Publicitat
Política · 22 de Febrer de 2022. 15:34h.

Antifrau investiga la compra de mascaretes per la Generalitat

Va anticipar 35 milions a Basic Devices

Antifrau investiga la compra de mascaretes per la Generalitat

L’Oficna Antifrau investiga la compra per part de la Generalitat de mascaretes i bates de protecció provinents de la Xina, durant la primera onada de la pandèmia, el 20 de març del 2020. Haurien pagat 35 milions d'euros per anticipat a una empresa intermediària, Basic Devices.

Anifrau considera que aquesta operació va ser un “acte de temeritat que va suposar haver d'assumir un risc no controlat". Inicialment, l'Institut Català de la Salut va fer una contractació d'emergència per valor de 60 milions i mig d'euros. El director gerent de l’ICS aleshores era Josep Maria Argimon, actual conseller de Salut.

I tot i que ni la llei d'emergència per epidèmia contemplava la possibilitat de fer un pagament anticipat  l'endemà, el Departament d'Economia va avançar 35 milions d'euros a l'empresa intermediària.

Una entitat financera va donar l'alerta del risc de l'operació i personal del mateix Departament d'Economia va anar als Mossos d'Esquadra a presentar denúncia per si els estaven estafant.

Tres dies després, van tornar als Mossos a retirar la denúncia al·legant que l'empresa intermediària els havia aportat informació que consideraven suficient. Ni Salut ni Economia han explicat a TV3 quina informació era o qui era la persona de la qual tenien referències per arribar a treure la denúncia.

Un mes i mig després, l'ICS va modificar el contracte --assegurant que no necessitava tant material sanitari-- i el va deixar per 35 milions d'euros, que són els que ja havien avançat.

La investigació que ha fet Antifrau qualifica d'"acte de temeritat" el pagament per diverses raons: perquè l'empresa no havia fet cap contracte previ amb la Generalitat, perquè no disposava de treballadors al seu càrrec, i perquè no es van establir ni condicions ni garanties perquè el material es lliurés.

L'operació s'hauria fet també obviant la normativa: perquè l'empresa no constava al sistema de la Seguretat Social, com requereix la llei de contractes de les administracions públiques, i perquè que "l'abonament dels 35 milions d'euros es va fer sense empara legal".

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#17 Preguntes Infrecuents, Ca la Pilar , 23/02/2022 - 12:04

Quin pelotazu nois. Visca els Pujols i els Aragones. Lladres per la república

#16 Facholin, Barcelona, 23/02/2022 - 06:21

Por eso estan tan calladitos con el tema ayuso...

#16.1 Cau Tv3% , Queralbs, 23/02/2022 - 12:07

Callados callados. Nois ni pio ni piu.
Perfil modus vaquilla. Sußsssshhh. Calla Pilar Raxola .... ara no toca diu el Pujolet.

#15 Charly, Barcelona, 22/02/2022 - 23:47

Esto no deja de ser una fruslería más. Cuando llegue la republiqueta soñada, verás.

#14 AnnaMollet, Mollet, 22/02/2022 - 23:12

¿Y que importa la empresa en cuestión ni las mascarillas? Lo que importa es el 3%.

#13 No soy nadie, Barcelona, 22/02/2022 - 21:41

Si alguien espera que "antifrau" descubra algo va listo, seguro que fue un montaje del perfido estado español y el dinero está en manos de Florentino Pérez, aunque yo buscaría, si fuese posible, en Suiza o Andorra