Publicitat
Política · 8 de Febrer de 2011. 17:38h.

Acusen Zapatero de privilegiar Catalunya

El socialista José María Barreda adverteix que "no acceptaré cap tracte discriminatori"

Acusen Zapatero de privilegiar Catalunya

Zapatero, en una foto d'arxiu

Els governs de les comunitats autònomes de Galícia, l'Aragó, Castella i Lleó, La Rioja, Castella-La Manxa, Navarra i Cantàbria, així com l'Ajuntament de Madrid, han criticat el que consideren un tracte de favor de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero cap a Catalunya per permetre la Generalitat endeutar-se a llarg termini.

El president manxec, el socialista José María Barreda, ha advertit al Govern estatal que no acceptarà "cap tipus de tracte discriminatori", a qui ha exigit igualtat de tracte per a tots els espanyols amb independència del territori on visquin.

Barreda ha recordat que la Constitució estableix que tots els espanyols són iguals davant la llei, de manera que ha assenyalat que no dóna per fet que el Govern central vagi a beneficiar a Catalunya perquè està segur que "el Govern d'Espanya tractarà de la mateixa manera a totes les comunitats i no a privilegiar a cap d'elles".

A l'Aragó, el seu vicepresident, José Ángel Biel, ha manifestat que tots els executius autonòmics intenten sempre obtenir més finançament del Govern central, però cap ho aconsegueix excepte el president de la Generalitat, Artur Mas.

Des de la Junta de Castella i Lleó, el seu vicepresident segon, Tomás Villanueva, ha indicat que no pot ser que es permeti operacions d'endeutament a uns sí ia altres no, i ha comentat no conèixer "amb exactitud" les autoritzacions fetes per Zapatero, "saltant-se els òrgans col.legiats" com el Consell de Política Fiscal i Financera.

També el president Rioja, Pedro Sanz, ha exigit al Govern de Zapatero que expliqui a les comunitats autònomes per què aplica una norma de manera diferent en una o altra comunitat, "en funció de l'interès partidista, electoral o oportunista".

En aquesta mateixa línia, el cap de l'executiu foral de Navarra, Miguel Sanz, ha manifestat que les decisions de Zapatero "no han de generar greuges comparatius entre les comunitats autònomes".

"Si totes les comunitats hem hagut de complir amb els límits en matèria de dèficit establerts en el Consell de Política Fiscal i Financera i Navarra els ha complert estrictament, les que s'han passat no poden tenir el favor de l'administració central", ha sostingut.

La Xunta de Galícia considera, mentrestant, que l'acord sobre endeutament amb Catalunya "incompleix els pactes en el Consell de Política Fiscal i Financera i substitueix aquest fòrum per una negociació bilateral".

El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha criticat la decisió de Madrid i ha assenyalat que el Congrés s'ha convertit en un "mercat persa" on els nacionalistes van "a tirar de la corda" amb acords que no són "gratis".

El president murcià, Ramón Luis Valcárcel ha demanat una reunió urgent amb Zapatero per "desbloquejar" l'autorització d'endeutament i ha criticat el "afany obsessiu" de no donar a la regió de Múrcia "el que es mereix", mentre que l'alcalde madrileny , Alberto Ruiz-Gallardón, ha assegurat que el cap de l'executiu discrimina la ciutat de Madrid per raons polítiques.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Dolors, Barcelona, 09/02/2011 - 08:39

Algu les han dit que aquets diners son deutes del estat espanyol amb Catalunya.?

#1 kim, hospi, 08/02/2011 - 18:22

Privilegi pagar 22.000 millons d'euros? IN INDE INDEPENDENCIA.