Publicitat
Política · 21 de Gener de 2010. 20:00h.

Any i mig de retard euromediterrani

Es posa en marxa a Barcelona l'Assemblea Regional i Local de la Unió per la Mediterrània

Any i mig de retard euromediterrani

El president Montilla, durant l'acte

L'Assemblea Regional i Local Euromediterrània (Arlem) s'ha posat en marxa aquest dijous a Barcelona gairebé any i mig després de la constitució de la Unió per la Mediterrània (UpM), de la qual forma part.

La UpM, que succeeix al Procés de Barcelona, es va fundar a París el 13 de juliol de 2008, i el retard de la posada en funcionament es deu a la manca d'acord sobre els seus estatuts i als països que ocuparan les vicesecretaries. Recentment, se li ha donat impuls amb la designació del seu secretari general, el jordà Ahmed Masa'deh, ambaixador de Jordània davant la Unió Europea.

La Arlem, que agrupa ciutats i regions situades als 27 estats de la UE i 16 països de la conca meridional mediterrània i el Pròxim Orient, té la seva seu a Barcelona, al Palau Reial de Pedralbes, el mateix edifici que acollirà el secretariat permanent de la UpM. L'impuls a la UpM és un dels grans objectius que s'ha marcat la presidència espanyola de la UE per als propers sis mesos.

En l'acte de constitució de la Arlem, el president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat la importància de que les relacions euromediterrànies no només siguin competència dels estats, i ha expressat la seva "satisfacció" perquè amb la Arlem es dóna rang institucional a la cooperació euromediterrània entre ens locals i regionals.

"No hi ha desenvolupament equilibrat, sostenible i durador", ha dit Montilla, "si no es té en compte el que implica el territori. No hi ha manera més efectiva de promoure el desenvolupament que fer-ho des de la proximitat social i territorial amb la ciutadania. I no hi ha actor del desenvolupament territorial més eficaç i responsable que els governs locals i regionals".

De la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa del nou organisme, i ha recordat que la capital catalana té "moltes expectatives dipositades" a la UpM. "Les ciutats i regions estan estretament associades al funcionament del partenariat euromediterrani", ha afirmat Hereu.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat