Publicitat
Política · 13 d'Octubre de 2011. 13:09h.

Carretero s'empassa les crítiques a ERC

La formació va arribar a obrir expedient a per "desprestigiar-la" i ell va abandonar el partit

Carretero s'empassa les crítiques a ERC

Carretero, Bosch i Junqueras, durant l'acte de presentació de l'acord

El líder de Reagrupament, Joan Carretero, va tancar un acord amb Esquerra el passat dia 8  de cara a les eleccions al Congrés. La decisió de Carretero es produeix després que la formació que ell va impulsar quedés fora del Parlament el passat 28-N en assolir només 39.834 vots. L'exconseller, que es presentava per Girona, tampoc va sotir de diputat on en canvi sí va resultar escollit el cap de llista de Solidaritat, Toni Strubell, que anteriormente anava quart a la candidatura de Reagrupament.

La relació de Carretero -i la secretaria general, Rut Carandell- amb el seu expartit ha estat un estira-i-arronsa des de la seva marxa. Carretero, de fet, no va estalviar les crítiques a través dels mitjans de comunicació. Al gener del 2007, quan encara militava a Esquerra, Carretero va publicar dos artícles a l'Avui on carregava contra la formació independentista. En el primer, sota el titol 'ERC, de planeta a satel·lit', criticava la reedició del pacte d'Esquerra amb el PSC i considerava que Esquerra estava esdevenint un satèl·lit del PSC, amb una estratègia que "ignora l'eix nacional" de la política catalana i el redueix "a l'eix esquerra-dreta".

Al segon article, l'exconseller centrava la seva crítica en Carod-Rovira i Puigcercós. Del primer deia que "ja ha culminat el seu procés de colonització mental" amb articles "inintel·ligibles" que barregen "patriotisme social", "pluja fina" o el caràcter "inclusiu" del pacte, per contrarrestar les crítiques de sectors sobiranistes. A Puigcercós li retreia per exemple que subscrigui el "discurs socialista de tota la vida" amb proclames com "aquí hi ha 70 diputats d'esquerres i 65 de dretes".

Un mes més tard, en la declaració fundacional de Reagrupament, Carretero va criticar la "desorientació" dels dirigents d'ERC i la "manca de rumb" del partit. Per això i degut als mals resultats de les municipals del 2007, va sol·licitar la celebració d'un congrés extraordinari i es va convertir en el candidat de Reagrupament a la presidència d'ERC al congrés que es va celebrar el 7 de juny de 2008. Carretero va quedar en segon lloc (27.56%), per darrere de Joan Puigcercós (37.22%).

L'any 2009, després de defensar una candidatura independentista de "ampli espectre" per al 2010 que basés el seu programa en la declaració unilateral d'independència des del Parlament, Carretero va abandonar ERC.

Ho va fer després que la direcció li obrís un expedient per considera "infracció greu" que un militant "desprestigiï ERC amb la seva actuació pública, tant expressant opinions contràries a la seva ideologia com censurant explícitament la línia política adoptada pel congrés o realitzant qualsevol acció de la qual resulti el desprestigi d'ERC".

Abans de les darreres eleccions al Parlament, Carretero va qüestionar l’independentisme de la seva antiga formació, ERC, i de Convergència ja que, segons ell, són “partits que no fan res que trenqui l’status quo”.

En aquest sentit, l’exalcalde de Puigcerdà va dir que “un partit independentista no pot votar mai els pressupostos generals de l’Estat, perquè consagren un espoli fiscal del 2008 de 21 mil milions d’euros”. També va assegurar que "si traiem menys de deu diputats, haurem fracassat". Finalment, no en va aconseguir cap.

Després dels mals resultats de Reagrupament a les eleccions al Parlament, la formació es va apropar a Esquerra. Va formalitzar pactes amb Reagrupament per a les municipals com la candidatura Unitat per Barcelona i posterioment, ja amb Junqueras com a president d'ERC en substitució de Puigcercós han formalitzat la coalició per a les generals.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#7 Mentiders, Badalona, 14/10/2011 - 09:29

Abandonar? Els d'e-noticies sempre amb la mateixa cantarella. Aviam si deixeu de falsejar les coses: en Carretero fou EXPULSAT! En Ridao que tant us estimeu els d'e-notícies va ser qui li va obrir l'expedient per fotre-li la patada al cul, amb el consentiment d'en Puigcercós. e-bruticies?

#6 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 13/10/2011 - 21:51

La reconciliación de Carretero y ERC es irrelevante. Indica lo mal que van y la necesidad de unir fuerzas, aunque no se quieran, para ver si consiguen más cargos. Pero irán a peor. Su separatismo no tiene sentido ni futuro en la Europa del siglo XXI.

#6.1 JJJ, Lleida, 14/10/2011 - 00:47

Carretero te la força de un partit que pot restar vots a ERC, i aquestos perdre representació al parlament d'ESPANYA!? Aqui quan hi ha diners al damunt, es deixa de ser sobiraniste ipso facto. No postulen per la secessió? dons boicot a Madrid. Cap d'esquerra a la capital del Imperi, o no?

#4 Berta, Barcelona, 13/10/2011 - 17:33

Ja que no posen el Quim Torra, que posin la Sandra Lomas, a veure si així la col.loquen d'una vegada.

#3 jajajjaaaaaaa, barcelona, 13/10/2011 - 17:05

la culpa es de Madrid

#1 Benet, Cat, 13/10/2011 - 15:10

Ningú s'ha enpassat res, sensillament que ERC ha canviat el President, la manera de fer (entre cometes a Girona) i hi ha aires nous. Com que molts ex-ERC vam marxar ara no és que tornem a ERC sinó que fem pinya amb ERC per l'alliberament nacional, Oi que m'entens????

#1.1 J.V.P, Girona, 13/10/2011 - 15:18

Benet, no t'enganyis, a ERC no hi ha hagut cap canvi. Junqueres no pinta res, si no, el Carrapiço no hauria pogut obligar a posar la Teresa Jordà. està clar que encara mana el Puigcercós a Girona, amb el virrei Carrapiço.
Tornem a anar fatal, els independentistes.

#1.2 Petrus, Barcelona, 13/10/2011 - 16:43

¿Qué hace el del medio con los dos pulgares levantados?

#1.3 Josep, Tarragona, 13/10/2011 - 17:09

Benet, en Carretero ja va pactar a les municipals, amb en Puigcercós de president. I a Tarragona la junta nacional ens va prohibir el pacte amb Solidaritat, l'haviem de fer amb ERC on vam dir que no. I tot això sense ni una engruna de renovació.

#1.4 Pitarra reagrupat, Can Fanga, 13/10/2011 - 19:14

1.3.- Josep: Els pactes a les municipals NO son globals, es fan Ajuntament per Ajuntament. RI va pactar amb la Soli, ERC, CUP o CiU, a diversos Ajuntaments. A Barcelona varem pactar amb en Portabella; nó amb en Puigcercós.