Publicitat
Política · 14 de Març de 2018. 12:06h.

Caps dels Mossos van enganyar la Policia Nacional i Guàrdia Civil

Van crear “una estratègia” per blindar l’1-O mentre simulaven obeir les forces de l’Estat

Caps dels Mossos van enganyar la Policia Nacional i Guàrdia Civil

Mossos s'abracen amb els votants a Vielha

Un grup de caps dels Mossos a Lleida estaven sent investigats pel tribunal número 4 de la seva localitat per un possible delicte de des­obediència l’1-O, i també per possible falsedat documental o la sedició, segons informa El Periódico. Els investigadors donen per fet que hi ha indicis que "van utilitzar la força mitjançant la instrumentalització de la societat civil" en aquella jornada.

Els hi atribueixen haver difós o permès la difusió d’instruccions i informació reservada adquirida gràcies als seus càrrecs per impedir que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat poguessin evitar la celebració de la consulta com va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Entre els càrrecs policials investigats hi ha el comissari en cap Xavier Monclús, responsable d’aquesta Regió policial; l’inspector Roderic Moreno, de qui va dependre la Sala de Ponent des de la qual es donaven ordres als agents d’àrea l’1-O i l’inspector Xavier Salvador Ribelles, responsable de Seguretat Ciutadana, encara que són molts més els mossos (i alcaldes) que en aquests moments estan sota la lupa del tribunal.

Els investigats van deixar rastre digital sobre polèmics fets en què van participar, per acció o per omissió, l’1-O. També evidències de com van enganyar Policia i Guàrdia Civil o van donar instruccions per vigilar-los, facilitant o no evitant que associacions i polítics locals vinculats a la resistència als col·legis aconseguissin dades molt sensibles, incloent-hi identificació de matrícules o de secretes a petició de particulars o els llocs on es dirigien o on després pernoctaven agents d’aquestes forces de seguretat. El comissari Monclús va arribar a enviar un e-mail l’1-O reclamant informe de tots els seus moviments.

Se li atorga gran importància en les diligències judicials a un xat de WhatsApp en què, el 29 de setembre, van participar 21 caps dels Mossos. Va arribar la notícia que representants de la Guàrdia Civil i la Policia estarien presents al CECOR de Lleida (sala de comandaments per supervisar el dispositiu policial Àgora) i van buscar “una estratègia” per crear dues sales, a l’admetre que els altres membres de les forces i cossos de seguretat de cap manera podien estar “a la cuina”. "Sí, i on ells estiguin hem de tenir una mica d’activitat […], que si no…”, es va apuntar llavors.

Aquesta part de la citada conversa per xat, que protagonitzen el comissari Monclús i l’inspector Moreno, fa concloure als investigadors que l’1-O es van establir no un, sinó dos centres de coordinació: el primer en què es va tractar de “fingir” l’acatament al mandat judicial per haver-hi efectius de Guàrdia Civil i Policia Nacional com a testimonis. I un segon, només de mossos, d’on van sortir ordres per donar “empara i seguretat” i fins i tot “col·laborar” amb el referèndum.

Un dels assenyalats, l’inspector Moreno, va mantenir a més contactes amb ERC i va aconseguir (sobre l’ocultació de material electoral) i va transmetre informació delicada, segons diligències de la Guàrdia Civil després d’analitzar el seu mòbil.

Va xatejar de forma continuada els dies previs a l’1-O amb Joan Ballana, regidor de l’Ajuntament de Vic, pel qual la policia judicial també mostra interès en la seva investigació.

L’inspector Moreno considerava Ballana “persona de confiança de Marta Rovira”, segons es desprèn de la seva pròpia agenda, i li va facilitar instruccions rebudes de les autoritats judicials i la cúpula de la policia autonòmica, dirigida per Josep Lluís Trapero.

Pel seu costat, Ballana transmetia sempre el flux informatiu rebut, contestant al seu interlocutor amb frases com “ok, ho passo!”; “transmeto la teva informació” o “ja he avisat els alcaldes”.


Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#6 pepe, andorra, 14/03/2018 - 20:19

ostias, asta aora no lo abia visto: fijate los plumas lo mucho q se quieren entre ellos....

#5 Fermin, Barcelona, 14/03/2018 - 15:15

Aquest cos de sediciosos ha de tenir un castig exemplar que generi escarment per possibles aspirants...no es possible que el braç executor de la banda del pastisser-boig quedi al marge del procés judicial que s'ha d'obrir i sentenciar amb les penes mes severes. Mentres els mantinguin els catalans ens sentim totalment indefensos amb aquesta purria.

#4 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 14/03/2018 - 14:44

Por si aún queda quien tenga dudas que era un golpe de estado planeado y nada espontáneo.
Solo espero que a más tardar cuando se acaben los juicios, se disuelva a este cuerpo golpista que en países de nuestro entorno como Francia o Inglaterra ya estaría disuelto.

#3 Carlos Gomez, no reirse que es peor, 14/03/2018 - 13:01

Quants anyets de jugar al domino amb el Correa de la Gürtel l´esperen al mariscal Trepero.

#2 pepe.----, andorra, 14/03/2018 - 12:26

menuda novedad....Eso lo sabia todo el mundo q iba a pasar y como se sabia se uso la vieja táctica del funcionario q consiste en dar largas a todo y cuando llegas al final, te dicen q no se puede pq no hay tiempo.