Publicitat
Política · 13 de Juliol de 2009. 13:52h.

CiU descarta portar el finançament al 'TC català'

Mas diu que "no volem obstaculitzar aquest procés"

CiU descarta portar el finançament al 'TC català'

Mas i Pelegrí, en roda de premsa

El líder de CiU, Artur Mas, ha descartat portar el model sobre el nou model de finançament per a Catalunya al Consell de Garanties Estatutàries, tot i considerar que l'acord entre el Govern espanyol i la Generalitat incompleix la meitat dels articles de l'Estatut sobre aquest assumpte. En una entrevista a TV3, Mas ha dit que la federació no pretén "obstaculitzar aquest procés" ja que, al final, la Generalitat, com totes les comunitats autònomes, agafarà els diners que hi hagi per poder invertir en la millora de Catalunya.

"Si Catalunya guanya diners amb tot això, nosaltres ens alegrem del que vingui perquè al final servirà al bé del país i perquè les coses funcionin millor", ha dit, afegint que, malgrat tot, "una cosa és no obstaculitzar el procés i una altra molt diferent, deixar-se enganyar; són dues coses diferents".

Inicialment, s'havia dit que CiU està estudiant portar el nou model de finançament pactat aquest cap de setmana al Consell de Garanties Estatutàries -organisme assessor que substitueix l'actual Consell Consultiu de la Generalitat-, per la seva total convicció que vulnera directament la meitat de preceptes sobre finançament recollits a l' Estatut català.

Aquest dilluns, els sis candidats que designarà el Parlament per formar part del Consell de Garanties Estatutàries s'han sotmès a l'avaluació d'idoneïtat a la cambra catalana. En la sessió, el diputat de CiU Francesc Homs ha interrogat als sis aspirants sobre si defensen la constitucionalitat de l'Estatut. Homs els ha preguntat si consideraven plenament constitucional l'Estatut, si estaven d'acord amb els recursos presentats contra aquesta llei i si creien que l'Estatut ha de prevaler sobre la Lofca.

D'altra banda, aquest dilluns el secretari general de CDC, Artur Mas, ha comparegut en roda de premsa acompanyat del secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, atès que Josep Antoni Duran i Lleida tenia compromisos parlamentaris a Madrid.

Diferents càrrecs de la federació nacionalista han acompanyat també el president de CiU, com ara Quico Homs, Lluís Recoder, Jordi Cuminal, Joana Ortega, Josep Rull, Montserrat Candini, Meritxell Borràs, David Madí o Oriol Pujol, entre d'altres.

Mas ha anunciat una "sessió extraordinària de la comissió Executiva" de CiU, atès que aquest "és un moment trascendent". El dirigent nacionalista ha recordat que "CiU es va comprometre a fer complir el 100% de l'Estatut pel que feia a diners", i que les lleis estan "per complir-se totes", no "en part".

El president de CiU ha deixat clar que "diem que no perquè no es compleix ni molt menys els 100% del que diu l'Estatut". "Les lleis que no beneficien Catalunya si que ens les fan complir", ha lamentat en aquest sentit, a més de deixar clar que "la nostra tasca és defensar aquest país i aquesta gent"

"La nostra obligació patriòtica és defensar el conjunt dels catalans", ha assenyalat Mas, tot argumentant que "Catalunya, el poble català, mereix un respecte, perquè en el seu moment va ser consultat en referèndum i van dir que sí. Per respecte a aquesta gent no podem acceptar que se'ns vulgui rebaixar l'Estatut".

Mas també ha volgut subratllar que "no és un no pel no, per anar contra ningú, ho vam demostrar fa 15 dies amb la Llei d'Educació". "L'Estatut no es compleix en els impostos que corresponen a Catalunya. A Catalunya li toquen més de 5000 euros. Perquè hem d'acceptar més de 3.000 i d'aquí 4 anys?", s'ha preguntat.

De la mateixa manera, ha denunciat que "quan li pregunten a Salgado qui queda per sota de la mitjana, no contesta. Que hi hagi gent per sota de la mitjana és el que fa la mitjana". Segons Mas, el finançament no només no compleix amb les xifres, sinó que tampoc "compleix amb el model". "La meitat dels articles no es compleixen", ha lamentat.

Segons CiU, els articles que s'incompliran seran el "201.3; 201.4; 203.3; 2014.2; 206.; 206.3; 206.4; 206.5; 206.6; 208; 209; 210.1; 210.2; 210.3", així com diferents disposicions addicionals. En aquest sentit, Mas ha manifestat que "hi ha altes probabilitats que CiU governi Catalunya. Si és així no podem quedar hipotecats per un mal acord, perquè no seríem un exemple pel poble de Catalunya. Volem complir el 100% de la llei".

També ha tret importància a que diferents institucions com ara la Cambra de Comerç hagin donat el vist-i-plau a l'acord, atès que "les entitats han donat suport a tots els pactes de finançament que ha tingut Catalunya, de tots els Governs diferents". Respecte a ERC, ha criticat que "la clau del poder ha passat per davant" dels interessos de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#25 Meritxell, Barcelona, 14/07/2009 - 13:11

Potser está arribant l'hora d'una moció de censura.

#24 montsec, pobla, 14/07/2009 - 11:39

CIU treballar , d'informar els catalans fent cas omís declaracions del triumvirat.No entrar en el joc brut d'aquesta gent okupa, Mas sap parlar i ESTIMA EL PAÍS:pedagogia en positiu , ENSENYAR ,EXPLICAR-NOS LES COSES. NO BAIXAR AL NIVELL DEL TRIAPROFITA

#23 Miqui, LFV, 14/07/2009 - 10:33

Jo et faig costat Mas !!! A tu i a CIU !!!

#22 Francesc, Barcelona, 14/07/2009 - 00:15

Ciu fa el paper que li toca fer com a oposició: tibar amunt, ben amunt.

#21 Jordi, Bcn, 13/07/2009 - 23:56

Aquest consell de garanties no és el mateix q fa 4 dies el PSC i PP van pactar els carrecs amb el suport 'ICV i ERC? El PSC ja ho té tot preparat i CIU aquesta via la té perduda. I tot això amb ERC i CIU amb majoria al parlament. Deu n'hi do! ERC q fots