Publicitat
Política · 12 d'Octubre de 2017. 12:01h.

Charlie Hebdo compara el procés amb la Lliga Nord

El setmanari francès considera que "l'obsessió identitària s'expandeix per Europa"

Charlie Hebdo compara el procés amb la Lliga Nord

La revista satírica Charlie Hebdo publica un editorial en què compara l'independentisme català amb la Lliga Nord italiana i adverteix que "l'obsessió identitària s'expandeix per Europa com la podridura d'una fruita".

"El referèndum organitzat a Catalunya per la seva independència fa tremolar Europa. Si totes les regions europees que tinguin una llengua, una història, una cultura originals comencen a reclamar la seva independència, el Vell Continent es fragmentarà com el casquet polar sota els efectes de reescalfament climàtic", sosté.

"Com que hi ha unes dues-centes llengües a Europa, per què no crear dos-cents nous països? I per què no proclamar tantes declaracions d'independència com formatges i vins hi ha al continent?”.

"La independència, sí, però ¿respecte a què? És legítima la independència quan un vol alliberar-se de la tirania o l'opressió. De quin destí tràgic volen alliberar-se avui els catalans? El 1977, poc després de morir Franco -aquest havia prohibit l'ús del català després de la seva victòria a 1939-, la Generalitat de Catalunya va ser restablerta, i després la regió es dotava d'un parlament i d'un govern regionals".

"Però avui, quan Franco ja no hi és, cal buscar-se un altre tirà al qual poder enderrocar. Serà l'Estat espanyol i, per descomptat, la pitjor dictadura mai coneguda en el món: la Unió Europea amb seu a Brussel·les".

"Darrere d'aquesta paraula esplendorosa, independència, s'amaguen preocupacions de vegades menys nobles. Com passa amb la Lliga Nord a Itàlia, sempre la reclamen les regions més riques. Catalunya vol la independència perquè ja no vol deixar anar diners a les altres regions espanyoles menys riques que ella”.

"És com si sentíssim de nou la veu de la innoble Margaret Thatcher: 'I want my money back'. La llengua, la cultura, les tradicions estan molt bé per a les postals, però la pasta està molt millor. Les regions pobres d'Europa poques vegades baixen al carrer per obtenir la seva independència".

"Més enllà d'aquestes consideracions mercantils, és curiós sentir algunes veus de l'esquerra reclamar la independència d'una regió com Catalunya en nom d'una identitat cultural, que, per cert, ningú qüestiona".

"I a més, per què la identitat cultural reivindicada pels catalans hauria de ser presa en compte i no la identitat cristiana defensada pels xenòfobs europeus? Per què les paraules 'identitat' o 'cultura sonen bé quan les pronuncia l'esquerra, però es converteixen en infames quan és la dreta i l'extrema dreta les que les pronuncien?”.

"La independència de Catalunya no té per objecte alliberar aquesta regió d'una tirania que ja no existeix, ni permetre a l'economia ser pròspera, ja que ja ho és, i molt menys obtenir el dret a parlar una llengua autoritzada des de fa temps".

"L'obsessió identitària que s'expandeix per Europa com la podridura d'una fruita afecta l'extrema dreta però també a l'esquerra. El nacionalisme de dretes i el d'esquerres tenen un punt en comú: el nacionalisme".

"Quan Catalunya hagi trencat les cadenes que la lliguen a la monarquia espanyola i al Sant Imperi Europeu, ¿què passarà? Al so dels tambors i dels pifres, els valents independentistes desfilaran pels carrers de Barcelona com si fossin la Columna Durruti, les jovenetes llançaran pètals de rosa als militants que hauran desafiat amb coratge l'Estat policial espanyol, corals infantils amb nens de cabell arrissat cantaran a la llibertat recobrada i l'euro derrotat, les àvies desdentades teixiran banderes amb els colors de la nova República, i els besavis desempolsegaran la boina que portaven al front en el 36".

"Serà molt bell, emotiu, magnífic. I després, al final de la tarda, tothom tornarà a casa per plantar-se davant de la tele i veure el concurs de torn o el partit del Barça a quarts de final de la Copa. Catalunya bé s'ho mereix".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#11 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 12/10/2017 - 22:00

Els imperis genocides no tenen problemes identitaris, els provoquen a les nacions que ocupen i maltracten. Visca Còrsega lliure i totes les nacions sense estat propi!

#10 Calimero, Barcelona , 12/10/2017 - 20:57

El mon ens mira... y se ríe de Cataluña... si al final los que dicen amar tanto a Cataluña la están hunoy poniendo en ridiculo delante del mundo.. je suis charlie!!

#9 Eva, Verguenza, 12/10/2017 - 16:36

La Vanguardia: ETA mata de 2 tiros en ka cabeza a Ernest Lluch. , en su garaje , Barcelona. Les Corts, A. De Xile. 22.11.2000. ETA, no España, OS queda claro?

#8 Protágoras, bcn.España, 12/10/2017 - 13:43

Si todavía queda algún tonto, o algún alma cándida a la que todavía le quepan dudas sobre el significado del prusés, Charlie lo deja meridianamente claro.


"Je suis Charlie"

#7 Mesetario, Meseta, 12/10/2017 - 13:14

Si se produce la independencia de facto de Cataluña, pero nadie la reconoce, creo que el Barça deberá jugar en alguna ciudad de facto española como local para seguir en la liga y en Champions y no desaparecer.

¡Molaría mazo ver al City de Guardiola contra el Barça en el Bernabéu en un partido de Champions!


(El Shajtar Donetsk juega en Le