Publicitat
Política · 16 de Gener de 2023. 09:08h.

Castella i Lleó recorda que té competències

Replica al Govern espanyol que l'Estatut permet les mesures antiavortament

Castella i Lleó recorda que té competències

La Junta de Castella i Lleó ha sol·licitat al Govern espanyol que s'abstingui d'enviar requeriments "vulneradors" de l'autonomia d'aquesta comunitat i de "les seves competències" i ha defensat que té "plena autonomia per aprovar qualsevol protocol, acord, instrument o comunicació" sobre l'atenció sanitària a les persones embarassades.

El govern autonòmic, del PP i Vox, ha emès un comunicat després que el Ministeri de Sanitat l'hagi requerit formalment perquè s'abstingui d'aprovar o aplicar "cap mesura que vulneri o soscavi" la normativa estatal sobre el dret a l'avortament i que, en cas que ja s'hagin posat en marxa, hi posi fi "immediatament".

El requeriment ha arribat aquest diumenge després que des de Valladolid s'anunciessin canvis en els procediments d'avortament, com obligar les embarassades a escoltar el batec del cor del fetus i veure'l en una ecografia 4D. La Moncloa considera que aquestes mesures "podrien vulnerar l'exercici efectiu de drets fonamentals" i "s'extralimiten de les competències que corresponen a aquesta comunitat autònoma". De fet, l'executiu estatal ha explicat que està coordinant, a través de diversos ministeris, una resposta a la situació.

La Junta ha respost aquest mateix diumenge al requeriment assegurant que té competències "en matèria de sanitat" i que aquestes estan "recollides a l'Estatut" i defensa que les mesures anunciades són "polítiques de mesures de natalitat i suport a la família".

A més, planteja la possibilitat d'actuacions jurídiques en considerar que "les accions anunciades pel govern d'Espanya poden contravenir obertament l'ordenament jurídic". "El govern d'Espanya podria vulnerar el dret d'autonomia i el legítim exercici de les competències que corresponen a aquesta comunitat autònoma", esgrimeix la resposta.

Alhora, el govern autonòmic destaca que no té cap obligació de comunicar a cap ministeri "protocols, instruments, comunicacions o instruccions escrites o verbals mitjançant les quals exerceixi les seves degudes competències" i defensa que les mesures que ha pres pretenen fomentar la natalitat amb "respecte absolut a la llei, a la llibertat i als drets de la dona embarassada i dels professionals sanitaris". "Castella i Lleó ha estat sempre una comunitat pionera en la defensa dels drets de la dona i ho seguirà sent", conclou.

 

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#10 BEJOTA, bcn, 18/01/2023 - 11:23

VOX ES UN PARTIDO CONSERVADOR DE MANUAL COMO EL REPUBLICANO (USA) O TORY (U.K.) PERO ELIMINAR LAS AUTONOMIAS . VOTADAS POR MAYORIA ,SERIA PELIGROSO. .
N.B. EL ABORTO ES UN CTRIMEN DE LESA HUMANIDAD PORQUE EL SER EN GESTACION TIENE DISTINTO ADN QUE LA MADRE Y PADRE.

#9 Peitu, Barcelona , 16/01/2023 - 18:53

A que esperan para aplicar el 155?? Si esto pasara en Cataluña se caería el cielo, pero claro es una comunidad governada por el PP y otro partido y no pasa nada... Que criterio más interesado que tienen algunos
155 YA!!!!!!

#8 El senglar de Moncabrer, Cabrera de Mar, 16/01/2023 - 15:46

El govern Sánchez que permet que a Catalunya el govern autonòmic es passi pel forro les sentències del castellà i els drets dels castellanoparlants, ensenya les dents Castella-Lleó. Covards.

#7 Más madera!!!, Barcelona, 16/01/2023 - 13:06

En el Chánchez li creixen els "enanos" pels quatre punts cardinals, els socis, els barons, els propis, els contraris,..

#6 El cocodrilo chino, Can Formiga, 16/01/2023 - 11:54

Si se extralimitan en sus competencias y vulneran la Constitución se aplica el número mágico: 155

#6.1 Nitato, Navarcles, 16/01/2023 - 16:35

Com a catalunya? Igual ténen una ensoñación o es passen pel forro lo del castellà..