Publicitat
Política · 14 de Maig de 2015. 16:01h.

"CiU i ERC són uns covards!"

El cap de llista per SI a l'Ajuntament de Girona afirma que els EUA o Israel ajudaran Catalunya els tres primers mesos de la independència

"CiU i ERC són uns covards!"

Andreu Garriga, candidat de SI a Girona

Andreu Garriga encapçala la candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència a les eleccions municipals de Girona. Ocupa el càrrec de secretari de la mesa del consell nacional d'aquesta formació política i és lletrat de l'Associació de Municipis per la Independència.  Advocat de professió, també té una trajectòria cívica com a dirigent en entitats educatives, esportives i veïnals.   
 
- És "Temps de flors" a Girona, no es deu pas pensar que aquesta entrevista serà un camí de roses, oi?

No, ja m'ho imagino...

- "Girona és a 'Temps de flors' el que la política és als polítics: poca flor i molt test buit", ha dit vostè.  Quina manera de fer amics entre els votants potencials !

(Rialles) Enllaça amb la percepció que tenen els ciutadans de la política actual. Surts a fer campanya i abans d'identificar el partit ja t'han identificat com a polític i ni t'accepten la propaganda.

- Campanya "NoVullpagar". Com ha acabat aquest afer?

Molt bé! Tots els casos que hem dut des de SI, han acabat sentenciats a favor nostre. I molts d'altres. S'ha demostrat que teníem raó. Ara he rebut l'última sentència. Era una denúncia del 2012. El cotxe era meu i el conduïa en Toni Strubell, diputat de SI. La multa em va venir a mi i he guanyat el cas, com tots els altres El problema és que la intencionalitat de la campanya s'ha diluït una mica amb el pas del temps. Anàvem contra Abertis i els peatges injustos.

- Quina previsió fa per a les eleccions de Girona?

Seria molt bon resultat entrar i tenir visibilitat per tal de fer conèixer els nostres missatges. Poder fiscalitzar i controlar l'Ajuntament des de l'oposició. Tenim possibilitats i confiem entrar.

- Expliqui'm aquestes candidatures de "Millor..."

S'ha fet a diversos llocs. Busquem anar amb companys que siguin netament independentistes, com Reagrupament,  a Barcelona, Manresa... A Girona no s'ha fet perquè en el seu moment al regidor de Reagrupament no li va interessar.

- Alguna llista fantasma?

No,  no en tenim enlloc. Tenim base suficient allà on ens presentem.

- Quants regidors té SI a tot el territori?

Una seixantena

- Percentatge respecte a la població del territori?

Cobrim el 50% de la població.

- I  ben mirat, un partit que va directe a la DUI què hi fa batallant per unes eleccions municipals?

Miri,  Solidaritat ha nascut per morir. No som un partit polític. Entenem que som una eina per arribar a la independència. Després ja no caldrà Solidaritat. El nostre ADN és molt clar. L'independentisme i la regeneració democràtica són els nostres principals leitmotivs.  Sí, és cert: el nostre principal escenari és el Parlament perquè és allà que s'ha de fer la DUI, però també som conscients que no serem independents si no hi ha regeneració democràtica, i sense uns ajuntaments transparents no podem fer el pas següent. Per això ens presentem a les municipals.

- "Només els pobles acomplexats apel·len al vot útil" ha dit el seu company de files Uriel Bertran.  Els catalanistes deuen ser molt utilitaristes, doncs...

El vot útil no existeix. Existeix el vot de la dignitat personal.  Parlar de vot útil és com parlar de tenir un bitllet de 5€ a la butxaca i guardar-te'l.  Si te l'he de gestionar, perquè li dones valor, no m'és útil que te'l guardis. Passa-me'l...  Comprenc que la majoria de la població pugui sentir la temptació del vot útil. Però li ho repeteixo: és una qüestió de dignitat personal.

- És més fàcil ser independentista a Girona que a L'Hospitalet o Badalona?

Sí, és clar. Les dinàmiques socials, la pressió, tot és molt diferent. Però escolti, aquestes segones i terceres generacions amb orígens espanyols no ens han de fer por ni l'han de tenir elles. Ben al contrari, l'exemple millor per a tothom és tota aquesta gent que va haver de deixar un país i va venir a treballar. Ara només s'ha de posar un vot dins d'una urna.

- És més fàcil ser independentista amb López Tena de líder que amb Mas o Junqueras?

La gran diferència és que ells diuen i no fan. Nosaltres diem i fem. Per això, quan va ser el moment, vam dir "Espanya ens roba" i vam fer la campanya contra Abertis i els peatges, etc. Quan ho diem ho fem.

- Què en pensa de les suposades males relacions entre Mas i Junqueras?

Tant en el terreny personal com el polític són allà mateix: ni es veuen ni se suporten ni es volen veure. I és una llàstima.

- Es creu l'independentisme de CiU i d''ERC?

