Publicitat
Política · 14 de Maig de 2016. 09:11h.

Castellà de segona classe

Només els nascuts abans de 1977 podran dirigir-se a l'administració en aquesta llengua, segons l'esborrany de Constitució catalana

Castellà de segona classe

L'exjutge Santiago Vidal a TV3

Els nascuts després de 1977 "no tindran dret a dirigir-se a les administracions públiques en castellà”, segons l'esborrany de constitució catalana que ahir va explicar l'exjutge Santiago Vidal al programa .Cat de TV3. Aquesta seria la principal conseqüència de la no oficialitat del castellà en una Catalunya independent. Vidal va dir que els que van néixer abans d'aquest any no havien rebut una escolarització en català i que per aquest motiu “s'hauria de respectar la seva llengua materna”. Pels nascuts després del 77, “el català ha de ser la llengua d'ús”.

Vidal també va dir que els diputats no podrien parlar en castellà a les sessions del Parlament. Ho va argumentar dient que “hauran d'acatar la Constitució que s'haurà aprovat”, i que segons l'esborrany el català serà la única llengua oficial.

L'escriptor del llibre “el bilingüisme mata”, Pau Vidal, també va intervenir en el programa i va pronosticar que pel bé del català caldria fer “certes renúncies”. El també filòleg va apostar per “abandonar definitivament la idea de que es pot viure únicament en castellà” perquè “mentrestant el català va perdent”. “El que te dret a ser monolingüe és el que parla la llengua del país, i no l'altre”, va reblar.

D'altra banda, Màrius Serra va reclamar més canals de televisió en català. “També ha d'haver-hi gasòfia”, va assegurar. Serra ho va argumentar dient que de televisió en català “no ha de ser d'un nivell alt”, com afirma que passa ara.

El filòleg i director del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la UB, Xavier Vila, va qüestionar que la majoria de la població catalana aprovés una Constitució on el castellà no fos oficial. “És complicat que doni suport si no es defineix la posició d'aquesta llengua”, va dir.

El programa duia com a títol 'El futur de català'. També va participar Marta Xirinachs, subdirectora general de Política Lingüística i vicepresidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística; i Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua.

Publicitat
Publicitat

162 Comentaris

Publicitat
#119 Rico, Bcn, 16/05/2016 - 15:03

Estoy hasta los huevos de tanto hablar en catalán ! A partir de ahora siempre en castellano ! Que vallan imponiendo!

#119.1 Joan Horta, Barcelona, 16/05/2016 - 23:48

Pss, pss..."VAYAN"... al menos el único idioma que "dominas"...te ruego que lo escribas bien...

#119.2 Rico, Bcn, 17/05/2016 - 13:12

Gracias por la corrección ! Dominó los dos idiomas pero no me gusta la imposición y si la libertad para expresarse cada uno como quiera! Y hoy en día según en que ambientes te puedes sentir un apestado por no hablar en catalán !

#118 Casper, Bcn, 16/05/2016 - 11:09

Rius estas noticias que nos das me enfadan, pero luego pienso que el español es tan importante y el francés al norte, que luego se me pasa.

#117 Vergonya Aliena Sento, Burundi del Nord, nou estat d'Europa, 15/05/2016 - 22:47

ERC ya le disputa al PP el nº de cargos hijos de alcaldes franquistas como el Vidal y el Llach.Además de haber tenido en sus listas al hermano del Caudillo.Y de pederastas y contabandistas de tabaco no hablamos. y estos nos van a dar lecciones de democracia.??????....jajajaja

#116 Pepe1, Barcelona, 15/05/2016 - 22:27

Aquests nacionalistes regionals són curtets. No veuen que l'únic que fan és convertir el català en un idioma antipàtic.

#115 La hora de los egoistas, Bcn, 15/05/2016 - 21:50

"hauran d'acatar la Constitució que s'haurà aprovat? y ¿habrá un Mosso poniendo multas?. Estos olvidan que el 53% de la población también tiene a derecho a desobedecer cuando les salga del mismo sitio que ahora les sale a los indepes, y quemar esa constitución como hace ahora la Sra. Moliner.