Publicitat
Política · 8 de Maig de 2009. 14:58h.

CiU defensa "l'enfortiment dels Països Catalans"

La federació fa una crida a "demostrar que som una nació"

El president de CiU, Artur Mas, el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, Ramon Tremosa, el candidat CiU a les eleccions europees i el seu segon, Salvador Sedó, han participat de la presentació del manifest “Compromís Catalunya amb Europa”, en un acte que al Museu d’Història de Catalunya. Aquest text, que s'ha donat a conèixer amb motiu del Dia d’Europa, ha estat elaborat pel consell assessor de Ramon Tremosa, i que coordina la Fundació Catalanista i Demòcrata Trias Fargas.

L'escriptora Patrícia Gabancho ha estat l'encarregada de llegir el manifest, en el que es reivindicaven punts com ara l'oficialitat del català, es denunciava la "crisis nacional catalana", s'instava a "recuperar la moral dels catalans" i a "liderar els seus objectius nacionals". "L'enfortiment dels Països catalans" com a sortida a la crisi és un altre dels punts del manifest. D'altre banda, el text reivindica "l'Estat del Benestar", té en compte "el canvi climàtic", dóna "prioritat al corredor del mediterrani", i aposta "per una regeneració d'Europa". També es persegueix la "representació catalana en el consell de ministres europeu" i es remarca la "necessitat d'internacionalitzar les universitats catalanes".

Artur Mas ha defensat que "Catalunya és molt menys perifèria que Madrid a nivell europeu" i ha apuntat les "tres potes" d'una hipotètica recuperació catalana: "un futur govern de CiU, representació a Europa, i forta influència" en la política de l'Estat. Igualment ha volgut agrair la tasca del comitè assessor. En aquest sentit ha adreçat unes paraules a Gabancho, a qui ha estés la mà per a "futures col·laboracions".

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida ha recordat que "portem 64 anys d'Europa Unida" i ha remarcat que "no ens agrada la Europa dels Estat, són els Estats que fan que Europa no avanci". També ha fet una "crida a la participació perquè no ens podem omplir la boca amb europeisme i de ser capdavanter i a l'hora de la veritat tenir una participació electoral 10 punts per sota de l'Estat". Finalment ha reivindicat "una reacció catalana", així com "ser una circumscripció europea".

Finalment, el candidat Ramon Tremosa ha fet una crida a "demostrar que som una nació", s'ha compromès a "defensar interessos locals" i ha recordat que "Europa només té sentit si hi ets representat directament". Salvador Sedó, per últim, ha demanat "una Europa federal que superi el fre de la Europa dels Estats".

Llegir manifest

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#18 josepxicot, barcelona, 09/05/2009 - 23:37

Aquests de CiU,van que se les pelen,arri
ben les eleccions,no saben com obtenir
mès vots,en una fenòmen que fa figa.Els
païssos catalans no existeixen,sòn un
somni de quetre fanàtics pancatalanistes
de baixa volada.

#17 josep, Palma / BCN, 09/05/2009 - 18:51

Sóc català i visc a Mallorca fa anys. Quan vaig arribar jo pensava q els PPCC existien i ara afirmo de manera inequívoca que no. si volen poden seguir desconectats de la realitat.

#16 ANdreu, Alacant, 09/05/2009 - 15:04

Toni (Xàtiva): \"el sindrome del vencido\" \"hijo de quien\"? Yo soy hijo de mi padre y mi madre,lo del autodio de momento no me flajelo con un latigo ,quizas lo pruebe un dia por vicio.Dame el telefono de tu camello.
b8113

#15 Survivor, Catalonia is Spain, 09/05/2009 - 14:35

Curiosos "Países Catalanes" cuyos miembros aborrecen la idea de formar parte de ellos. Ni valencianos ni baleares ni aragoneses quieren saber nada del engendro. Una muestra de que los nacionalistas viven en una realidad paralela.

#14 Pau, València, 09/05/2009 - 13:46

Doncs molt bé, l'Eliseu Climent serà un poquet més ric i l'anticatalanisme valencià tindrà més benzina. Això del PPCC sembla disenyat pel Vidal-Quadras. Supose que donarà vots a Catalunya però per ací és 100% contraproduent.