Política · 17 de Febrer de 2009. 08:32h.

Catalunya no tindrà "símbols nacionals"

El TC nega els símbols nacionals tot i admetre 'nació' al preàmbul, sense efectes jurídics

Catalunya no tindrà "símbols nacionals"

La Senyera no serà símbol nacional

El Tribunal Constitucional (TC) s'oposa al fet que l'Estatut proclami que Catalunya té "símbols nacionals", segons informa La Vanguardia. El sector conservador del Constitucional ha rebutjat sempre l'esmentada expressió, però la seva postura és compartida ara també per una part del sector progressista. Tot i això, s'admet 'nació' en el preàmbul, però no en altres referències.

Tot això no fa perillar el preàmbul del text estatutari, ja que el Constitucional segueix admetent per majoria que en aquesta part introductoria de la norma pugui recollir-se, en termes de relat històric, que el Parlament va declarar en el seu dia que Catalunya és una nació. Però el sector conservador rebutja que aquest tipus de manifestacions es faci també a l'articulat de l'Estatut.  Aquest sector sosté que una cosa és el preàmbul, sense efectes jurídics, i una altra molt diferent els articles del text estatutari.

En aquests moments l'equilibri intern seria de 6 vots a 4 contra l'esmentada disposició. Això podria obligar a prescindir dels conceptes "símbols nacionals" per a referir-se a la senyera i a l'himne de Catalunya. La Vanguardia explica en aquest sentit que aquesta situació està dificultant l'avenç general en la deliberació de la sentència, ja que el sector progressista insisteix a trobar una fórmula de transacció que permeti salvar el precepte relatiu al reconeixement dels símbols sense impedir la seva adjetivació, atès l'especial valor que la societat catalana ha donat històricament al concepte de nacionalitat.

El Constitucional delibera ara si anul·la directament la utilització de l'expressió "símbols nacionals", declarant-la contrària a la Constitució, o si busca una fórmula que permeti utilitzar aquests termes, però amb una clàusula interpretativa molt limitadora. Aquesta clàusula seria portada no només als arguments de la sentència, sinó també a la sentència, a la seva part dispositiva. Amb això es perseguiria deixar absolutament clar que tot ús de l'expressió "símbol nacional" en qualsevol text legal d'aplicació o desenvolupament de l'Estatut seria inconstitucional, tret que s'emprés en els estrictes termes que disposi la sentència.

Si l'equilibri de forces del Constitucional quedés 6 a 4 en aquesta i d'altres qüestions, la presidenta de la institució, María Emilia Casas, no hauria de fer ús del seu vot de qualitat per a desfer l'empat, com passaria de restablir-se el teòric equilibri d'igualtat a 5 vots entre els sectors conservador i progressista. Casas sempre ha intentat que la sentència de l'Estatut tingui el suport d'una àmplia majoria, perquè guanyi en pes i autoritat.

Publicitat
Publicitat

154 Comentaris

Publicitat
#154 Lluis, Mollet, 18/02/2009 - 15:12

En resposta al Josep:

Jo hi sentit parla de la Sante Germandat i l'unic que et puc dir es quei ha un grup de catalans, que estan analitzan el "patriotes" que s'han vengut als interessos d'espanya.

#153 Joan, Baix Llobregat, 18/02/2009 - 15:08

Bon cop de falç, bon cop de falç, defensors de la terra... Això acabarà amb un bany de sang, ja hi ha qui està esmolant les eines des de fa dies...

#152 Kropotkin, Vic, 18/02/2009 - 13:04

Pobres nazionanistas. ¿Que hareis sin simbolos patrios? Pero sin simbolos no sois nadie... ¿A que esperais para manifestaros delante de la Generalitat...

#151 Miquel, Sant Cugat del Vallès, 18/02/2009 - 11:39

Espanya prohibeix els símbols de Catalunya i ens imposa els seus. Com la E a les matrícules. La Campanya " Tapa't la E de la matrícula amb el CAT" torna a ser més vigent que mai. Animeu-vos, que cada dia som més!!!!

#150 Lluís, Manresa, 18/02/2009 - 11:19

No serà akesta gentussa,i ho dic trankil.lament,ki em dirà kina és la meva bandera i el meu himne,així com el meu pais o nació o kom se li vulgui dir."¿De donde es el árbitro?...no hase falta desir nada más"