Publicitat
Política · 14 de Juliol de 2010. 17:59h.

Benach acusa Tena i Bertran de crear "frustració"

Afirma que la "única" via per a un referèndum és la llei de consultes

Benach acusa Tena i Bertran de crear "frustració"

Ernest Benach, en una imatge d'arxiu

El president del Parlament i dirigent d'ERC, Ernest Benach, en un apunt al seu blog d'internet, ha qualificat de "poc rigorosa" la ILP per promoure una consulta "no referendària" sobre la independència, el "pla B" d'Uriel Bertran i Alfons López Tena -als que no cita pel seu nom en el seu text-, que han renunciat als seus càrrecs orgànics als consells nacionals d'ERC i CiU per protestar.

Després que Benach es quedés sol a la Mesa del Parlament defensant que continués la tramitació de la iniciativa inicial de Bertran i Tena, la IP per convocar un referèndum fent us de la llei de consultes, i que votés en contra de la tramitació de la ILP, aquest dimecres el president del Parlament ha advertit que intentar forçar una consulta sobiranista oficial per una via diferent a la llei de consultes és "un greu error" i només genera "frustració".

Benach ha criticat que CiU i ICV-EUiA -a qui no cita explícitament- canviessin dimarts el seu criteri i acceptessin, a proposta del PSC i el PPC, revocar la decisió de la mateixa Mesa d'acceptar el tràmit de la IP per convocar un referèndum d'independència fent us de la llei de consultes. També ha explicat que es va oposar a avortar la IP perquè el dictamen advers del Consell de Garanties Estatutàries que van esgrimir els partits per avortar la iniciativa no se li podia donar tractament de vinculant, perquè no ho era.

Per ell, la "única" via possible per forçar un referèndum d'autodeterminació és la llei de consultes. Per això, ha afirmat que l'anomenat "pla B" de Tena i Bertran -rebutjada per unanimitat per la Mesa- va ser "un greu error". La ILP pretenia promoure una llei específica per fer una consulta "no referendària" sobre la independència, fórmula similar a la utilitzada per la consulta de la Diagonal, en previsió que la sentència del TC bloquegés la IP inicial.

Ernest Benach ha afirmat que la la llei que regula les ILP "deixa molt clar" quins són els casos que es poden admetre i quins no, "i aquest cas, per motius diversos, no es podia admetre". Per ell, la "trampa" del "pla B" de Tena i Bertran rau en intentar "utilitzar una eina que no és vàlida i que no té cap mena de recorregut, perquè si el Parlament l’aprova, automàticament l’advocat de l’Estat, en nom del govern de l’Estat, la suspèn d’ofici. I aquí s’ha acabat el referèndum! No dura ni 30 segons". Per això, ha instat Tena i Bertran, a qui no cita al seu text, a fer-se "responsables de la frustració generada amb les seves accions".

A més, recorda que la llei "deixa clar" que no es poden presentar més d'una ILP sobre la mateixa qüestió en la mateixa legislatura. I la Mesa, fent cas dels informes dels serveis jurídics, ha rebutjat en diverses ocasions la tramitació d'ILP per forçar un referèndum d'independència.

Malgrat que reconeix que la llei de sonsultes queda "afectada" per la sentència del TC, insisteix que encara és "una via" per forçar un procés de consulta sobre el futur polític del país. I afegeix que acceptar la ILP, el "pla B" de Bertran i Tena, "era donar per morta la llei de consultes i acceptar la sentència del TC".

"ERC manté la validesa de la llei de consultes i no acata ni acatarà la sentència del TC", ha assegurat, i ha afegit que els republicans no pensen "enganyar a la gent i dir-los que una via que no es pot utilitzar sigui l’alternativa o el pla B. Trobo injust que es doni tota la credibilitat a determinades persones sense entrar a avaluar la credibilitat de les seves propostes que, un cop analitzades, no donen per a més", ha afegit .

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#18 JoanMarti, Terrassa, 15/07/2010 - 12:41

Josep Francesc, d'enxufat res de res, nomes cal tenir fe amb el que creus i de moment aixo es el millor

#17 Txell S., Reus, 15/07/2010 - 11:17

Benach si perdessis el mateix temps pel pais que enxufant al teu germà i a altres paparres republicanes

#16 Josep Francesc, Terrassa, 15/07/2010 - 11:03

Joan Marti d'ERC de Terrassa , aviat no podras pagar la teva hipoteca i els teus restaurants amb el sou d'endollat d'ERC caganera

#15 Jordi Martí, Sabadell, 15/07/2010 - 10:49

ERC es declara insubmís davant els poders espanyols. Això només genera frustració als oportunistes...

#14 Ciudadanista, Barcelona, 15/07/2010 - 00:59

Se notaba que lo de López Tena y afines no funcionaba. Ahora resulta que generaba frustración a los separatistas. Pero la culpa nos es de ellos, por muy incompetentes que sean, sino del catecismo que predican.