Publicitat
Política · 18 d'Agost de 2020. 20:31h.

Barallar-se per les engrunes

Cinc partits es disputen l'herència de Convergència

Barallar-se per les engrunes

Artur Mas i Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu

L'any 2011 Convergència governava la Generalitat, les quatre diputacions i guanyava l'alcaldia de Barcelona per primera vegada des la recuperació de la democràcia. A més, a les eleccions generals, CiU va aconseguir 16 diputats, obtenint el seu tercer millor resultat després dels 17 escons del 1993 i els 18 de 1989 i 1986.

Tanmateix, amb l'aposta pel procés independentista, Convergència va començar a perdre poder a totes les institucions fins que desaparèixer com a partit i ara el seu espai ideològic se'l disputen cinc formacions polítiques: Junts, el PDECAT, el Partit Nacionalista de Catalunya, Units per Avançar i la candidatura unitària de Convergents-Lliures-Lliga Democràtica.

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha impulsat Junts, una formació per “culminar amb èxit el procés d’independència”. “La independència és viable i inevitable; el procés no té marxa enrere. Del que es tracta és de seguir accelerant el procés”, defensa el partit.

Mentrestant, el PDECAT ha rebutjat inicialment integrar-se al projecte de l'expresident català i es presenta com la “centralitat política i social”. “Provenim d’un gran llegat polític i reivindiquem la ingent tasca de construcció nacional i política que hem fet durant 40 anys”, va assegurar el president del PDECAT, David Bonvehí, un dia abans de la presentació de Junts.

Marta Pascal, qui va ser coordinadora del PDECAT, va abandonar el partit per fundar el Partit Nacionalista de Catalunya, juntament amb dirigents històrics de CDC com Carles Campuzano o Jordi Xuclà. Pascal s'emmiralla en el PNB i ha defensat en diverses entrevistes que “som els de la centralitat política i ideològica” i “el punt de trobada de persones que venen de tradicions polítiques diferents”.

De la seva banda, l'exconseller en els governs de CiU Ramon Espadaler va fundar Units per Avançar, hereva de la desapareguda Unió. L'objectiu d'Units -actualment formen grup parlamentari amb el PSC- és “el reconeixement nacional de Catalunya a la Constitució d'Espanya, el blindatge de la nostra llengua i cultura i per un finançament just”.

Finalment, els partits Lliures -de l'exconseller de CDC Antoni Fernández Teixidó-, Convergents -impulsat pel també exconseller de Convergència Germà Gordó- i la Lliga Democràtica -impulsada per la politòloga Astrid Barrio- es presentaran conjuntament en les properes eleccions catalanes com “alternativa electoral de centre ampli que inclogui partits catalanistes i unionistes”.

La Lliga, Lliures i Convergents afirmen que “Catalunya és una nació” i demanen per a la propera legislatura la votació d'“una proposta política acordada pel Parlament que desenvolupi l'autogovern com a nació i doni sortida a l'actual crisi política a Catalunya i a l'Estat espanyol”. També asseguren que “amb independència dels legítims projectes polítics de cadascun,l'ordenament jurídic s'ha de complir per totes les parts”.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#7 Ojotuerto, Calafell.tab, 19/08/2020 - 08:40

El 15 J del 2011 Sí que se dieron palos. Hasta a los helicopteros les dieron. El Prusses, la independencia fue el botón de Reset para la sucesión del conde Pujol I en la figura de alguno de sus hijos. Llegar a ser Pujol II escapar de la Justicia con la mayor pasta posible. Así han acabado. Y lo que les queda.....Ahora a por el Barça. Jajajaja

#6 Lluis C., Barcelona, 19/08/2020 - 08:35

La genial selecció de la foto que encapçala la noticia ho diu tot, doncs veure com el patriarca investeix a l'hereu i li traspassa els actius patrimonials que l'elegit es patejarà fins que no en quedi res, i aixi es confirma que el vanitós i orgullós Mas Gavarró es el veritable liquidador del passat i el guionista del desastre del present.

#4 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 19/08/2020 - 01:27

"La Generalitat de Cataluña tendrá que gastarse hasta 159 millones de euros en limpiar y restaurar la antigua cantera de arcilla ocupada por un gigantesco vertedero ilegal con el que Jordi Pujol Ferrusola hizo a principios de la pasada década un pelotazo de 5,3 MM de €"

elpais.com 25-3-2019

La rica i plena es la quinta galeria on jo l´envi

#3 manu21, Dijon france, 18/08/2020 - 23:48

pero realmente no tienen nada en la cabeza esta gente, Cuántas empresas han dejado ya Cataluña, Europa nunca reconocerá a Cataluña como país pero pa reclamar el dinero pagado por Europa a España sois los primeros
es verdad que esta gente que empuja a eso es más interesado por el 3% y hacerse rico que el futuro de los catalanes

#2 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 18/08/2020 - 23:18

Recordeu quan es pasejaven pel califat sota pali, petonejant criatures i tietes, eren ovacionats com estrellas del rock i ningu gosava aguantarlis la mirada

Quins anys aquells de l´oasi de Pujol sense Fiscalies ni Guardia Sivil obestinades en exterminarlos. Temps de flors, violes i trespercents.

I els Ferraris quatribarrats del Teodorin