Publicitat
Política · 2 de Juliol de 2009. 23:22h.

Ausàs descarrega en els partits l’elaboració de la llei electoral

El conseller diu que "precisa d’una majoria molt àmplia i d’un consens parlamentari"

Ausàs descarrega en els partits l’elaboració de la llei electoral

Ausàs, inaugurant la urbanització de la plaça Universitat de Canet de Mar

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha intervingut en el ple del Parlament de Catalunya per respondre una sèrie d’interpel·lacions sobre l’elaboració d’una llei electoral pròpia per a Catalunya, aquest dijous, ha exposat els motius per a impulsar la nova llei electoral, i ha descarregat en els partits l’elaboració de la llei, demanant consens i sentit de país a tots els grups parlamentaris.

Durant la seva intervenció, ha explicat que mai com ara s’havia treballat aquesta qüestió amb detall, i que “ara el Parlament de Catalunya disposa d’unes bases aptes per al consens i l’elaboració d’una futura llei electoral pròpia”. I ha insistit que “es tracta d’un document de bases útil i necessari per a l’elaboració d’una llei electoral moderna i ambiciosa per combatre la desafecció política i fomentar la participació ciutadana”.
 
Ausàs ha recordat que el Parlament català ha estat escollit en vuit ocasions des del 1980 fins al 2006 i, "no obstant això, encara manca d’una llei electoral pròpia. És una llàstima que el Parlament de Catalunya no legisli un àmbit sobre el qual té competències plenes i sobiranes des de fa més de 30 anys". I ha dit que Catalunya "és l’única comunitat autònoma de l’Estat espanyol que no té una llei electoral pròpia".
 
També ha recordat que aquesta "no és una llei que hagi d’elaborar el Govern, que precisa d’una majoria molt àmplia i que requereix d’un consens parlamentari en el si d’una ponència conjunta". I ha explicat que "no hi ha cap projecte de llei redactat, i que totes les propostes es deriven de l’informe de la comissió d’experts que, encapçalada pel professor Josep Maria Colomer, va treballar per a elaborar un document de consens".
 
En aquest sentit, ha afirmat que "l’esborrany, que es desprèn dels treballs de la comissió d’experts, només és una proposta més, en forma d’articulat de llei per facilitar la feina parlamentària, un punt de partida perquè es constitueixi la comissió parlamentària per a l’elaboració de la llei electoral".

I ha afegit que "aquestes propostes que conté l’informe i l'esborrany estan orientades a potenciar la participació electoral, la proximitat entre els electors i les persones electes, la transparència i l’autogovern democràtic del procés electoral, la circumscripció electoral en vegueries o la discriminació positiva a favor d'aquells territoris amb menys població".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 ramon, barcelona-c, 06/07/2009 - 21:00

Si la fan els partits en lloc de ser un instrument transparent ,agil i modern serà tortuós ,ple de paranys entre ells i que ens fara quedar on som o fins i tot recular.Segurament tenim la classe política que som capacos de generar,quina desgracia..