Política · 16 de Març de 2022. 09:37h.

Alay diu que van parlar només "sobre Barcelona"

L'home de confiança de Puigdemont afirma que "els hi encanta venir"

Alay diu que van parlar només "sobre Barcelona"

El cap de l'Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha afirmat en una entrevista en Eldiario.es que mai ha buscat el suport del Kremlin al procés malgrat viatjar fins a tres ocasions a Moscou i ha dit que en els contactes que va mantenir amb russos a Moscou i a Barcelona van parlar "sobre Barcelona, una ciutat a la qual van comentar que els encanta venir, i sobre Moscou".

També ha afegit que van parlar "sobre Catalunya, mai ho he negat, perquè sent el director de l'Oficina del president Puigdemont em pregunten sobre la situació política", però ha subratllat que ho va fer "sense cap altre objectiu". "Hem explicat el que ocorria a Catalunya perquè hi ha exiliats i presos", però "en cap moment va haver-hi la intenció de crear un entramat internacional per a finançar el procés".

Sobre la trobada de Puigdemont amb Alexander Dmitrenko a Suïssa, el cap de l'oficina de Puigdemont explica que "es va produir a l'Hotel Kempinski, en presència de periodistes, en un espai obert, i va ser una simple salutació". "Hi havia molta relació comercial, molt de rus que venia a Catalunya. El senyor Dmitrenko, que es dedica a obrir perspectives econòmiques, va voler saludar el president. Va ser una salutació de cinc o deu minuts", afegeix.

Alay, que no va tenir cap contacte amb l'oposició russa, admet que "Rússia no és una democràcia homologable a les europees" i remarca que "és obvi que la llibertat d'expressió en qualsevol estat de la UE és superior a la de Rússia". "Condemno rotundament la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, és injustificable i a més està provocant un sofriment molt gran als ciutadans ucraïnesos", sentencia.

Nega que parlés amb l'escalador i assessor del ministeri d'Energia rus Arkady Seregin de la possibilitat que Rússia garantís el subministrament de petroli i gas a Catalunya en cas d'obtenir la independència perquè "una qüestió així per a algú que treballi per al ministeri d'Energia rus li semblaria una fabulació enorme". "No em vaig veure amb el senyor Seregin en cap reunió, va ser en un dinar amb altres persones. No sabia exactament ni per a qui treballava, la seva presència allí era per la seva afició a l'alpinisme, que va ser de l'única cosa de la que vam parlar", al·lega.

Josep Lluís Alay afirma que només un dels tres viatges a Rússia va ser com a cap de l'Oficina de Puigdemont. "És el del mes de març (2019), el relatiu als mitjans de comunicació russos interessats en entrevistes". "Sé que em pregunten pel que em pregunten, però el meu treball principal durant el viatge de juny va ser de recerca com a professor d'història de la Universitat de Barcelona (UB). Vaig anar a consultar els arxius històrics de la federació russa, que és on estan els arxius del Kommintern, la internacional comunista", assegura.

"Allí està la informació sobre dues catalanes exiliades a la Unió Soviètica en 1939 sobre les quals estic investigant, les germanes Brufau Civit. També vaig voler veure els documents originals sobre el viatge del president Macià a Moscou el 1925. I al febrer vaig viatjar pel llibre que vaig traduir. Això no ho tindria per què comptar però ho explico", afegeix.

Finalment, preguntat per si Carles Puigdemont vol tornar aquest 2022 a Catalunya, Alay exposa que l'expresident i eurodiputat de Junts "vol tornar a la part sud de la frontera, a la Catalunya Nord ja ha estat i ha estat molt ben rebut". "Si serà aquest 2022, mai faig prediccions", conclou.

Publicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#31 Patente de Lazy, Sin City Lazy, 17/03/2022 - 09:18

De barcelona, en concreto de los puticlubs independentistas. Los rusos aun estan petándose de risa.

#30 Tabarnés puro, Barcino, 17/03/2022 - 05:48

Sí claro, hablaron de Barcelona... y de la tortilla de patatas!!
Vaya panda de golfos sinvergüenzas. Lo bueno del asunto es que sois tan golfos, patéticos y miserables que nadie os cree, ni os tiene en cuenta.
Por cierto, dejad de hablar de Barcelona e id a hablar de Tractoria que es lo vuestro.

#29 Resistencia , Flors i violes , 16/03/2022 - 23:51

Resumen : Alay viaja a Rusia (a costa de todos), entre caviar y vodka (a costa de todos) les lloriquea lo de pueblo superior pero oprimido. Los rusos le ofrecen su apoyo moral, unos bots y artículos a cambio de X (a costa de todos). Alay sale encantado ( la independencia ya está, soy un patriota). Los rusos : este payaso aún no controla el vodka.

#28 Resistencia , Flors i violes , 16/03/2022 - 23:17

Alay. 04-09-2021. Entrevista en Més 3/24 :asegura que en estas reuniones discutieron, por ejemplo, las necesidades energéticas de Cataluña.
Alay. 15-03-2022.Niega que hablarán de la posibilidad de que Rusia garantizara el suministro de petróleo y gas a Catalunya en caso de indep. Solo habló de alpinismo y Bar
Alay. 2023:No sé ni dónde está R

#27 Resistencia , Entrevista a Alay en Mes 3/24 , 16/03/2022 - 21:47

Fuimos a hablar sobre asuntos que interesan en la creación de un estado independiente en el futuro...Para crear un Estado independiente necesitamos tener relaciones con todos los Estados del mundo, y ¿cómo no las vamos a tener con Rusia y ?", y ha asegurado que en estas reuniones discutieron por ejemplo, las necesidades energéticas de Cat
4-09-21