Publicitat
Política · 28 d'Octubre de 2021. 18:10h.

Canadell diu que la Guerra Civil va ser per evitar la independència

El diputat de Junts també afirma que abans del 1936 els catalans no sabien "parlar castellà”

Canadell diu que la Guerra Civil va ser per evitar la independència

El diputat de Junts, Joan Canadell, en una intervenció al Parlament de rèplica a Vox, ha assegurat que la Guerra Civil espanyola “la que van provocar els seus avantpassats ideològics perquè no suportaven que Catalunya es pogués independitzar”.

Igualment ha assegurat que en aquella època “la majoria de la població no sabia parlar castellà. La meva mare m’explicava que abans de la guerra al seu poble, a la Bisbal d’Empordà, només hi havia una dona que li deien ‘la castellana’. I evidentment parlava català perquè era la llengua que tothom parlava”.



“Vostè diu que Catalunya és bilingüe i que ho ha estat sempre. I això és absolutament mentida, com demostra el que els he explicat fins ara”, ha assegurat. “Catalunya només ha estat bilingüe a partir de la dictadura franquista, amb l’us de les armes i la repressió”, ha dit. “Vostès encarnen aquest franquisme del segle XXI”, ha afegit, en referència a Vox.

Finalment ha manifestat que “durant el segle XX milers de persones de diferents regions espanyoles van venir a Catalunya a treballar, perquè els governants de l’Estat capitanejats pel Generalísimo que vostès encara veneren, no eren capaços de donar a la seva població quelcom tan bàsic com treball i menjar”.

“El seu salvador de la pàtria, el Caudillo, obligava així a milers de persones a desplaçar-se a una regió emprenedora, creativa, treballadora, moderna, amb un teixit empresarial que generava més llocs de treball dels que podia cobrir amb la seva pròpia població”, ha sentenciat.

Publicitat
Publicitat

79 Comentaris

Publicitat
#62 Alien, menjant crispetes, Saturn, 30/10/2021 - 14:25

Es pot ser ignorant i vulgar comel Jaïr i el Peyu i després ve això del Canadell, que seria "lo siguiente". Evidentment no ha sentit parlar de l'obra de teatre de títol "Gente Bien" en la que Rusiñol caricaturitzava la burgesia industrial catalana de finals del XIX per la seva afectació de parlar en castellà.

#61 Very, V, 29/10/2021 - 18:11

Desde el siglo 19 había una tradición en Cataluña, borrada completamente del imaginario popular, de representar Don Juan Tenorio por Todos los Santos, o sea por estas fechas, en todos los teatros de Cataluña, también todos los ateneos y sociedades culturales.. Cosas que hoy ni se pueden imaginar por el lavado de cerebro que ha hecho el pujolismo

#61.1 Alien, menjant crispetes, Saturn, 30/10/2021 - 14:32

Cierto. Había tradición de representar el Tenorio en estas fechas. Y aparte de esto, en la Cataluña de finales del XIX y principios de siglo XX había gran afición por la Zarzuela, los toros y otras representaciones dramáticas populares sobre bandoleros como Diego Corrientes. Canadell solo exhibe su ignorancia.

#60 =HIPERBÓREOpvSEPTENTRIÓN=, =VICARIVS=COORDINATVS=, 29/10/2021 - 17:11

- Respecto al mercado editorial, en 1490 cuando los primeros impresores alemanes se establecieron en Barcelona, publicaban ya más en castellano que en catalán, al haber mayor obra escrita en ese idioma en Cataluña y mayor potencial de demanda.

#59 =HIPERBÓREOpvSEPTENTRIÓN=, =VICARIVS=COORDINATVS=, 29/10/2021 - 17:10

- Hacia 1600 Miguel de Cervantes refleja la sociedad barcelonesa en la segunda parte de El Quijote, y describe que el español era lengua de uso habitual y que los barceloneses se referían a ella como “nuestra lengua” y sobresaliendo la presencia significativa de libros en castellano.

#58 =HIPERBÓREOpvSEPTENTRIÓN=, =VICARIVS=COORDINATVS=, 29/10/2021 - 17:08

- El prestigio del que gozaba el castellano lo demuestra el hecho de que en 1640, tras la muerte de Pau Claris, se le dedicaron unas emotivas "Nenias" fúnebres en castellano. En 1641, se comienza a publicar -en ESPAÑOL- la "Gazeta de Barcelona", el periódico más antiguo de ESPAÑA.