Publicitat
Política · 30 de Març de 2021. 21:26h.

CDC s'acosta al judici del 3%

L'Audiència Nacional rebutja els recursos de Gordó, Convergència i el PDECAT

CDC s'acosta al judici del 3%

La Sala penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat els recursos del exgerent de Convergència Germá Gordó i de les formacions polítiques CDC i PDECAT contra l'acte del jutge José de la Mata en el qual proposava jutjar-los en el denominat cas del 3% sobre el suposat finançament irregular a la formació política extinta a través de licitacions d'obra pública.

Els magistrats de la Secció Quarta de la Sala penal, presidida per Ángela Murillo, destaquen en les seves actuacions que existeixen indicis de la participació delictiva de les persones investigades i que la seva definitiva responsabilitat en els fets es dirimirà en el corresponent judici oral.

La Sala ha resolt ja prop d'una trentena de recursos presentats contra l'acte de passi a procediment abreujat dictat el 30 de juliol de 2020 pel fins ara jutge del Jutjat Central d'Instrucció número 5, José de la Mata -ara representant d'Espanya a Eurojust-, en el qual va proposar jutjar 31 persones físiques i 16 jurídiques per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Encara estan pendents de resoldre altres set recursos.

Sobre els recursos ara resolts, la Secció Quarta recorda que en aquest procediment, conegut com el del 3%, s'ha investigat la possible existència d'una xarxa estructurada de persones, integrada per alts càrrecs de CDC que en el període entre 2008 i 2015 van portar un control i seguiment de licitacions d'obres i serveis públics anunciats per diferents administracions públiques situades en l'òrbita del partit.

Aquests alts càrrecs, apunten les actuacions, "suposadament es van concertar, d'una banda, amb càrrecs públics i funcionaris d'aquestes administracions públiques, i, d'altra banda, amb determinats empresaris que concorrien a la licitació d'aquelles obres i serveis".

"A tals empresaris s'adjudicaven les obres i serveis, moltes vegades mitjançant l'alteració del procediment administratiu, a canvi de regals o d'abonar suposades comissions (denominades 'donacions') a les fundacions dependents de CDC (anomenades 'Fundació Catalanista i Demòcrata' -Catdem- i 'Fundació Fòrum Barcelona') els imports del qual revertien en CDC i servien per a finançar les seves activitats", explica la Sala.

Gordó, que es troba investigat també en la peça separada d'aquest cas pel presumpte blanqueig de capitals en petites quantitats a CDC -el que es coneix com a 'pitufeo'-, va plantejar en el seu recurs la incompetència de l'Audiència Nacional per a jutjar els fets i la falta de solidesa dels indicis contra ell. També es va queixar de l'"arbitrària" selecció realitzada per l'instructor en la recerca, que, de les 31 licitacions analitzades, va focalitzar quatre en les quals hauria participat el recurrent.

La Sala rebat els arguments de Gordó i afirma que l'exposició i les conclusions exposades a l'acte no semblen arbitràries, sinó "raonables" i afegeix que el fet de delimitar a quatre les licitacions en les quals va poder intervenir el exdirigient de CDC sembla més "una labor de depuració incriminatòria".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 La Mare Superiora, Caltanissetta, 31/03/2021 - 15:55

Guardate Don Ciccio...questa é una lattina d´olio Genco Olive Oil Company...

#5 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 31/03/2021 - 14:20

Esperemos que sea el principio de tirar de la madeja y que acaben pagando todos los corruptos de corrupgencia, desde Pujolone a Tocomocho.

#4 Benet S., Barcelona, 31/03/2021 - 09:06

Es d'una evidencia indiscutible que els hereus del pujolisme van ser aplicats en les practiques corruptes, alliçonats pel mestratge mesianic que disfrassava tota la trama mentres ells anaven fent caixa. El paper de cobrador-del-frac del tal Gordó va ser desenvolupat cautelosament mentre l'amo, el tal Mas Gavarró escrivia el guió del "procés"

#3 Mepondrian Caldoo a si se, supiera quin soy Zurich, 31/03/2021 - 08:24

parlem de la Corona, els ERE's, del Cas Barcenas, però és una encesa de ventilador, propia de fugir d'estudi. Segurament ho expliquin en centres de negocis i així, privats i elitistes que ben poques persones poden pagar.

#2 Mepondrian Caldoo a si se, supiera quien soy Zurich, 31/03/2021 - 08:23

Si algún funcionario, que dirija algo en el Departament d'Educació, repito dirija algo, con responsabilidad en algo, igual, posiblemente, lo más seguro, es que dilaten el proceso hasta conseguir hartar a los seres humanos, que tengan o no razón, no tengan más remedio que acudir al Juzgado en caso de admisión de sus quejas por decirlo así. Despr