Publicitat
Política · 7 d'Abril de 2015. 15:15h.

Acord Catalunya-Califòrnia

El Govern mantindrà la política exterior mentre tingui el "suport majoritari del poble"

Acord Catalunya-Califòrnia

Imatge de la signatura

El secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, ha assegurat que la Generalitat mantindrà la política exterior mentre “hi hagi un suport majoritari del poble de Catalunya”.

Albinyana, a preguntes dels periodistes, s’ha referit a l’informe que farà arribar el Govern a les ambaixades dels països de la UE, i alguns de fora, i ha fet notar els “esforços que han fet les institucions catalanes en els darrers dos anys i mig per intentar acordar amb les institucions espanyoles una via per exercir el dret a l’autodeterminació, que és el que ens demanaven i ens demanen una gran part dels ciutadans  i les ciutadanes de Catalunya i sobre el qual el Govern té un mandat  del Parlament de Catalunya”. “Ho continuarem fent, sempre que hi hagi un suport majoritari del poble de Catalunya”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, ha afirmat que l’acció exterior del Govern “serveix per defensar els interessos dels catalans i de les empreses catalanes”. “Sempre hem dit que ho continuarem fent, amb o sense traves de l’Estat” ha afegit, i ha remarcat que “perquè Catalunya pugui ser acceptada com un estat sobirà al món, si així ho desitgen els ciutadans, nosaltres hem de fer un esforç com a Govern per fer-nos presents i fer-nos conèixer arreu”.

Els governs de Catalunya i de l’estat de Califòrna han signat aquest dimarts un acord de col·laboració (Memorandum of Understanding) amb l’objectiu de promoure la cooperació econòmica i empresarial entre ambdós territoris en diferents àrees prioritàries. Han subscrit l’acord el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, i el director de l’oficina del governador de promoció econòmica i empresarial, Kish Rajan. A l’acte de signatura també hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat als Estats Units, Andrew Davis, i el director general de Relacions Exteriors, Iban Rabasa.
 
Albinyana ha subratllat que aquest és el primer acord que signen els dos governs, malgrat que hi ha hagut moltes relacions des de finals dels anys 80. El secretari ha fet notar que Califòrnia “és la setena economia del món en valor de PIB nominal” i ha remarcat que aquest estat “només signa acords amb països i amb territoris en els quals hi veu un atractiu de caràcter estratègic”. Per tant, ha dit, la signatura d’aquest conveni significa que “el Govern  de Califòrnia ha vist en Catalunya un conjunt d’actius tangibles i intangibles que ens fan molt atractius”.
 
Durant la trobada amb el director econòmic de l’oficina del governador, el secretari Albinyana ha comentat la realitat catalana en relació a la de Califòrnia. Tots dos també han parlat del problema de sequera que pateix aquest estat i Roger Albinyana ha posat a disposició del Govern californià l’experiència de la Generalitat pel que fa a l’eficiència en l’ús dels recursos hidrícs. El secretari ha assenyalat que “el Govern de Califòrnia està molt interessat a conèixer com el Govern de Catalunya, amb un territori que ha tingut problemes similars als seus, encara que segurament no amb la mateixa magnitud, ha sabut fer front al problema de l’escassedat  de l’aigua”.
 
El Memorandum of Understanding preveu, entre d’altres acords, organitzar d’activitats de promoció comercial conjunta i missions empresarials en els respectius territoris; incentivar la col·laboració entre universitats, organitzacions i centres de recerca; o treballar conjuntament en la lluita contra el canvi climàtic; impulsar la cooperació per a l’intercanvi de bones practiques en models de gestió eficaços dels recursos hídrics o promoure els programes d’intercanvi entre universitats.
 
L’acord havia de ser signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i el governador de Califòrnia, Jerry Brown, però aquest últim va anul·lar la seva agenda per avui amb motiu de la celebració del funeral per la seva germana, que va morir fa pocs dies. El president Mas, que li va traslladar personalment el seu condol, va decidir posposar la seva visita oficial a l’estat de Califòrnia per respecte al dol decretat pel governador.

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#31 Calimero, Barcelona, 10/04/2015 - 10:13

Gran acto de firmas en en salon solemne de pladur de la gobernación de California juas juas juas

#30 Carlos Gomez, Bcn, 08/04/2015 - 13:01

Potser ah anat als EU a implorar calerons per pagar els 340mm d´euros que al 31 de març duen al gloriosos farmecutics catalans, mentre no arrivem a Itaca.
Nomes es questio de paciencia i la patria ho sap.

#29 Gregari, VNG, 08/04/2015 - 09:08

Ara ens inundaran de vi i taronges de California

#28 Joan Miquel de Servent Saavedra, Torredembarra, 07/04/2015 - 23:37

"Correspon als catalans de decidir si se senten millor en el marc d'Espanya o bé sols, els correspon a ells de decidir-ho [...] La base econòmica de Catalunya és molt potent"
Nils Schmid, vicepresident del Land Baden-Wüttemberg i ministre de Finances i Economia
(30-9-2013)

#28.1 El azote de los necios, Barcelona, España, 09/04/2015 - 04:11

Ninguno de los que has mencionado ni tiene potestad ni legitimidad para hablar sobre la UE.......además ya sabemos que Baden no les gusta pagar impuestos para Berlín, u otros landers más pobres, pero no los tiene para plantearlo......bla, bla, bla

#27 Joan Miquel de Servent Saavedra, Torredembarra, 07/04/2015 - 23:31

"Si Catalunya se separa d'Espanya i Escòcia del Regne unit, tots continuaran formant part de la Unió Europea"

Roland Vaubel, assessor del Govern alemany. Extracte del seu informe (maig del 2013)