Política · 5 d'Agost de 2010. 19:12h.

Blanco prepara el terreny per succeir Zapatero

El vicesecretari general vol canviar Tomàs Gómez per controlar el PSM

Blanco prepara el terreny per succeir Zapatero

Blanco, amb Zapatero, en una imatge d'arxiu

La direcció del PSOE està perdent la confiança que Zapatero decideixi repetir com a candidat en les eleccions previstes per a 2012, davant l'ambigüitat del president del Govern espanyol. I, segons fonts del partit, alguns dirigents, especialment José Blanco, vicesecretari general, ja estan "prenent posicions".

Aquestes fonts consideren que darrere de les pressions per evitar que Tomás Gómez, secretari general del Partit Socialista de Madrid (PSM), sigui el candidat a les eleccions a la Comunitat, no està només l'obsessió de Zapatero per buscar candidats amb bona imatge mediàtica.

L'entorn del propi Gómez està convençut que qui pretén desmuntar l'actual equilibri de poders al PSM és José Blanco, Pepinho, que intentaria "col·locar dirigents fidels" als llocs claus de la poderosa organització madrilenya del partit.

En aquesta hipòtesi, Blanco estaria "intentant erosionar" el poder de Gómez i de l'aparell del PSM, que actualment ha fet pinya amb el seu secretari general, per aconseguir el control del socialisme de Madrid davant una eventual guerra successòria si Zapatero tira la tovallola .

La intervenció del secretari general del PSOE i president del Govern espanyol en aquesta pugna es limitaria a col·locar els seus candidats a la presidència de la Comunitat i l'alcaldia de Madrid, Trinidad Jiménez i Jorge Lissavetzky, respectivament. Zapatero creu que Jiménez té una gran imatge, oblidant la seva contundent derrota quan es va enfrontar el 2003 per l'alcaldia de Madrid a Alberto Ruiz Gallardón, que va guanyar per majoria absoluta.

El president també confia en Lissavetzky, secretari d'Estat d'Esports, perquè pensa que ha adquirit suficient popularitat amb la victòria de la selecció espanyola de futbol al campionat mundial, com per enfrontar-se a Ruiz Gallardón amb garanties d'èxit, una apreciació que és qüestionada per amplis sectors del partit.

Tanmateix, fonts solvents del PSOE, consideren que el vicesecretari general "va més lluny, perquè vol controlar els llocs fonamentals de l'aparell madrileny". D'aquesta manera, Blanco aconseguiria el suport de Madrid, una federació fonamental per succeir a Zapatero, si arriba el cas.

Les mateixes fonts consideren que l'actual suport de la secretària federal d'organització, Leire Pajín, a Tomàs Gómez i la seva estructura, "no és un obstacle d'importància per a Pepinho", per la demostrada capacitat de Pajín de "adaptar-se als canvis de poder".

Blanco considera fonamental el control del PSM per succeir a Zapatero, perquè no està clar com es plantejaria aquesta eventual successió. Sembla descartable que el PSOE intenti repetir l'experiència d'unes primàries, i és molt dubtosa la convocatòria d'un congrés extraordinari. Però, en qualsevol cas, Pepinho, que ja compta amb molts suports, vol "garanties" que el PSM no li donarà una "sorpresa desagradable".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Fran, Llinars, 06/08/2010 - 09:34

Bufff !! quin nivell, tindrem PP per estona.,, encara q mirant l´escena catalana si Espot,Laporta,Puchi,Carretero,etc...pretenen ser presidents xq no ho pot fer Blanco?uns parlen catala i el Blanco gallec,la resta son exactamente iguals,patetics.

#2 Pepeta, Esplugues, 05/08/2010 - 21:48

Pepiño for president?, quina ilusió, i passant per sobre de la nostra doctora!. "Que hombres y que calidades de seres"

#1 Ramon, Barcelona, 05/08/2010 - 19:49

Serà un gran pas endavant. Zapatero no sap ni història, ni economia, ni idiomes. El Pepinho té una formació més equilibrada: no sap absolutament res de res. Segur que és per ser un analfabet funcional, que sintonitza tan bé amb l'electorat sociata.