Política · 7 d'Agost de 2009. 21:22h.

Catalunya haurà de tornar diners a l'Estat

Les quantitats es descomptaran dels beneficis del nou sistema de finançament

Catalunya haurà de tornar diners a l'Estat

El exconseller Antoni Subirà, al mig de la imatge

L'ex conseller de la Generalitat i professor del Iese Antoni Subirà, analitza al diari La Vanguardia els detalls del recent acord sobre finançament de Catalunya i arriba a la conclusió que la Generalitat haurà de retornar diners a l'administració central.

Subirà recorda a un article titulat "Atenció a la lletra petita" que "d'acord amb el model de finançament vigent, cada any l'Estat avança a les comunitats autònomes, com avançament de la seva participació en els impostos cedits, un 98% de la previsió d'ingressos que per aquests impostos es preveu recaptar durant l'exercici".

Afegeix que "en condicions de creixement de l'economia, quan es produïa la liquidació definitiva, una vegada tancat l'exercici, sempre s'havien de transferir recursos addicionals a les comunitats autònomes perquè la recaptació real igualava o superava les previsions inicials".

Però a causa de la crisi econòmica, les coses han canviat, i com escriu Subirà, "en els anys 2008 i 2009, amb una evolució de la recaptació molt més negativa que les previsions inicials, resulta que les comunitats autònomes hauran rebut més recursos que els que determina el model, recursos que hauran de ser retornats a l'Estat", i resulta que "Catalunya es troba també en aquesta situació".

"És possible", indica Subirà, "que per a l'any 2008, i per al 2009, la quantitat per retornar ascendeixi a diversos milers de milions d'euros. Aquests recursos que hauran de retornar es sustraeran dels beneficis del nou sistema".

També indica que "l'acord preveu que la devolució es farà en terminis de quatre anys i que el 2010, any electoral, serà un any de carència, no haurà de retornar cap quantitat. Però entre l'any 2011 i el 2015, sí que caldrà retornar".

Text de l'article

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 Corona de Aragón, Huesca, 09/08/2009 - 18:58

Tanta conversación amable por vuestra parte me fascina,una preguntica,¿ si las sentencias hubieran sido favorables a vosotros, tampoco servirían?.No al boicot al cava aragonés. Salou es aragonés,pá siempre, por lo menos en Verano.

#20 Corona de Aragón, Huesca, 09/08/2009 - 18:46

¿Furibundo?, ¿Castellano?, buenos argumentos aragonófobos.Hasta el Obispín que es muy poco pío reconoce que tiene que devolverlos pero, oh probecico, noliedejáis, cós¡.Los tribunales competentes ya resolvieron

#19 Pepet, Girona, 09/08/2009 - 18:17

Corona de Aragon I la pila baptismal de la catedral de Basbastre quan la tornareu al seu LEGITIM Propietari? Recordeu que la teniu a ROMA . I l' altar major del poble de Castella que teniu al mateix lloc? Ara que em sembla que ja comences amb les pastile

#18 Mikel, Girona, 09/08/2009 - 17:17

I K E A, I K E A, I K E A, I K E A.

#17 marc, ppcc, 09/08/2009 - 11:41

Furibundo castellano de Aragón: Els béns són nostres, ens pertanyen legítimament i així ho dictaminarà la justícia. Vosaltres dediqueu-vos al genocidi cultural a la Franja, que ho feu molt bé.