Publicitat
Política · 22 de Març de 2011. 19:45h.

Algú ho havia de dir

Tardà repta Bono i fa servir el català al Congrés

Algú ho havia de dir

Tardà, al faristol del Congrés, en una foto d'arxiu

El diputat d'Esquerra, Joan Tardà, ha fet una part de la seva intervenció al ple del Congrés en català. El dirigent independentista ha defensat una iniciativa de CiU, ICV i el Grup Mixt que pretén la reforma del reglament de la cambra baixa i així permetre l'ús de les llengües cooficials, tant en els escrits com en les intervencions parlamentàries. El diputat del PNB, Aitor Esteban, que ha precedit Tardà, ha parlat en euskera.

El diputat republicà, malgrat les advertències prèvies del president del Congrés, José Bono, ha fet una part de la seva al·locució en català. Quan el diputat d'ERC ha canviat el castellà pel català, el popular Ricardo Tarno ha reclamat a Bono que no ho tolerés, però el president de la cambra no ha interromput Tardà, tal i com havia fet abans amb Esteban.

Al contrari, el socialista ha cridat l'atenció al diputat del PP en dues oportunitats. Després, Bono ha assegurat que no ha volgut tallar Tardà per "deixar clar" qui són els que "fan demagògia amb les llengües d'Espanya" i evitar "que es pugués titular demà que al Congrés s'impedeix la llibertat".

Ha reiterat, però, que l'única llengua oficial al Congrés dels Diputats és el castellà i ha apel·lat a la intel·ligència de Tardà perquè fos conscient que "parlar en català el fa menys comprensible".

I ha afegit que per parlar en català, euskera o gallec cal primer canviar la llei i l'article 3 de la Constitució. "Els que fem les lleis hem de saber que hi ha molts ciutadans a qui no els hi agraden i malgrat tot les compleixen, com la llei del tabac. Si volen parlar en un idioma diferent, han de canviar la llei", ha dit. "No em tornin a posar en la disyuntiva d'adoptar mesures reglamentàries", ha finalitzat Bono a modus d'amenaça.

Per la seva banda, Tardà havia reclamat que "les nostres llengües necessiten aquest gran aparador per guanyar prestigi". També ha assegurat que és "molt important per a les llengües minoritàries tenir tots els reconeixements al Parlament".

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#29 Aina, Solsona, 23/03/2011 - 23:35

Jo proposaria en Tardà com a pròxim president d'ERC. És un crack! Perdoneu, però algú ho havia de dir!

#28 ramon, barcelona-c, 23/03/2011 - 23:05

Quina gent mes incoherent , si sou independentistes que coi us importa que el castellà s'utilitzi al congreso español . Si fossin intel.ligents els que defensarían l'us
del català serían els espanyols . Tanmateix es inutil a un costat i l'altre de la barrera gent poc dotada.

#27 Francesc, Barcelona, 23/03/2011 - 17:42

En Tardà ha fet e que havia de fer. Posar en contradicció democràtica el Parlament Espanyol. De freakisme res de res! On és la llibertat de què fan gala a Can Bilingüisme? inga, vinga, que responguin....

#26 Al carrer, collons !, Barcelona, 23/03/2011 - 13:44

Els del PSOE secció N.E. naturalment votant en contra del català. Perdoneu però algù ho havia de dir!

#25 joan, barcelona, 23/03/2011 - 13:22

com sempre aquets fen el pallaso.