Publicitat
Política · 12 de Setembre de 2010. 13:57h.

CiU 'amenaça' l'Estat amb el dret a decidir

Puig diu que el proposaran "si l'Estat manté la mateixa actitud, una vegada superada la crisi"

CiU 'amenaça' l'Estat amb el dret a decidir

Felip Puig, amb una estelada, en una imatge d'arxiu

El secretari general adjunt de Convergència i Unió, Felip Puig, ha afirmat que CiU posarà sobre la taula el "legítim dret a decidir del poble català si l'Estat manté la mateixa actitud després de la recuperació econòmica i així ho vol una majoria social". En un article a Público, Puig reconeix que ara "ni Catalunya està preparada per un referèndum ni la situació econòmica ho permet", però ha apuntat que és possible en un futur.

"Fins ara pensàvem que la realitat catalana seria possible en una cruïlla constitucional" ha afegit, però per Puig, la sentència del Tribunal Constitucional (TC) ha suposat un "gerro d'aigua freda".

El dirigent de CiU ha defensat que el poema de Joan Maragall Oda Espanya que entona Adéu, Espanya! es manté vigent un segle després. "Catalunya no pot seguir el ritme de l'Europa moderna si els seves institucions no tenen més poder i els recursos econòmics no estan gestionats per la seva administració", ha apuntat Puig que ha afegit que això no significa "trencar amb Espanya" sinó entendre a Catalunya com Catalunya ha entès Espanya durant molts anys.

Segons Felip Puig la sentència del TC ha canviat el futur de Catalunya. "Fins ara la majoria de catalans pensaven que podíem reconstruir el país sense crear un estat propi" i que "la realitat catalana seria possible en una cruïlla constitucional" però la decisió de l'alt tribunal, segons Puig, ha suposat un "gerro d'aigua freda" que pot transformar-se en una "bloc de gel" difícil de superar.

En aquest sentit, Puig ha fet una metàfora sobre la "locomotora d'Espanya" que ha estat Catalunya en els últims anys. "Quan el conductor decideix no atendre les necessitats energètiques de la locomotora, baixa el seu rendiment" i transforma el fort nexe en un 'fil de seda que es pot trencar en qualsevol revolt", ha afegit. Per Puig, l'Estatut significava posar la gasolina que necessitava la locomotora.

En l'article, el secretari general adjunt de CiU ha lamentat l'actitud dels actuals governants a l'Estat que han posat Catalunya "en un carreró sense sortida" ja que han fet "miques" un pacte per interessos de partit. En aquest sentit, Puig ha apuntat que fins ara CiU no havia tingut la necessitat d'exercir el dret a l'autodeterminació però ho planteja com una possibilitat en el futur.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 pep, manresa, 13/09/2010 - 23:37

Si, cal dir QUELCOM més (bcn), s'ha de tenir molta barra i molt poc sentit del ridícul per posar el mundial de futbol com a exemple de superioritat d'Espanya envers Catalunya quan en tot el món mundial saben que Espanya no serà res sense Catalunya, en futbol també

#23 ventajas raras de los indepes, bcn, 13/09/2010 - 14:08

gracia loca hacen los indepes que argumentan: CAT. sin España entrará en la UE y el euro con pasaporte propio, pero si ya estmos dentro UE y euro CON España, copón, y el pasaporte CAT. cuesta 12 euros en cambio España te lo da gratis

#22 Ya, como que el Estado se iba aquedar sin hacer nada, Madrid, 13/09/2010 - 14:02

La Constitución 1978 otorga al Ejército el derecho legal a intervenir... y es legal, tope legal, lo más legal... basta un telefonazo... ¿os creeís que España es un minusválido incapaz de hacer nada y sin medios? nos apoya la UE, ONU, USA, OTAN ¿quién apoya a CAT.?¿Marruecos?¿Quebec?¿Escocia?

#21 Sí, cal dir ALGU més, bcn, 13/09/2010 - 13:51

pep Manresa, ¿podrías mirar el PIB de España, el de Argentina y el de CAT? en la Wiki por ejemplo, lo del otro Dïa era un AMISTOSO que no se jugaban nada, los Mundiales los sigue teniendo España, no Argentina ni CAT.

#20 JAIME poco conoces la UE, bcn, 13/09/2010 - 13:49

JAIME querido, en la UE no hay ninún mecanismo de expulsión de miembros. Iros acostumbtrando que lo que hay, lo que tenéis, es el tope que se puede tener, y ya está ¿a qué quejarse?¿no estáis en la UE y el euro? ¿para qué irse para luego volver a entrar?