El president del Parlament, Ernest Benach, ha assegurat que "el poble de Catalunya ha parlat en referèndum i que el TC pugui plantejar una reinterpretació de l’Estatut crea un gravíssim conflicte. Un conflicte que pot acabar amb una crisi d’Estat molt important. No veure això i no entendre les conseqüències que se’n poden desprendre és dramàtic per a Catalunya però sobretot per a Espanya. No n’hi ha prou amb una manifestació, que també es molt important, però si els partits no som capaços de trobar un escenari de treball comú no servirà de res".
En una entrevista a l'Avui, el dirigent republicà considera que "l'Estatut és la nostra Constitució i ens pot agradar més o menys –jo no la vaig votar–, però en el moment en què és una llei democràticament aprovada i ratificada en referèndum pel poble de Catalunya, l’haig de defensar fins al final. L’Estatut no és una llei orgànica més i quan la principal llei del país és atacada, és lògic que la principal autoritat del país respongui. El president de la Generalitat ha de liderar la defensa de l’Estatut, només faltaria! Quin país tindríem si no fos així? L’Estatut surt del Parlament i aquest ha de tenir un paper clau en la seva defensa. El Parlament és on és més fàcil construir la unitat. El protagonisme no ha de ser del president del Parlament, sinó dels grups parlamentaris. Tothom en funció de la seva responsabilitat ha d’assumir els compromisos que implica el seu càrrec".
En aquets sentit, ha assenyalat que "qui contraposa el paper del president de la Generalitat amb el del Parlament s’equivoca. Aquest no és el debat. No m’imagino que la primera autoritat del país no es posi al davant en la defensa de la primera llei del país, però tampoc m’imagino que no ho faci el Parlament. Hem de deixar d’utilitzar l’Estatut i la manifestació per anar uns catalans contra uns altres o uns catalanistes contra uns altres perquè donem vida a l’adversari".
Benach no ha volgut valorar la proposta de Carod, ja que "no vull entrar en aquesta discussió, no m’interessa. No vull entrar en contradicció amb ningú ni vull estar a favor de ningú. No podem estar de manera permanent fixant-nos en si algú ha contradit a un altre i aquest altre l’ha desautoritzat. M’és igual, el país està per damunt de tot això i no té cap importància el debat creuat. Anem al fons de la qüestió, que no és cap altre que un tribunal deslegitimitat ens pot tocar l’Estatut. Imaginem-nos que un tribunal europeu decideix tocar una coma de la Constitució espanyola. Quina reacció tindria el govern espanyol? Zapatero i Rajoy es posarien d’acord en dos minuts. Això és el que reclamo".