Publicitat
Política · 13 de Gener de 2022. 11:04h.

Alcaldes sense partit

Dirigents del PDECAT es juguen la reelecció a les municipals

Alcaldes sense partit

El mal resultat del PDECAT, que es va quedar fora del Parlament amb 77.000 vots i el 2,72% dels vots -lluny del 3% mínim exigit- va deixar en una dolenta situació als seus més de 200 alcaldes entre els quals hi ha alguns dels seus referents municipals com Marc Solsona (Mollerussa), Marc Castells (igualada) i Xavier Fonollosa (Martorell).

El PDECAT presumia de la seva implantació territorial i molts d'ells, de fet, van esquivar els cants de sirena de Carles Puigdemont i altres dirigents perquè es passessin a JxCat. A això, s'ha de sumar ara la marxa d'Àngels Chacón, exlíder del PDECAT, que ha presentat Centrem, una formació que aglutina partits nascuts després de l'extinció de Convergència -Lliures o Convergents-, però també d'altres que rebutgen el nacionalisme -com la Lliga- i de persones independents.

Chacón té la voluntat que el nou partit ja es presenti en alguns municipis a les eleccions del 2023. Com que el PDECAT és el partit que té drets electorals, ja no es presentaria sota les sigles en aquests comicis locals. I ho faria a partir de coalicions que acollirien la marca del nou partit de Chacón.

La situació aboca alcaldes i alcaldesses del PDECAT a escollir entre sumar-se al nou partit de Chacón, bé apostar pel projecte de Junts per Catalunya o crear una marca municipal pròpia. Els alcaldes i alcaldesses del PDECAT tindran "llibertat" per negociar les llistes, segons preveuen els estatuts del partit nacionalista.

Fonollosa va obtenir majoria absoluta en les darreres eleccions municipals amb el 50,3% dels sufragis i 5.958 vots -la xifra més elevada de la formació en les 11 conteses electorals municipals que es porten celebrades des de 1979-. L'alcalde va aconseguir 12 regidors, 4 més que l'any 2015.

Castells va guanyar les darreres eleccions municipals a la capital de l'Anoia. Ho va fer perdent la majoria absoluta -va passar d'11 a 9 regidors- però deixant-se pel camí només uns 50 vots (7.559 el 2015 i 7.503 en aquesta contesa). Solsona, per la seva banda, també va revalidar majoria absoluta l'any 2019 a Mollerussa amb 9 regidors, dos menys que el 2015, i va rebre 2.727 vots (49,6%).

De fet, alcaldes com els de Figueres, Lloret de Mar o Martorell ja han registrat la seva pròpia marca municipal sota el nom de 'Junts', per evitar que JxCat presenti una llista alternativa. Tot i això, no descarten arribar a un acord amb el partit que lideren Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.

El secretari general adjunt del PDECAT i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va reconèixer en roda de premsa les "afinitats i complicitats" amb el nou partit de Chacón. Solsona va afirmar que el PDECAT "acompanyarà" Centrem a la seva fundació.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 L'avi Florenci, La terra, l'home i la deixa, 14/01/2022 - 16:35

Si fos un d'aquests, agafava la vara i sortia al parlament a allisar les costelles a alguna del PDECat que va per allà i que té la paga assegurada...

#1 Marc de Vich, Marc, 13/01/2022 - 11:33

No se pueden mantener 946 ayuntamientos en Cataluña, en un territorio tan pequeño, debería de suprimirse y que el órgano pasase a las comarcas, incluso a lo que llaman veguerias que son más amplias en territorio, nos costaría menos y serían mucho más eficiente, y menos colocados y chiringuitos