Publicitat
Política · 5 d'Octubre de 2010. 17:18h.

Benach 'cola' el català en la conferència de presidents regionals

A partir del 2011 serà una de les llengües oficials de la CALRE

Benach 'cola' el català en la conferència de presidents regionals

Benach, durant la conferència de presidents regionals

El president del Parlament, Ernest Benach, ha aconseguit que la Conferència de Presidents de les Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) aprovés equiparar el català a la resta de llengües de la Unió Europea durant les reunions plenàries d’aquest organisme que agrupa més de setanta presidents de parlaments de regions de la Unió Europea, que representen més de dos-cents milions d’habitants.

L’acord ha estat possible després que Benach hagi defensat davant l’assemblea de la conferència, reunida a Trento, una esmena a l’article del reglament de funcionament de la CALRE sobre l’ús de les llengües. La proposta aprovada, defensada pel president, diu que “les llengües utilitzades durant les conferències de la CALRE són les que demanin les regions presents” i que els documents de treball es podran redactar en la llengua de la regió que els proposi, acompanyats d’una traducció a l’anglès.

Fins ara les llengües oficials de la CALRE eren l’espanyol, l’alemany, l’italià, el francès, el portuguès, el neerlendès i el suec, i només es podien fer servir les altres llengües si la conferència la presidia un president d’una regió amb llengua pròpia. Això va permetre utilitzar el català durant la presidència de Benach el 2005, que es va cloure amb una reunió del plenari al Parlament de Catalunya.

A partir del 2011, a les reunions del plenari de la CALRE i en igualtat de condicions, a més de les llengües oficials de la UE també es podran fer servir les altres llengües que són oficials als respectius territoris. El nou reglament sobre les llengües manté que tots els documents oficials de la CALRE seran traduïts a totes les llengües de les regions membres.

La proposta de Benach sobre les llengües ha estat finalment consensuada amb els presidents dels parlaments de les regions de Flandes, de la comunitat francesa de Bèlgica i de Trento, i ha estat aprovada per 23 vots a favor, 10 en contra i 3 abstencions.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 pero si es que dais hasta risa, bcn, 07/10/2010 - 12:55

así me gusta: los presis pequeños y nominales, en sala aparte, sea la cocina pelando patatas o el trastero conl as escobas y trapos sucios. Mientras, los que mandan, los presidentes de las naciones de verdad, los que cuentan y deciden, en el gran salón de autoridades

#11 Qué petit és el país de Llach, minúscul, de microscopi, bcn, 07/10/2010 - 12:51

y lo llaman conquista? es un logro jugar en 3ª regional????? Me quedo con los Campeones de los Mundiales: ESPAÑA

#10 Y el español en cumbres internacionales, no te jó., bcn, 07/10/2010 - 12:48

uy, qué ilu más grande, el català en conferencia regional por primer cop... el ESPAÑOL está en conferencias INTERNACIONALES desde hace 7 décadas... poble de botiguers acomplejados, con razón no sois nació...

#9 naif, bcn, 06/10/2010 - 18:37

Certament, sòn petites conquestes que van sumant. I cal aprofitar-les, Això s'hagués defensat per part d'un menbre del PSOE-psc?

#8 Pol, Barcelona, 06/10/2010 - 13:08

Gràcies Benach, totes les parceles de normalització i sobirania són importants.