Publicitat
Política · 1 de Març de 2018. 18:45h.

Cervera posa cap per avall el retrat de Felip V

L'alcalde, Ramon Royes, assegura que "volem simbolitzar el nostre rebuig als Borbons"

Cervera posa cap per avall el retrat de Felip V

Retrat de Felip V capgirat

L'Ajuntament de Cervera ha capgirat el retrat de Felip V i l'acabarà retirant, juntament amb els retrats reials que es conserven en dues sales de l'edifici municipal. Es tracta de 25 quadres del segle XVII i XVIII des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII juntament amb les respectives esposes que passaran a ser gestionats pel Museu Comarcal de Cervera. Amb aquesta acció, es pretén "simbolitzar el nostre rebuig als Borbons" ha apuntat el batlle del municipi.

L'alcalde, Ramon Royes ha assegurat que "Felip V, el primer dels monarques hispànics de la dinastia dels Borbons va ser el responsable d'un greu retrocés en les llibertats i drets del poble català quan el 1716 va promulgar el Decret de Nova Planta". Royes ha justificat la retirada afirmant que "aquests quadres simbolitzen una època molt fosca i negativa per a Catalunya i és anacrònic que estiguin exposats en un edifici que és la casa de tots els cerverins, quan el seu lloc ha de ser el Museu".

El batlle de Cervera ha explicat que "a l'hora de prendre aquesta decisió també s'ha tingut en compte el paper del rei Borbó Felip VI, defensant l'actitud i decisions del Govern d'Espanya, que ha aplicat l'article 155 de la Constitució espanyola contra el poble català, fet que com a mínim s'ha de qualificar d'injust i decebedor". 

Royes també ha apuntat que veu "un clar paral·lelisme amb l'aplicació contra Catalunya del Decret de Nova Planta el 1716, que suposà la pèrdua de llibertats d'expressió, presos polítics, atacs a la llengua i cultura catalana i la intervenció i dissolució de les institucions catalanes, igual que ara en ple segle XXI".

Publicitat
Publicitat

64 Comentaris

Publicitat
#40 LuisAlb, ZGZ, 04/03/2018 - 11:14

Dicen que el apoyo de Cervera a Felipe V fue falso. Soi lo fuera porque le concedió privilegios además de una universidad? Muchas de las ciudades catalanas más cercanas a la frontera francesa apoyaron al borbón porque siempre estaban más expuestas a Francia, según algunos historiadores serios, no pro proceso.

#39 LuisAlb, ZGZ, 04/03/2018 - 11:11

triunfo de Felipe V libró a Cataluña de las cadenas del régimen feudal y puso las bases para su industrioso porvenir que luego desplegó velas con onerosos aranceles para el resto de España y con la mano de obra proveniente de ésta.

#38 botifler1914, Sinitaca, 02/03/2018 - 17:59

Botiflers for ever, aunque le deis la vuelta la historia no cambia.

#37 Montserrat, Barcelona, 02/03/2018 - 16:07

Aquest element fa honor als seus antecessors, perque l'alcalde del 1714 va posar com a condició per deixar passar per Cervera les tropes de FelipV, que volia que la ciutat tingués mar, i FelipV com a resposta els hi va col.locar la Universitat. L'alcalde actual no sap que un quadre es penja del dret no del revés, l'ignorancia continua...

#36 LuisAlb, ZGZ, 02/03/2018 - 15:55

El catedrático de la UB F. Xavier Hernández Cardona cuenta que la ampliación del ejército destinado a resistir la acometida final borbónica (1713) implicó la creación de 8 nuevos regimientos : 4 estarían formados por catalanes, 1 por alemanes, 1 por valencianos, 1 por navarros y el último el último por castellanos.El 40% era del resto de Espa