Publicitat
Política · 26 de Gener de 2011. 08:29h.

Cap a la independència

Fins i tot Jordi Pujol considera que a Catalunya només li queda "l'Estat propi o rendir-se"

Cap a la independència

Pujol, en una imatge d'arxiu

L'expresident català Jordi Pujol ha apostat per primera vegada per la independència de Catalunya com una possible "alternativa" davant "la marginació i l'ofec" al qual es vol sotmetre als catalans a l'Espanya actual, i ha dit que no veu arguments per oposar-se a un Estat propi.

En el seu últim editorial, en el butlletí electrònic del Centre d'Estudis Jordi Pujol, l'expresident escriu que "durant molts anys el nacionalisme català majoritari no ha estat independentista. Ha jugat la carta d'un autonomisme que garantís políticament i administrativament un sostre alt , econòmicament viable i amb garantia identitària".

Aquest nacionalisme majoritari "rebutjava els requeriments que alguns sectors li feien perquè s'adherís a l'independentisme. Tenia arguments per fer-ho. Ara ja no els té", ha afegit.

Després de subratllar que econòmicament "una Catalunya independent és viable", Pujol ha admès que encara es podria objectar que no cal "posar en perill la cohesió interna catalana" amb plantejaments independentistes.,

"Però fins i tot aquest argument perd pes a mesura que s'accentua tant el tracte econòmic discriminatori, amb repercussions socials i humanes. Ara no té arguments polítics i cada vegada menys arguments sentimentals. O econòmics", afegeix.

Encara que ha reconegut que la "opció independentista és de difícil realització", Pujol ha advertit que l'altra alternativa és la que "imposa" Espanya i que "equival a rendir-se" i a "acceptar la marginació i l'ofec de Catalunya". Aquesta última opció seria el "final col.lectiu" de Catalunya, de manera que, "arribat el cas, gent que mai hauria somiat amb fer-ho, votaria independència", ha afirmat.Segons l'expresident de la Generalitat, "hauria hagut una manera d'evitar això: que s'hagués acceptat que Catalunya és un poble amb personalitat pròpia, amb dret a ser respectat i considerat com a tal. I això era possible dins d'Espanya".

Segons ell, "fa uns anys" semblava que es podria evitar que Catalunya es veiés davant la disjuntiva d'escollir entre "l'Espanya que el Tribunal Constitucional ha dibuixat" o la independència.

Per Pujol, abans "semblava viable" una "evolució favorable de la interpretació de la Constitució", amb el "reconeixement de la personalitat pròpia i diferenciada de Catalunya", que comportaria una "contribució lleial i a fons per part de Catalunya al progrés democràtic, econòmic, social i de prestigi d'Espanya".

"Això ha fracassat. Des de fa uns anys s'ha anat consolidant un model homogeneïtzador, de sostre competencial molt baix, és a dir, d'autogovern molt limitat i sotmès a un creixent ofec financer", ha denunciat.

Però en aquest moment, segons Pujol, "és ingenu pensar que es podrà frenar el procés d'anar cargolant l'autonomia i, de fet, la identitat, l'autogovern, l'economia de Catalunya, amb noves negociacions, com pretenen encara alguns socialistes catalans" .

"Si algun canvi pot haver de moment, més fàcil és que sigui per mal que per bé. Per tant, l'alternativa a això ara ja només podria ser la independència", ha sentenciat.

"Mentre esperem el dia d'un hipotètic referèndum oficial i vinculant, els catalans un objectiu clar sí que tenim: reforçar internament", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#35 sulfuro sulfuro, Barcelona, 27/01/2011 - 19:14

Lo malo es que lo de este hombre no es demencia senil sino que ya desvariaba desde
pequeñito

#34 Petrus, TGN, 27/01/2011 - 14:08

Menys parlar i mes fer. Que proclamim la independencia ja! y el FCB a guanyar la lliga catalana tots els anys i els espanyols a España con diuen els Maulets, inclosos Inista, Pedrito y Villa, entre d'altres. Prou de contaminació espanyola. I que tanquin internet i no deixin entrar mes diaris ni TV,s

#33 Escamada, Barcelona, 27/01/2011 - 13:52

Doncs, crec que qui ha d'accedir a la independència es Espanya. Sí, com, quan els fills ja són grans, que comenci a fer números i deixi d'estar enganxada a la nostra bossa. A treballar tothom i que es paguin els serveis solets.
Potser caldrà una nova pragmàtica reial que els ho expliqui.

#32 Sempre fent amics, oi?, Rieu, rieu..., 27/01/2011 - 01:28

PaT, hores d'ara, l'única cosa que put és, precisament l'Espanya que esmentes. Sempre menyspreant el que no enteneu, us esteu empetitint des de fa segles.
Abans de riure't dels altres, pensa que a Espanya ja no maneu els espanyols, tros de quòniam.
Mana la Sra. Merkel, lluminària.

#31 PaT, Bcn.Spain, 26/01/2011 - 22:50

terminara de pudrirse en Espanya, por mucho que patalee,..

la senilidad un problema de salud publica..