No! de cap manera. La meva opinió personal és que Catalunya serà independent quan el PSC quedi realment afeblit, que és el que els ha passat,  i, quan malauradament, també passi a CiU i a ERC. Els partits tradicionals no ens poden dur a la independència.

- Vostè hi va gaire a Madrid?

No gaire. Últimament més per un tema esportiu, com a dirigent de Judo Girona.

- Ho dic perquè López Tena diagnosticava que el problema de Mas i de Junqueras és que no coneixen el caràcter dels espanyols...

I és ben bé així. Però no solament en política, també en el campo econòmic. Madrid és un pol que fa les coses a la seva manera. La llotja del Bernabeu, la Cort, aquella manera de fer política de fa cinc-cents anys. S'ha d'anar allà a fer la pantomima, la Escopeta Nacional, anar a afalagar el ministre... Tot això és Madrid i així funciona.

- A vostès no els perd el llenguatge? És necessari que un altre company seu, Maiol Sanaüja titlli en un article de "covards" els independentistes de les altres formacions?

És que ho són, de covards. Són màquines electorals que van a defensar els seus llocs de treball. Em refereixo a CiU i a ERC, els dos. El seu tarannà no els deixa fer més quan podrien fer-ho. Són covards.

- I les CUP?

Amb aquests no som mai rivals. Ens hi podem entendre, i molt bé, perquè defensem posicions similars en temes nacionals, tot i que ells tenen el seu electorat i nosaltres també. El nostre problema no són les CUP. És CiU i ERC.

- Solidaritat és de dretes, de centre o d'esquerra?

Som transversals. Nosaltres volem la independència de Catalunya. Per això el nostre llenguatge no està encotillat per visions d'esquerra o de dreta. En el tema de la regeneració democràtica i de drets socials podem oferir unes propostes molt noves i valentes.

- És la covardia de què em parlava la que ha provocat un suposat desinflament?

Totalment. Però és que, a més a més, és intencionat. Intencionat per  part de CiU i interessat per part d'ERC. El pacte que van fer els dos partits per no trencar el sistema i anar a les municipals és descarat. Volen tenir la maquinària i els seus més de vint mil llocs de treball assegurats, i qui dia passa, any empeny...

- Doncs a veure, valor i a veure aquesta DUI que proposen... Com es fa, això?

Al Parlament, és clar. Serem independents el dia que ho declarem i actuem.

- Sense suports internacionals?

Abans de proclamar-la? No calen. Ja els tindrem després. Imagini's un mecànic que treballa a sou per a un altre i es vol establir pel seu compte. Oi que cap client li signarà un encàrrec per quan tingui el propi taller? El que dirà el client és que faci el pas i després ja li confiarà el cotxe. S'ha de fer el primer pas.

- Amb prop de la meitat dels catalans en contra de la independència? 

No és cert. Compte amb les estadístiques, que les publiquen els diaris. Compte amb els diaris, perquè estan controlats... Jo acceptaré aquesta consideració el dia que puguem votar de debò i ens comptem. També hem de tenir en compte que per primera vegada hi ha molts no nascuts a Catalunya que estan a favor de la independència. Què passa amb Súmate? Doncs que veuen que hi ha un greuge comparatiu i volen anar endavant amb el país. Compte amb aquest vot secret.

- Independència per majoria parlamentària?

I per què no? Endavant. Si no ens deixen votar en referèndum...

- Independència sense tenir garantida la paga dels serveis bàsics durant els primers mesos?

Són tres mesos. Està previst, estudiat i calculat per molts catedràtics universitaris internacionals. Són tres mesos de caixa, entre 15.000 i 20.000 milions, i aquests diners hi són, no només dels nostres recursos, sinó de països de fora que en certa manera estan sondejats i compromesos a deixar-nos-els quan sigui el moment. Israel, EE.UU... Quan sigui el moment es definiran en un sentit molt positiu per a Catalunya.

- Ara que ha perdut el referèndum, Escòcia continua sent el referent?

Com diu en López Tena, tant de bo la situació entre Escòcia i Anglaterra fos la mateixa que entre Catalunya i Espanya. Ja ens hauríem entès. No és un referent però un bon exemple de política parlamentària. El partit nacionalista escocès s'ho ha treballat molt bé, en matèria de drets socials, universitats, etc . Ells han començat construint el país per dins. Nosaltres hem començat amb una societat empenyent des de fora.

- Comenti'm el rol d'ANC i d'Òmnium...

Malauradament, és com parlar de CiU i ERC. Moltes mobilitzacions, però a la pràctica no es fa gaire res. Bones intencions però quan han de quadrar els partits, solen mirar cap a una altra banda. És una llàstima.

- Ara la Meridiana. L'independentisme  ha de fer un altra demostració festiva després del 9N?

Ja se n'han fet moltes. Si en cal una altra, sisplau, que sigui ja la definitiva.

- Solidaritat per la Independència hi anirà?

Sempre hi som encara que no ens agradi. Sí, si cal, hi serem.

