Publicitat
Política · 9 de Setembre de 2008. 18:59h.

Ciutadans creu "una gran mentida" l'Onze de Setembre

El partit afirma que "Rafael Casanova no va ser un màrtir" i que va fugir "disfressat de frare"

Ciutadans creu "una gran mentida" l'Onze de Setembre

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, amb la imatge de la campanya

Ciutadans considera que la Diada Nacional de l'Onze de Setembre "és una gran mentida" i que la seva celebració és fruit del "règim nacionalista català". La formació ha convocat un acte alternatiu als institucionals per a la Diada -amb el lema 'Que no manipulin la teva visió de la història'- en el qual vol posar de manifest "la manipulació que des del nacionalisme es ve fent de la història, sobretot dels fets del 11 de setembre de 1714". L'acte, que contarà amb el catedràtic de Dret Francesc de Carreres i l'escriptor Jesús Lainz, es portarà a terme en l'Avinguda de Tarradellas.

El partit d'Albert Rivera ha difós també un comunicat amb 9 punts segons els quals, en la seva opinió, es demostra que la Diada és "una mentida": "La guerra no va ser de secessió, com els nacionalistes venen, sinó de successió", afirmen. Tambéque "Madrid, Alcalá i Toledo van lluitar al mateix bàndol que Barcelona. La Guerra de Successió espanyola, al contrari del que argumenten els nacionalistes, no va suposar l'enfrontament entre Catalunya-Àustria i Espanya (o Castilla)-Francia".

Segons Ciutadans, "els catalans no van perdre les seves llibertats civils, sinó que els poderosos van perdre els seus privilegis exclusius" i que "la facció a Catalunya favorable al pretendent Carlos no va partir d'una rebel·lió espontània ni popular. En realitat, expressava els interessos polítics de la classe dirigent barcelonina que volia potenciar la seva presència comercial a Amèrica, de tal manera que els seus privilegis forals no estaven en joc, ja que el pretendent Borbó en cap moment no els va qüestionar".

El manifest assegura que "el Rei Borbó va regnar sense oposició interna entre 1700 i 1705 fins al punt que el 1701 havia celebrat Corts a Barcelona, on no sol va confirmar els furs, sinó que va rebre nombroses donacions" i que "els seguidors de Carlos de Habsburgo a Catalunya defensaven la unitat d'Espanya. Tractaven d'imposar el seu candidat al conjunt de tot el país, apel·lant a la llibertat de tot Espanya, recelosos de la influència francesa; lluny, doncs, de qualsevol aspiració secessionista o desmembradora".

Tanmateix, s'explica que "el final de la guerra va suposar el final de tres segles de decadència de Catalunya i l'inici del seu ressorgiment econòmic" i que "Rafael Casanova no va ser un màrtir. El dia de l'assalt final de les tropes borbòniques, Casanova estava dormint i, avisat, es va presentar a la muralla amb l'estendard de Santa Eulàlia per donar ànims als defensors. Ferit de poca gravetat per una bala a la cuixa, Casanova va ser traslladat al col·legi de la Mercè, on se li va practicar una primera cura. Després de caure la ciutat en mans de les forces borbòniques, va cremar els arxius, es va fer passar per mort, i va delegar la rendició en un altre conseller. "Va fugir de la ciutat disfressat de frare i es va amagar en una finca del seu fill a Sant Boi de Llobregat. El 1719 va ser amnistiat i va tornar a exercir com a advocat sense cap problema fins a retirar-se el 1737. Va morir a Sant Boi de Llobregat el 1743. Un verdader 'heroi'", conclouen.

Publicitat
Publicitat

105 Comentaris

Publicitat
#105 Charneguito, Bcn, 11/09/2008 - 11:24

Charnego, lee y difunde

http://www.diadaasantjordi.info/pdf/todo_sobre_el_11S.pdf

#104 Dani, Barcelona, 10/09/2008 - 22:29

Clar que sí Pep. Quan Catalunya conquesta i massacra és pel bé dels massacrats. Quan ho fa Castella és perque tenen la maldat a la sang

#103 pep, manresa, 10/09/2008 - 22:11

...dontancredo, la Dama d'Elx ja pertanyia a la mateixa nació que els lacetans ilergetes o ausetans de la mateixa època.
Les tropes catalanes manades pel rei Jaume I van deixar les coses al seu lloc.

#102 pep, manresa, 10/09/2008 - 22:09

dontancredo, si hem de fer història fem-la, el substrat social de la població de València eren les tribus ibèriques d'abans de la romanització, inclús després la capital era Tarraco fins la invasió musulmana. La Reconquesta era alliberament...

#101 Apostata, Barcelona, 10/09/2008 - 21:06

Ironía: El primer Borbón en Cataluña fue Luis XIII, proclamado conde de Barcelona en 1640 por el Pdnte de la Generalitat Claris. El "amigo francés" fue tan terrible que todos respiraron cuando JJ de Austria les liberó con tropas Castellanas y Aragonesa