Publicitat
Política · 20 de Juliol de 2021. 18:55h.

Ciutadans denuncia una política lingüística "franquista"

Anna Grau: "han reduït la defensa el català a una cosa tan miserable com combatre l'espanyol"

Ciutadans denuncia una política lingüística "franquista"

La diputada de Ciutadans, Anna Grau, que ha preguntat a la consellera de Cultura pels plans del Departament "per defensar la llengua castellana a Catalunya", ha denunciat que "fa quaranta anys que vostès -el Govern- apliquen la política lingüística franquista".

Grau ha remarcat que "ni un sol dia des de l'any 1981 la política lingüística de la Generalitat ha estat en mans de ningú que no fos primer catalanista, després sobiranista, després separatista, després processista i a la fi anti-espanyol sense complexos".

"Fa quaranta anys que estan violant els drets i ferint els sentiments de milions de ciutadans de Catalunya, que tenen el castellà com a llengua mare o simplement com a llengua pròpia. Perquè deixin-me dir que les llengües pertanyen a la gent, a les persones, no a cap govern o territori i no han aconseguit res del que es proposaven", ha sentenciat.

La diputada de la formació taronja ha dit que "això és el que passa quan un es passa tot el dia parlant de Franco, però sense treure ni una lliçó de quaranta anys de franquisme". "Va aconseguir el règim franquista que els catalans deixessin de parlar i estimar el català per eliminar-lo de les escoles, de l'administració i de la cultura oficial? No, no ho va aconseguir", ha afegit.

Anna Grau ha exposat en aquest sentit que "van aconseguir inocular en generacions de catalans un odi irracional cap a la llengua espanyola, com si la llengua tingués alguna culpa de les barbaritats que les dictadures oficials, o encobertes, fan en nom seu".

"A vostès els ha passat i els passa el mateix, posant la llengua als peus dels cavalls i al servei dels seus deliris de grandesa, fent política amb la llengua i no per i per a ella, reduint la noble defensa el català a alguna cosa tan miserable com combatre l'espanyol per terra mar i aire, i l'únic que generen és això, cansament, frustració i odi i fracàs, molt fracàs", ha reblat. Finalment, Grau els ha demanat que s'oblidin "del franquisme, sobretot d'imitar-lo, canviïn el xip i el marc mental, obrin els seus cors i les seves polítiques al bilingüisme i més enllà".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#7 La realitat, Chicago meixugo, 21/07/2021 - 11:59

Si escolteu amb una mica d'atenció el lèxic empeat pels separatistes us adonareu que el 50 per cent dels mots i d'expressions son en castellà o catañol, es vanten de defensar la llengua i el que fan és castellanitzarla, no cal donar exemples, qualsevol amb una mica de coneixement ho copsa inmediatament. Apa, hasta luegu.

#6 Trafalgar, Girona, 21/07/2021 - 11:04

Per aplicar una política franquista, Grau, hauriem de prohibir el castellà a Castella, a les escoles castellanes única llengua el català, tots el medis espanyols en català. I única llengua oficial a Espanya el català. Durant 300 anys. La gent que té la llengua castellana com a llengua mare, ningú li obligava a venir a Catalunya.

#5 Marcial Heredia, el circo de la tele, 21/07/2021 - 08:59

Hay gente que no quiere ser español. Es algo muy típicamente español. ¡Deje usted de ser español, buen hombre, pero sin comerse el coco con las lenguas! Los mejicanos no son españoles, y no tienen ninguna necesidad de hablar náhuatl para ello. ¿No saben lo que ahorraremos en esfuerzo, y gasto? Vivir en cualquier idioma no es menos vivir.

#5.1 Trafalgar, Girona, 21/07/2021 - 11:54

Doncs viu tu amb l'idioma català....

#4 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 21/07/2021 - 00:14

Para el nacionalismo identitario la lengua es como la raza, la justificación de su existencia. Los fanatismos nacionalistas del siglo 19 llevaron a las guerras del siglo 20. En el siglo 21 los nacionalismos ya no encajan ¡Cada año menos!

#4.1 Trafalgar, Girona, 21/07/2021 - 11:57

Les guerres del segle XX les van portar l'expansionisme de nacions que van decidir que podien envair o colonitzar altres països i nacions, expoliar-les i imposar les seves lleis i idioma. Els nacionalismes no encaixen.... excepte si és el meu, eh ?

#3 Cesi, Bcn, 21/07/2021 - 00:10

Ole que bien ! Estoy de acuerdo con todo….