Publicitat
Política · 25 de Setembre de 2010. 10:34h.

Andorra reconeixerà Kosovo

Abans, haurà de negociar amb l'Estat espanyol

Andorra reconeixerà Kosovo

El cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu

El cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, s’ha compromès a reconèixer la independència de Kosovo "en els propers mesos" durant la reunió bilateral que ha mantingut aquest dijous amb el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi. En el marc de la seva visita a Nova York per assistir a la 65a Assemblea General de Nacions Unides, Bartumeu ha aprofitat per reunir-se amb Thaçi i li ha assegurat que Andorra "no vol ser l’últim Estat europeu en reconèixer Kosov".

Bartumeu ha argumentat que arran la sentència de la Cort Internacional de Justícia de Nacions Unides, donar suport a Kosovo "no suposa cap aventura irredemptista que no es correspongués amb la voluntat d’un poble i amb el dret internacional".

"La sentència ens dóna tranquil·litat", ha afirmat Bartumeu a l'ACN. Amb la resolució de Nacions Unides a les mans, Andorra assegura que en un any reconeixeran la independència de Kosovo, però abans haurà de negociar amb l'Estat espanyol. "El nostre ministre d'Afers Exteriors es reunirà amb el seu homòleg espanyol, Miguel Àngel Moatinos, per tractar la qüestió", ha especificat Bartumeu.

Durant la reunió bilateral, el primer ministre de Kosovo ha sol·licitat al cap de Govern d'Andorra que reconegui la independència del país, una petició que ja van traslladar a Bartumeu per carta el mes de juliol el mateix Thaçi i el president del país dels Balcans, Fatmir Sejdiu.

El mandatari kosovar ha volgut saber perquè Andorra és un dels pocs països que no han reconegut la independència de Kosovo, juntament amb Espanya, fins i tot després que el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), màxim òrgan judicial de Nacions Unides, dictaminés la legalitat de la seva declaració unilateral d’independència.

Bartumeu li ha respòs que fins el moment de la resolució del Tribunal Internacional de Justícia "la política exterior andorrana estava expectant", ja que el país "ha volgut establir un principi d’equilibri en les relacions entre l'Estat espanyol i França", ha explicat. Bartumeu ha argumentat davant de Thaçi que Andorra "estava en una situació complicada" pel fet que França hagués reconegut immediatament Kosovo i l'Estat espanyol "no ho volgués fer".

Ara, després de la sentència, Bartumeu ha assegurat que Andorra "vol continuar guardant aquesta relació d’equilibri", però que si arriba el moment de prendre una posició "també ho hem de fer".

Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 Virgilio Ortiz, Santo Domingo, D.N., 27/09/2010 - 03:19

Ese reconocimiento, al igual que el de todos los paises chiquitos, es por presión de los EE.UU y de los europeos que han traicionado la cristiandad. Jamás será por convicción en la causa de los albaneses.

#13 Bernard Montana, Pucela, 27/09/2010 - 00:02

Teniendo en cuenta el peso específico de Andorra en la diplomacia internacional, se podrían ahorrar este 'notición'. Muy diplomático Bartomeu reuniéndose con un criminal dirigente de la mafia que debería estar en La Haya. Todo muy cordial, vamos.

#12 Fran, Llinars, 25/09/2010 - 23:58

Si us plau,algu q no estigui massa cansat li pot explicar a aquets pancatalanistes el q es llibertat i mes d´un estat sobira?.

#11 Andorrà, Andorra, 25/09/2010 - 23:57

Efectivament Andorra es un estat sobirà, pero no som tontos i sabem de les influencies dels poderosos veins.
Catalunya es el vei amable peo ara per ara depenent i (lamento dir-ho) molt poca infuencia internacional.

#10 Marc Sabatés i Laporta, EDIMBURG ESCOCIA, 25/09/2010 - 19:36

Catalonia is a country , the outside Spain.
MARC-SABATES.COM