Publicitat
Política · 2 de Setembre de 2008. 09:31h.

Catalunya només demana 3.500 milions

El Govern i CiU es reuneixen en secret per ultimar un pacte que presentaran per a la Diada

Catalunya només demana 3.500 milions

Reunió Estat-Generalitat del passat 28 de juny

El Govern i CiU ultimen un pacte per a la Diada que preveu un augment de prop de 3.500 milions, segons informa el cap de Política de La Vanguardia, Jordi Barbeta, que també apunta que Castells i Homs es van reunir en secret per a analitzar ja un primer esborrador conjunt, així com que la clau de l'acord se situa en aplicar progressivament en tres anys el principi d'ordinalitat.

El diari del Grup Godó explica que "l'acord amb CiU està basat en el document de treball titulat Disseny del Model de Finançament de Catalunya, al que ha tingut accés el diari, que inclou un annex amb diferents escenaris per a evitar fixar una sola xifra. Tot i això, del conjunt del document es desprèn la pretensió catalana d'aconseguir un increment de recursos per a la Generalitat d'almenys 3.500 milions d'euros".

El citat document proposa que "la implementació d'aquest model podrà realitzar-se gradualment en un termini de tres anys, atenent a la seva viabilitat financera, tal com estableix l'Estatut". "3.500 milions més en tres anys, quan el dèficit fiscal català acceptat pel propi Govern supera en el millor dels casos els 11.000 milions d'euros cada any, impedirà políticament a l'Executiu espanyol tancar-se en banda a la negociació", considera Barbeta.

L'acord exigeix al govern espanyol assumir el desequilibri entre les necessitats de despesa de les comunitats autònomes i les de l'Estat, el que exigiria només per a deixar les coses com estaven en 1999 una aportació addicional de l'Administració General de l'Estat al conjunt de les comunitats autònomes de 12.672 milions. "Amb aquesta quantitat i un canvi en la manera de repartir-la s'arriba a la xifra entre 3.000 i 5.000 milions a la que aspiren el Govern i els nacionalistes. El canvi en el mètode de distribució es refereix a la nivelació dels serveis bàsics perquè totes les comunitats aconsegueixin un nivell similar de prestacions. El document català limita el que s'entén per serveis bàsics a educació, sanitat i serveis socials. Segons el punt 5 de document això representa entre el 65% i el 75% dels recursos totals de les comunitats autònomes", explica.

"Però hi ha una altra disposició estatutària que reforça aquesta posició: el principi d'ordinalitat, segons la qual Catalunya no pot perdre llocs en el rànquing de renda per capita per un excés de solidaritat. Per a resoldre aquesta qüestió, Castells i Homs plantegen camins distints per a arribar al mateix lloc. El conseller i el diputat de CiU es van reunir precisament ahir de forma discreta per a analitzar un primer esborrador conjunt. El Govern, inspirant-se en la filosofia federalista, busca fórmules generalitzables i proposa la creació a través de la LOFCA, d'un fons de nivelació per a la solidaritat que respecti el principi d'ordinalitat. CiU prefereix establir un pacte bilateral amb el Govern, d'acord amb l'Estatut. Aplicar el principi d'ordinalitat equival també a augmentar els recursos de la Generalitat entre 3.000 i 5.000 milions d'euros".

La Vanguardia informa finalment que "des d'un punt vista polític, més transcendent resulta el punt 4 del document elaborat pel Govern que preveu el desenvolupament de l'Estatut per a crear un consorci tributari amb "participació paritària" de l'Agència Tributària de Catalunya i l'Agència Estatal per a gestionar tots els impostos començant per l'IRPF. El document del Govern preveu que el consorci tingui personalitat jurídica pròpia i assumeixi les competències de l'AEAT".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 Kropotkin, Vic, 02/09/2008 - 21:06

La de familiares que podrian enchufar estos muchachos con esa cantidad... Jua, jua, jua,...

#14 Meliq Salau, Reus, 02/09/2008 - 20:25

Amb quantitats del calibre del que demana CiU i la porciolista Cambra de Comerç (ni 5000 ME dels 20.000 ME que ens roben cada any) no cal que s'esforcin Deixem-ho tot com està, que peti i ja farem una revolta taronja o un corpus de sang INDEPENDENCIA!!!!

#13 ramon, barcelona-c, 02/09/2008 - 17:40

El problema no es la quantitat el problema,un cop mes, es el sistema ,el problema es l'estatutet.Mancan paraules per descriure la comedia de TOTS ,TOTS els partits al voltant d'aquest tema,quina presa de pel.Aplicar l'estatutet es res,cada día mes pobr

#12 Jordi B., BCN, 02/09/2008 - 16:28

Demanar 3500 milions tenint un deficit fiscal de 14500 M E a l'any es DE PENA.
Dimitiu tots,..i PLEGUEU de la politica.

#11 Aureli, bcn, 02/09/2008 - 14:49

Però a veure que em perdo, el que havíem de rebre no ho deia ja l'Estatut ribotejat que es va votar? Que s'ha de pactar més? Perdeu el temps, o acceptem continuar sent una colònia espanyola o apostem per la sobirania.