Política · 19 de Juliol de 2016. 12:07h.

CDC i ERC donen al PP la presidència del Congrés

Ana Pastor surt escollida gràcies a l'abstenció de republicans i convergents

CDC i ERC donen al PP la presidència del Congrés

Ana Pastor

La ministra de Foment, Ana Pastor ha estat escollida presidenta del Congrés en segona volta amb 169 vots, gràcies a l'acord del PP i Ciutadans. El socialista Patxi López, que ha disputat aquesta ronda amb Pastor, ha obtingut 155 vots mentre n'hi ha hagut 25 en blanc.

La sessió ha començat amb la creació de la mesa d'Edat formada per María Teresa de Lara (PP), la més gran, i María Such (PSOE) i Nagua Alba (Podemos), les més joves, i després d'una primera votació per la presidencia de la cambra sense que cap candidat obtingués la majoria absoluta, Ana Pastor s'ha disputat amb López la presidència en una segona volta.

Abans de la sessió, Pablo Iglesias ja havia anunciat que si no sortia elegit Xavier Domènech, d'En Comú Podem, en la primera votació votaria López en la segona volta. ERC i Convergència, per la seva banda, ja avançaven que votarien en blanc. En la primera votació per presidir el Congrés, també s'hi havien presentat Domènech i Francesc Homs, del Partit Demòcrata Català, que han quedat fora de la segona ronda.

El senador del PP, Pío García Escudero, ha estat escollit per majoria absoluta president del Senat. García Escudero ha obtingut 151 vots, entre ells els 144 del seu partit. La senadora basca de Podem, Miren Gorrotagui, ha obtingut 20 vots i hi ha hagut 32 vots en blanc dels 263 que té el senat.

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, assumeix la feina del Departament de Foment que deixa Pastor, segons publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat.

Ana Pastor va néixer a Zamora fa 58 anys. Metge de professió, va establir-se de ben jove a Galícia. Allà va forjar la seva amistat amb Mariano Rajoy, al costat del qual ha fet tota la seva carrera política. Entre el 1999 i el 2002 va ocupar el càrrec de subsecretària en tots els ministeris pel quals anava passant Rajoy: Educació, Presidència i Interior.

L'any 2002 va ocupar la cartera de Sanitat en el govern de José María Aznar. Hi va ser dos anys, va impulsar una llei per remodelar l'administració sanitària i va posar en marxa un pla contra el tabaquisme. Des del 2011 ha encapçalat el Ministeri de Foment. Diputada des de l'any 2000, sempre per Pontevedra, Pastor ha estat en els últims anys un dels membres del govern popular més dialogants amb Catalunya.

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#20 cap gros, palamos, 20/07/2016 - 23:03

Soc contrari al pp com el q mes, pero la ana pastor represeta una dreta moderada i no corrupta, ja es molt, per cert, comparar aquesta amb la forcadell es sintomatic del moment tant decadent q vivim a cat.

#19 Casper, Bcn, 20/07/2016 - 18:27

Hay que reconocer que tiene una buena napia.

#18 Fartdetot, Can Fanga, 20/07/2016 - 09:42

Catalunya sí paga traïdors (amb un 3%)? Ha, ha, ha

#17 pregunto jo, Montrás, 20/07/2016 - 09:25

Sortirà a manifestar-se l´assemblea nacional catalana ?

#16 hilarium, Blanes, 20/07/2016 - 09:24

M´agradaría veure la cara de tots els que varen formar part de la cadena humana o varen anar a la Meridiana. juas,juas,juas,juas...