Publicitat
Política · 28 de Febrer de 2014. 15:34h.

CiU també va donar suport a impostos sobre la benzina

L’any 2001 el Consell de Política Fiscal i Financera va donar llun verda a aquest recàrrec plantejat per la Generalitat

CiU també va donar suport a impostos sobre la benzina

Informació publicada per La Vanguardia el 23 de novembre de l’any 2001

CiU va donar suport a l’impost sobre la benzina que va ser aprovat el 22 de novembre de l’any 2001 al Consell de Política Fiscal i Financera -Cristóbal Montoro era el ministre d'Hisenda- amb el suport de les autonomies del PP i de la Generalitat, i va comptar amb el rebuig de les sis comunitats governades pel PSOE.

La proposta inicial d'aquest recàrrec va ser plantejada per la Generalitat a la vista del creixement de la despesa sanitària i, finalment, l'impost es va implantar per obtenir una recaudació extraordinària de 136.000 milions de les antigües pessetes (817 milions d’euros).

Aquesta mesura preveia una pujada de carburants de 4 pessetes (0,02 euros) per litre i, a més, permetia a les autonomies aplicar un recàrrec addicional d’1,7 pessetes (0,01 euros) per litre- fins a un total de 4 pessetes (0,02 euros) durant els 3 anys següents-.

L’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, va al·legar, dos dies després de la seva aprovació, que tant a Catalunya com a la resta d'Espanya "hi havia un gran dèficit en el finançament de la sanitat que des de fa anys es denunciava”.

La Generalitat considerava que aquest nou impost contribuiria a resoldre-ho, ja que "és finalista i anirà a parar a la sanitat". Aquest impost, va dir, "té l'avantatge que el cobrem directament en un 40 per cent".

Catalunya és, al costat de Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia, Castella la Manxa, Múrcia, València i Balears, una de les nou comunitats autònomes que més va cobrar per l'anomenat 'cèntim sanitari', fins a 4,8 cèntims per cada litre de gasolina o gasoil.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 pep, manresa, 01/03/2014 - 12:29

CiU no, el PPciu, com sempre.

#2 Joan Puig, Barcelona (Esp), 28/02/2014 - 17:30

Pues ayer el Mascolell decía que la culpa de todo era de lo que ellos llaman "España", porque el impuesto estaba mal regulado. Parece entonces que desde hace 15 años CiU sabe que el impuesto era ilegal, pero pese a eso, lo apoyó en Cataluña.

#1 Juan, Terrassa, 28/02/2014 - 16:10

Quizas debiesemos contemplar la idea de buscar a estas abogadas y que revisasen la legalidad de los impuestos que se nos cargan en los recibos de la luz,para renobables,eolicas etec , y los impuestos del recibo del agua donde lo que menos vale es el agua