Publicitat
Política · 17 de Desembre de 2010. 17:30h.

Caça de bruixes a ERC

L'exregidor de Barcelona Jesús Maestro denuncia que "a Esquerra hi ha proscrits"

Caça de bruixes a ERC

Maestro, en una imatge d'arxiu

L'ex secretari de Cooperació Internacional del Govern, Jesus Maestro, ara diretor de formació de l'ambaixada espanyola a Montevideo (Uruguay), ha contestat les preguntes d'e-notícies abans del decisiu consell nacional d'aquest dissabte. Maestro, que també va ser regidor a l'Ajuntament de Barcelona, denuncia que a Esquerra hi havia militants "proscrits" i que la direcció ha estat "erràtica", entre d'altres coses.

- El passat mes de maig va publicar un article a e-notícies en el que afirma que "el panorama electoral d'ERC se situa com fa dotze anys". Em temo que ho va encertar ...
Sí, jo crec que des de feia temps ja es veía que la cosa no anava gens bé, i que amb la pràctica política que s’anava fent hi havia mala peça al teler. De fet, efectivament em vaig quedar curt...

- Fins i tot augurava una "descomposició electoral"
La descomposició electoral que deia no era que hi hagués d’altres opcions per un mateix espai, sinó que la majoria de l’electorat de les anteriors eleccions no votarien pel partit. En aquest sentit és evident que sí hi ha hagut una descomposició i que el que en queda, més de 200.000 electors, tampoc és evident que sigui el “terra” en termes de número de sufragis.

- Què ha fet malament a Esquerra?
Sempre és difícil de dir. Ha mancat maduresa política, per exemple. Els draps bruts es renten a casa, no sempre mediàticament. Això ha estat tradicional a ERC, que molta gent creu que té un gen caïnita. També es pot dir que no hi ha hagut el convenciment real d’estar en un Govern i el que tot això significa. I penso que, especialment, hi ha hagut un erroni posicionament del partit i dels seus contrincants polítics. Es vol jugar a Primera Divisió o a Segona B? Aquesta segona ha estat l’opció triada. En fi...-

- Anem a pams: què ha fet malament al Govern?
El Govern ha comunicat fatal, amb la qual cosa la iniciativa sempre l’ha portada l’oposició. La imatge ha estat de desgavell i la sensació, de divisió per qualsevol cosa. Això, juntament amb una falta de lideratge en diversos aspectes han donat com a conseqüència els resultats que tots sabem.

- I al partit?
Una mica el que deia abans: no s’ha acabat de creure mai que era al Govern, i que això significa empassar-se gripaus per a aconseguir d’altres avenços. Penso, a més, i ja ho vaig dir en el seu moment, que demanar el vot negatiu a l’Estatut, que és el que demanava el PP, va ser un error que va portar ERC lluny de la centralitat política.

- I la direcció?

Erràtica i més preocupada per les opcions minoritàries que per bastir un projecte d’ampli abast nacional i social. I amb les lluites internes de sempre. Amb molts militants fora no només dels llocs de decisió sinó d’alguna manera “proscrits”. A més, ha tornat el partit a posicions polítiques de fa 14 anys. El partit se situa en l’esquerra nacionalista o en l’esquerra del nacionalisme? El debat semblava superat, però veig que no.

- Joan Puigcercós hauria de continuar?
En democràcia les urnes manen. I les urnes han parlat. Depèn de la concepció de la democràcia que tingui cadascú.

- Què pensa de les crítiques de Carod?
Algunes les comparteixo, però potser amb una vegada ja n’hi ha prou, per a dir les coses.

- Vostè ha defensat el tripartit com una "aposta encertada"

Així ho crec. Penso que calia un canvi i que les esquerres d’aquest país finalment arribessin al Govern de la Generalitat, i fessin polítiques més d’esquerres, i més diferents. Potser les elits dels tres partits no han estat a l’alçada.

- També ha estat partidari de l'independentisme d'esquerres i d'arribar a acords amb el PSC
Home, independentisme hi ha de dretes, de centre i d’esquerres, afortunadament!! En societats democràtiques això és així. I, és clar, he estat partidari d’un independentisme d’esquerres, però cercant també la centralitat i àmplies majories per a fer avançar el país. És en aquest sentit que vaig plantejar acords estratègics amb el PSC, per a fornir una nova majoria social, des del centre esquerra fins l’esquerra, que fes avançar Catalunya cap a la sobirania des d’una perspectiva d’esquerres. Era el que dèiem l’esquerra nacional. Avui això és impossible, especialment perquè l’actual direcció d’ERC no s’ho creu. L’aposta ideològica i política per l’esquerra nacionaltal com ho havíem plantejat ha mort.

- Què proposa a Esquerra per sortir de l'atzucac?
Tinc moltes idees, però no sé si hi tenen cabuda, francament. Potser en un futur immediat, si hi ha canvis de debò, i que plantegin autocrítiques. Però a fons. No s’hi val dir que haver fet Montilla president és la font de tots els mals!!! Què, sempre en són responsables un altres? Per a avançar cal veure i analitzar seriosament i sense embuts ni por a represàlies què ha estat el que no s’ha fet bé.

- I a l'independentisme? ara hi ha més partits que mai, però en nombre d'escons ha baixat

I està bé que hi hagi més opcions. El que passa és que l’espai polític està més difús. Això ha estat tradicionalment així en el mapa polític català. Una persona pot votar ERC, CiU, PSC, ICV, i ara SI, sense massa problemes. La sort del país és jugar en el terreny de joc del catalanisme polític, amb els seus vessants, però dóna una potència important a Catalunya. La política esquarterada a la basca és molt perillosa i malgrat que en el dia a dia és més senzilla, col a col.lectiu és molt pitjor.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 Pepet, Badalona, 19/12/2010 - 00:29

El Bipartit de Conveniencia i Unio ha pactat,pacta(mesa del parlament per començar) i pactara amb el PP perque CiU es el PP de i a Catalunya!
Cal Unitat dels independentistes apart de les sigles, però tant dolent es PSc com CiU.

#10 Pere, Lleida, 18/12/2010 - 08:59

Pepet, els únics que han pactat, pacten i pactaran amb el PP és el PSOE. El PSOE, per tant el PSC, pacta a Euskadi amb el PP i a Catalunya amb ERC. Així que no em vinguis amb collonades estúpides i de pa sucat amb oli. El PP és a Euskadi el que ERC és a Catalunya.

#9 Pepet, Badalona, 18/12/2010 - 02:33

Jo no voto mai els que han pactat ,pactant i pactaran amb el PP entens oi!
Hem tornat enrere 7 anys i aixo no es bo per l'independentisme.
Unitat!

#8 Ciudadanista, Barcelona, 18/12/2010 - 00:31

El principal problema de ERC no es la incompetencia de sus dirigentes, sino que sus ideas están fuera de tiempo, caducadas. Los partidos separatistas no encajan en la Europa del siglo XXI que se une. El centro izquierda que necesita Catalunya no es nacionalista, es ciudadanista.

#7 Dídac, Ciutat, 17/12/2010 - 23:22

Ellos crean a los independentistas y cuando toca rebato, los dejan tirados. Es lo que hay