Publicitat
Política · 13 d'Agost de 2010. 16:59h.

Carod exigeix a Espanya que rehabiliti Companys

"La societat catalana no podrà estar satisfeta al cent per cent fins que es declari la nul·litat del judici"

Carod exigeix a Espanya que rehabiliti Companys

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i l'alcalde de La Baule, Yves Métaireau, caminen per l'avinguda Plöermel deixant darrere la casa on va viure Companys (foto: ACN / Jordi Font)

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha demanat més gestos a les autoritats de l'Estat espanyol en el reconeixement de la figura de Lluís Companys durant l'homenatge que s'ha li ha fet aquest divendres a La Baule (França). "La societat catalana no podrà estar satisfeta al cent per cent fins que es declari la nul·litat del judici a Companys", ha afirmat Carod.

Després de recordar que Companys va ser "torturat i humiliat" a l'actual seu del Govern de la Comunitat de Madrid, Carod ha dit que "estaria bé que, si es fan homenatges en llocs per on va passar Companys detingut, les autoritats no només no possessin obstacles sinó que hi contribuïssin".

Acompanyats d'una quarantena de representants de la Comissió de la Dignitat, que han enarborant senyeres i estelades davant del número cinc de l'avinguda Plöermel, on va viure i on va ser detingut Companys, el vicepresident i l'alcalde de La Baule, Yves Métaireau, han descobert una placa que recorda, en el mateix lloc dels fets, l'episodi de la detenció de Companys per la Gestapo, el 13 d'agost de 1940, ara fa just setanta anys. L'acte, en el qual hi han assistit representants de l'Institut Cultural de la Bretanya, s'ha clos amb la interpretació del Cant dels Ocells al violoncel.

Carod, que ha pronunciat un discurs davant els assistents, ha recordat que Companys va ser afusellat "només perquè era president de Catalunya" i que, "amb el seu assassinat, els franquistes van intentar sense èxit acabar amb els valors democràtics que representava el cap de la Generalitat".

També ha senyalat la importància que "els pobles no tinguin memòria curta i no la perdin, perquè un poble sense memòria", ha dit, "és fàcilment manipulable". En aquest sentit, ha ressaltat que la llei de la memòria històrica impulsada pel Govern espanyol ha permès donar passos endavant, però "la satisfacció no serà completa fins que s'anul·lin tots els judicis com el de Companys".

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#30 Toni, BCN, 16/08/2010 - 21:32

A Edu. Perdoneu que em fiqui però com pots opinar d´algo sense coneixement? Catalunya unida amb la corona d´Aragó era una potencia marítima i comercial en la edat mitjana, concretament a partir del segle XIII. Gairebé van conquerir tot el Mediterrani.

#29 Quién a hierro mata..., a hierro termina, 16/08/2010 - 12:08

La verdad es que bajo el mandato de Companys se fusilaron a más de 8000 catalanes, y luego nos metió en una guerra que no podíamos ganar mientras él se iba por patas. Para mi, de heroe no tiene nada. Lo siento, pero yo lo veo así

#28 Edu, Cassà, 15/08/2010 - 21:33

Quim (Pineda de Mar), un imperi basat en el comerç? De què parles? De quina època parles?

#27 Tzatza, BCN, 15/08/2010 - 13:30

En el món feliç en que viu aquest home no hi res més important que les rehabilitacions i els viatges. Suposo que tots els seus defensor tenen un bon lloc de treball, no han de pagar hipoteca, els fills no estudien en barracons, disposen de guarderies...

#26 Solidaritat Obrera, //*//, 15/08/2010 - 02:52

Als caiguts d´Esquerra Republicana en la lluita per la llibertat de Catalunya! La Gestapo, Hitler, Franco, Mussolini NO PASSARAN PERQUÈ LA LLUITA CONTINUA! VISCA LA REPÚBLICA!