La Junta de Castella i Lleó ha sol·licitat al Govern espanyol que s'abstingui d'enviar requeriments "vulneradors" de l'autonomia d'aquesta comunitat i de "les seves competències" i ha defensat que té "plena autonomia per aprovar qualsevol protocol, acord, instrument o comunicació" sobre l'atenció sanitària a les persones embarassades.
El govern autonòmic, del PP i Vox, ha emès un comunicat després que el Ministeri de Sanitat l'hagi requerit formalment perquè s'abstingui d'aprovar o aplicar "cap mesura que vulneri o soscavi" la normativa estatal sobre el dret a l'avortament i que, en cas que ja s'hagin posat en marxa, hi posi fi "immediatament".
El requeriment ha arribat aquest diumenge després que des de Valladolid s'anunciessin canvis en els procediments d'avortament, com obligar les embarassades a escoltar el batec del cor del fetus i veure'l en una ecografia 4D. La Moncloa considera que aquestes mesures "podrien vulnerar l'exercici efectiu de drets fonamentals" i "s'extralimiten de les competències que corresponen a aquesta comunitat autònoma". De fet, l'executiu estatal ha explicat que està coordinant, a través de diversos ministeris, una resposta a la situació.
La Junta ha respost aquest mateix diumenge al requeriment assegurant que té competències "en matèria de sanitat" i que aquestes estan "recollides a l'Estatut" i defensa que les mesures anunciades són "polítiques de mesures de natalitat i suport a la família".
A més, planteja la possibilitat d'actuacions jurídiques en considerar que "les accions anunciades pel govern d'Espanya poden contravenir obertament l'ordenament jurídic". "El govern d'Espanya podria vulnerar el dret d'autonomia i el legítim exercici de les competències que corresponen a aquesta comunitat autònoma", esgrimeix la resposta.
Alhora, el govern autonòmic destaca que no té cap obligació de comunicar a cap ministeri "protocols, instruments, comunicacions o instruccions escrites o verbals mitjançant les quals exerceixi les seves degudes competències" i defensa que les mesures que ha pres pretenen fomentar la natalitat amb "respecte absolut a la llei, a la llibertat i als drets de la dona embarassada i dels professionals sanitaris". "Castella i Lleó ha estat sempre una comunitat pionera en la defensa dels drets de la dona i ho seguirà sent", conclou.