Publicitat
Política · 14 de Gener de 2014. 18:57h.

Abstenció de la CUP després de signar-hi a favor

La formació s’abstindrà malgrat haver signat la proposta de portar la consulta al Congrés

Abstenció de la CUP després de signar-hi a favor

La signatura de David Fernández, en el document

La CUP ha anunciat la seva abstenció a la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, malgrat que -juntament amb CiU, ICV i ERC- va ser un dels grups promotors de la proposta que serà votada aquest dijous.

El diputat Quim Arrufat ha argumentat que la seva formació ja havia anunciat que no s'oposaria a aquesta tramitació "per això vam facilitar que es debatés al Parlament de Catalunya: vam firmar l'entrada a registre de la proposta i vam firmar la petició de Ple extraordinari".

Tot i això ha al·legat que “la celebració del referèndum depèn de la voluntat democràtica del poble català, i de la determinació que societats i partits mostrin i demostrin en el seu exercici. Hem de deixar de mirar cap a Madrid, és una via morta, i mirar cap al món i cap a la convocatòria, amb permís o sense, de la nostra consulta democràtica".

La Mesa del Parlament va acordar el passat mes de gener convocar un ple per aquest dijous amb un únic punt de l'ordre del dia: el debat i la votació de la proposta que els grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van entrar al registre al desembre per presentar al Congrés la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

La proposta que es debatrà planteja una proposició de llei d'un únic article que delega a la Generalitat "la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s'acordin amb el govern de l'estat". També fixa que la convocatòria del referèndum la farà el govern de la Generalitat, i que s'ha de celebrar abans que acabi l'any 2014.

L'exposició de motius declara que el referèndum "pot tenir encaix en la Constitució, en la mesura que aquesta no exclou la possibilitat d'un referèndum consultiu en l'àmbit d'una comunitat autònoma ni estableix límits quant al seu contingut". La proposició planteja aplicar l'article 150.2 de la constitució espanyola, que preveu que l'estat pugui transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant una llei orgànica, facultats corresponents a una matèria de titularitat estatal, com és el cas d'una convocatòria de referèndum.

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#24 Raima, barcelona, 15/01/2014 - 11:49

Ostres, CUP. Doncs què proposeu vosaltres? Expliqueu bé el procediment que us sembla que cal seguir. Argumenteu bé, sis plau, que ja en sabeu quan voleu.

#23 ferf, olot, 15/01/2014 - 08:37

Sempre he dit el mateix, aquest no saben si volen carn o peix, és una pena.

#22 Maria, Barcelona, 15/01/2014 - 08:20

Aquests de la CUP no són de fiar, quin poca intel?ligència estratègia!

#21 Rosamaria Cendrós, Barcelona, 15/01/2014 - 07:51

Aquest ja fan com els espanyols, signen i després s'ho passen pel folre! Sovint penso que si no ens en sortim serà més per culpa nostra que pels cabestros que hi ha a l'altra banda, que ja és dir! La gent que no compleix amb la seva paraula ja perden tota la dignitat. Pobre país nostre!

#20 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI - COSTA BRAVA - CATALUNYA., 15/01/2014 - 00:28

No votar a favor d´una proposta que ells mateixos varen signar i presentar al Parlament, demostra una gran immaduresa no momès com a polítics si no també com a persones.