Publicitat
Política · 13 de Març de 2009. 08:37h.

Carod destinarà un milió d'euros a les llengües indígenes

El vicepresident rep a Equador una llança d'un cap de la tribú dels Shuar

Carod destinarà un milió d'euros a les llengües indígenes

Carod, amb el líder Shuar

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha defensat la diversitat lingüística com un “riquesa a preservar” i ha lamentat que “cada vegada que es perd una llengua, es perd una visió del món”. Durant una visita al programa Sasiku per l’Enfortiment de l’Educació Intercultural Bilingüe a l’Equador aquesta matinada, el vicepresident del Govern ha insistit que la diversitat "no pot acceptar cap procés d’homogeneïtzació perquè la unificació lingüística empobreix”. Han acompanyat el vicepresident, la viceconsellera d’Afers Exteriors, Roser Clavell, i el director de l’Agència Catalana Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Andreu Felip.

El vicepresident del Govern ha subratllat que totes les llengües són “necessàries” i no “n’hi ha de millors ni pitjors” sinó que totes “són iguals”i per tant, ha assegurat, “han de tenir els mateixos drets”. En aquest sentit, el vicepresident ha defensat que la diversitat lingüística “no pot acceptar cap procés d’homogeneïtzació perquè la unificació lingüística empobreix” i ha recriminat que “sovint aquells que parlen d’imposició són els que defensen un monolingüisme uniformador”. Precisament, i en el marc de la protecció i difusió de la diversitat lingüística, el vicepresident del Govern ha explicat el projecte de la Casa de les Llengües que donarà a conèixer el patrimoni lingüístic de la humanitat i fomentarà la difusió i el coneixement dels models de gestió del multilingüisme. El vicepresident del Govern ha detallat davant d’una representació de dirigents indígenes que “Catalunya és un exemple de convivència lingüística” perquè hi cohabiten diverses llengües però ha reiterat que l’objectiu del Govern és que “el català esdevingui llengua comuna”.
 
El vicepresident ha visitat aquesta matinada a Puyo el projecte Sasiku, una de les iniciatives de la cooperació catalana  a l’Equador i per la qual l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament aportarà aproximadament 1 milió d’euros en un període de cinc anys. El projecte pretén enfortir l’educació intercultural bilingüe al país a través de dues vies. Per una banda, donant suport a la Dirección Nacional de Educación Intercultural Bilingüe-DINEIB, institució adscrita al Ministeri d’Educació, creada fa 20 anys fruit de les reivindicacions del moviment indígena del país per administrar el seu propi sistema d’educació bilingüe.  Per altra banda, el projecte forma també docents del sistema per millorar la qualitat de l’educació, de forma específica de les comunitats més aïllades i oblidades, i també ofereix classes de gestió pública dirigida a 40 líders de les nacionalitats de l’Amazònia.  El projecte treballa amb 14 nacionalitats indígenes del país
 
Equador és un dels països considerats prioritaris per la cooperació catalana i actualment el Govern català hi té projectes per un valor de 9’5 milions d’euros. L’ACCD centra la seva actuació en tres àmbits: el dret a l’educació, la millora de les capacitats productives, ocupació i drets laborals, i també els drets humans, la governança democràtica i l’enfortiment del teixit social.   
 
Amb la visita a projecte Sasiku el vicepresident del Govern tanca un viatge oficial de tres dies a l’Equador durant el qual s’ha reunit, entre d’altres, amb el president del país, Rafael Correa, a qui va traslladar el contingut del Pacte Nacional per la Immigració i amb qui va analitzar el model català d’integració. També durant la seva estada, el vicepresident del Govern ha refermat el compromís de la Generalitat amb la cooperació amb l’Equador amb la signatura d’un conveni per al desenvolupament regional amb la Secretaria Nacional de Planificació i Desenvolupament (SENPLADES), “un deure civil amb el país”, segons el vicepresident ja que la comunitat equatoriana és la tercera més nombrosa de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

57 Comentaris

Publicitat
#57 MarcGyver, Madrit-Barsalona, 16/03/2009 - 17:32

yo quiero mi dinero, merda!!!!!!!

#56 Willo, Quito, 16/03/2009 - 15:22

Es lamentable que el ser humano no pueda ver más allá de sus propios intereses. Otro mundo sí es posible, pero con ciudadanos planetarios dispuestos a renunciar a su propio yo.

#55 josepxicot, barcelona, 15/03/2009 - 01:16

Segueixo:Si el que es vol és fer mal a l´es
panyol,gest inutil.el peix gran es menja al
petit,i a l´Ecuador amb el Correa que és un
indigenista,sols es parla l´espanyol,si es
vol acabar amb els nostres diners,es una
altra cosa.

#54 josepxicot, barcelona, 15/03/2009 - 01:01

Quí és aquest senyor per donar els nostres diners,a una tribu que no tè futur.
els diners són nostres,aquest senyor no
tè cap autoritat per fer a fer això.Fora en
Carod.

#53 Marc, Mataró, 14/03/2009 - 19:33

És una vergonya que en plena crisi, amb les ajudes sense de lloguer i dependència sense pagar i amb problemes de finançament que regalin un milió d´euros a Equador, i cobren l´impost de successions, com podeu votar el tripartit?