Publicitat
Política · 3 d'Agost de 2022. 17:56h.

Amb la sequera hem ensopegat

Del "no alarmar-se" a situació crítica en dues setmanes

Amb la sequera hem ensopegat

Catalunya es troba en una situació de "sequera forta" sobretot a la meitat nord de Catalunya on, segons ha informat la Generalitat, "s'enregistren importants dèficits pluviomètrics a curt, mitjà i llarg termini". A més, la sequera pot qualificar-se d'"excepcional" en zones del litoral i prelitoral central.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha informat d'aquesta situació dues setmanes després que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, assegurés que "no ens hem d'alarmar" i expliqués que la Generalitat no descartava que "a finals d'agost una part important del territori es trobi en situació d'alerta per sequera".

El Govern remarca que hi haurà "acumulació d'importants dèficits de precipitació a curt i llarg termini a moltes zones del Prepirineu de Lleida, tot el quadrant nord-est, a més de la part baixa del riu Llobregat". Tanmateix, afirma que "desapareix la sequera a curt termini de zones com l'Anoia, Bages, sud del Berguedà i zones del Pallars Jussà i apareix una nova zona de sequera a llarg termini a l'interior del Baix Camp, nord del Priorat i Conca del Barberà". 

Davant aquesta situació, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu que al setembre haurà de declarar l'alerta per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona. El director de l'organisme, Samuel Reyes, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que estan acabant d'analitzar si hauran de declarar l'alerta a mitjans o finals de setembre en vista d'uns indicadors que marquen "una tendència a la baixa dels embassaments".

Actualment, 150 municipis de Catalunya estan en fase d'alerta per sequera amb restriccions que no afecten l'ús domèstic d'aigua. L'alerta, que es declararà quan el nivell dels embassaments de què depèn l'àrea metropolitana se situï per sota del 40%, implica limitacions en el reg agrícola, de jardins, per a usos ramaders, industrials i també recreatius, així com no poder netejar els carrers amb mànegues. Les restriccions no es notarien, per tant, en l'aixeta de casa.

Ja hi ha municipis de Catalunya que es troben en alerta per sequera. L'ACA l'ha declarada a l'àmbit de Carme-Capellades, l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà. L'àrea més poblada de Catalunya, amb les reserves al 45%, es troba en prealerta, una fase que no implica restriccions, segons va indicar la setmana passada l'ACA.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#4 pepe , Andorra, 04/08/2022 - 10:29

espero q le pase lo mismo pero al reves, es decir, despues de haber apuñalado por la espalda, como siempre, el PHN, espero digo, q les pase lo mismo a ver q pasa, entonces la propaganda dira q hay q ayudar y ser solidarios con quienes nos apuñalan todos los dias. ¿Apostamos?

#3 pepe , Andorra, 04/08/2022 - 10:28

Es lo q pasa cuando la incompetencia organiza algo. Se supone q estos han de garantizar q vivíamos bien mientras paguemos impuestos, pero como son unos incompetentes, unos presuntos corruptos y unos nepotistas, pues asi estamos. Lo q no entiendo es pq el agua de Aragón es mala para Valencia y Andalucía y buena para los frutales de Lérida.

#2 Marc de Vich, Vich, 03/08/2022 - 20:50

El nivel más bajo de formación que nunca se había tenido en Cataluña. Aprendieron de los Pujoles a sacar dinerales de la mamella de ESP, colocaron a los suyos, sin formación, ni siquiera universitaria con titulaciones facke, creadas a medida por la misma Gene, todo por obtener más odio (complejos) y pasta, el tablón es corto los tiburones espera