- Vostè, president d'una AMPA i el nº 2 de la llista és professor d'Institut.  Com veuen la situació del català a l'escola?

Passa que CiU i el govern acaten totes les sentències, que per a més humiliació, reben per fax. No hi haurà trencament sense desobediència civil i legal. Nosaltres estem a favor de la desobediència civil.

- I que passarà amb els funcionaris d'ensenyament, si hi ha desobediència civil?

Precisament el que no acceptem és el que fa la consellera Rigau, que passa la responsabilitat als directors dels centres i que s'ho mengin ells. Són els polítics, els qui han d'assumir les responsabilitats. Si no ho fan donen mal exemple, no solament a la comunitat educativa sinó a tota la ciutadania.

- Immigració...

Patim les conseqüències d'una immigració abocada  cap a Catalunya. Per part espanyola hi ha una intencionalitat clara que aquest tema exploti a Catalunya i se'n derivi un conflicte social.  Som catalans i som terra d'acolliment, des de fa mil anys. Hem integrat tothom i així ha de ser. Però què podem fer ara per racionalitzar aquest tema, si no tenim cap instrument? Quan puguem controlar les polítiques d'immigració no solament podrem donar millors serveis sinó acollir bé.

- Gihadisme

És un tema policial que conec bé a través de companys i amics que estan a la policia. Els mitjans policials catalans haurien de rebre tot el suport de la societat, la implicació de les forces polítiques  i més ajuda estatal i internacional. Estan fent una gran tasca. Ep, i no parlo solament dels Mossos. També ho dic per les policies locals. Recorda fa poc a Girona, a la Plaça Marquès de Camps? En un autobús, dues persones amb armilles i unes alforges estranyes anaven vociferant que les farien explotar i aterrien la gent.  Va ser un policia local qui va entrar amb la pistola a detenir-los. Resposta ràpida i efectiva, malgrat que era només una bravata per atemorir la gent. 

- A vostès no els passa una mica com a aquell PI d'Àngel Colom i Pilar Rahola?  Ningú no els coneixia per res més que per la " I "...

Sembla mentida, oi? Però miri, no ens fa nosa , aquesta etiqueta. Darrere la independència hi ha molts temes que interessen la gent i que  se solucionaran.

- On seria ara Solidaritat amb la cobertura mediàtica de cadenes públiques i privades que han tingut partits més nous que el seu?

Fent miracles! (rialles). I per què parlem només de les cadenes?  És de sobres conegut que Ciudadanos va  ser propulsat en el seu naixement per La Caixa, i també per una potent firma privada. La firma privada podia fer el que volgués, però l'altra...

- El doctor Carretero quin diagnòstic fa de la situació de Catalunya?

Em consta que és a Puigcerdà, retirat. No es presenta a les eleccions. Esperem que aquest retir sigui temporal i que serveixi per ajudar-nos a tots amb idees clares i renovades. /Una entrevista de Ramon Sargatal
 
 

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#26 pers, tortosa, 15/05/2015 - 20:11

CiU y ERC son unes cobardes,pero tú eres demagogo.Escocia es un referente,dices,`pero no te atreves a decir porque
.Alli hay una verdadera democracia,no la partitocracia que ahoga a los ciudadanos,obligados a votar siglas etéreas e irresponsables en lugar de personas que responden ante sus votantes

#25 Douglas, UK, 15/05/2015 - 16:38

A view from 'the outside'...

Since 2010, I have been involved in following the pursuit of independence.

It is clear that Solidaritat is the best 'group' to vote for if you want a referendum.

And, that the best 'candidate' to vote for, is Andreu Garriga - he shows honesty, integrity and passion.

#24 marta, Girona, 15/05/2015 - 10:44

No seré jo qui digui en un xat qui és cada ú. Val més q no, eh "senyor" Garriga? No m'ha agraden els "paios" q canvien d xaqueta i a SI en teniu uns quants, començant pels dirigents. Vols l'independencia? dons deixa d criticar als q també la volen i comença a treballar pel be del Pais com fan altre

#23 Independència, bcn, 15/05/2015 - 10:39

López Tena és dels pocs polítics que parlen clar. O feu una DUI o no ens en sortirem. Ara l'estat utilitza fins i tot els gihaidistes per destruir-nos.

#22 José Quinta, LH, Cataluña, España, 15/05/2015 - 09:34

Menuda cara: dice que no tuvieron apoyo mediático! En las elecciones de 2006 cuando las encuestas detectaban el auge de C's, no se publicaba que este partido iba a entrar en el Parlament. En el 2010, cuando las encuestas indicaban que SI iba a entrar, lo publicaron. Menos victivismo!

#22.1 Doni, Reus, 15/05/2015 - 10:37

José Quinta, per cara la teva que parles d'un partit que ha tingut hores diàries de televisió al servei de C's i del seu líder Rivera. Sou un producte rellançat. I no teniu ni la meitat, ni la meitat de la meitat, de propostes que els altres partits.