Publicitat
Política · 23 de Desembre de 2008. 21:40h.

CiU exigeix 5.630 milions més

Mas augura que el pacte de finançament "no complirà l'Estatut"

CiU exigeix 5.630 milions més

Artur Mas i Francesc Homs

El líder de CiU, Artur Mas, ha estimat en 5.630 milions la xifra d'augment d'ingressos que li correspon obtenir a la Generalitat amb el nou model de finançament, i ha rebutjat que es discuteixi sobre el que preveu l'Estatut i que hi hagi més "cafè per a tots, però bastant aigualit".

Sobre aquesta xifra d'increment d'ingressos que hauria d'obtenir la Generalitat amb el nou model, CiU ha fet una estimació a partir de les últimes dades actualitzades corresponents als pressuposts de 2009, en comptes d'utilitzar els de l'any 2006, que fins ara prenien com a base.

En funció de les dades de 2009, han explicat Mes i el diputat convergent Francesc Homs, a la Generalitat li correspondria ingressar amb el nou sistema 5.630 milions d'euros anuals de més, una xifra que només és "indicativa" perquè poden obtenir-se'n d'altres, però sempre que es respectin els criteris de l'Estatut.

La quantitat que CiU ha posat sobre la taula CiU és la suma del resultat d'aplicar tres fonts d'ingressos: la nova cistella d'impostos una vegada restat el fons de suficiència, la participació en el nou fons de garantia d'anivellament i l'aplicació del denominat "principi de lleialtat institucional".

Aquest últim factor es tradueix, per exemple, en els ingressos que han de ser traspassats a la Generalitat en concepte d'aplicació de la llei estatal de dependència o de la supressió de l'Impost sobre el patrimoni.

CiU reconeix, tanmateix, que d'acord amb la disposició final primera de l'Estatut, el sistema es pot aplicar gradualment entre els anys 2009, 2010 i 2011, però adverteix que la xifra estimada ha d'estar consolidada el tercer any.

Segons ha indicat Artur Mas, personalment està convençut que hi acabarà havent un acord sobre finançament, però també tem que "no serà prou bo" i, sobretot, "que no complirà el que preveu l'Estatut".

CiU, que ha distribuït una guia amb els barems que utilitzarà per avaluar si el futur acord de finançament compleix o no amb els criteris fixats a l'Estatut, considera que "no s'ha de regatejar res de l'Estatut, perquè la negociació ja va tenir lloc quan va ser aprovat, i ara l'únic que cal fer és complir la llei".

Ha dit, en aquest sentit, que CiU "dirà que no" a qualsevol acord que suposi incomplir el model estatutari íntegre, encara que representi una millora respecte al sistema actual, i ha criticat "l'espectacle" que té lloc "aquests dies a La Moncloa, amb tots els presidents autonòmics desfilant per allà".

Sobre aquest punt, ha considerat incomprensible que per complir l'Estatut en matèria de finançament tinguin que "desfilar" per La Moncloa els presidents d'altres autonomies, com|com a Manuel Chaves (Andalusia) o Esperanza Aguirre (Comunitat de Madrid).

Això, ha recalcat, "suposa un greuge i un menyspreu cap a Catalunya", i no hauria ocorregut si el Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero hagués negociat amb la Generalitat quan corresponia fer-ho, sense saltar-se el termini màxim previst, que era el passat 9 d'agost.

El "risc" que hi ha ara, ha afegit Artur Mas, és que al final hi hagi una nova edició del "cafè per a tots, però bastant més aigualit", quan hi ha dos articles de l'Estatut, el 210 i el 176.1, que estableixen una negociació bilateral amb un òrgan vinculant, la comissió mixta d'assumptes econòmics i fiscals Estat-Generalitat.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 joan, manresa, 24/12/2008 - 13:22

No vui pas ser un capsigrany,pro si diré una cosa.Sort que tenim un mal Estatut,si l'arribem a tenir bo,sarma altre 18 de juliol.No fotem,no será tant dolent amb tot el rebombori que s'arme.I al final tots mamarán menys Catalunya.Com sempre,i més i més

#7 Josep-Empordà, Palafrugell, 24/12/2008 - 11:23

Si l'estatut que el PSOE volia destrossar i en ùltima instància en Mas va aconseguir salvar, fos tant dolent, el PSOE no posaria tantes pegues en desemvolupar el finançament que recull i del que s'ha d'exigir l'integre compliment.

#6 capsigranys, St. Mateu, 24/12/2008 - 10:22

Mas, el criteris d'aniovellament i solidaritat els fixa l'Estatut que tu vas aigualir amb nocturnitat i traidoria. No facis dir el que no diu per quedar bé.

#5 Kropotkin, Vic, 24/12/2008 - 08:40

Yo, humildemente, me pido 12 millones de euros para unos asuntillos que tengo pendientes.

#4 Jordi B, BCN, 24/12/2008 - 07:18

Despres de 30 anys amb un deficit fiscal del 10%, ara amb un DF de 17500 M€ acceptar 5630 ME es ser un botifler. Ja sabem que els del trifasic son uns traidors, pero Convergència NO POT ACCEPTAR MENYS DE 17500 m€ mes.!