.youtube.com/watch?v=19_v90vmP80