Publicitat
Política · 13 de Novembre de 2013. 19:30h.

Com ha de ser la Catalunya independent, segons Jordi Pujol

L'expresident posa cinc condicions: mentalitat democràtica, identitat cultural, progrés social, obertura al món i cohesió

Com ha de ser la Catalunya independent, segons Jordi Pujol

Jordi Pujol, en una foto d'arxiu

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, s'ha preguntat, en el marc de l'actual debat sobiranista, "com voldríem que fos una Catalunya independent". Pujol ha posat cinc condicions, després de remarcar que "aquesta és una pregunta que tant ens hem de contestar si Catalunya fos independent com si no", en un editorial al web del seu Centre d'Estudis.

En aquest sentit, ha apuntat els següents arguments:

"1. El país ha de tenir una molt forta mentalitat democràtica. Això ha d’impregnar la societat.

2. S’ha de mantenir i reforçar la solidesa de la identitat lingüística i cultural del país. Perquè Catalunya, que no ha estat mai una nació ètnica; sí que ha estat, en canvi, una nació de base lingüística i cultural.

3. Des de fa segles, Catalunya ha procurat estructurar-se com una societat oberta i dinàmica. En el camp econòmic i social, polític i cultural. I oberta al progrés social. Amb mentalitat d’ascensor social. «Catalunya serà social o no serà» ha dit durant dècades el catalanisme. I diu avui mateix.

4. Tots aquests objectius han reclamat històricament, i reclamen ara esperit de modernitat i una filosofia de progrés i d’obertura al món.

5. I com una mena de resum dels punts anteriors reclamen cohesió i convivència. Reclamem un concepte de país amb mentalitat de futur integrador. Integrador d’idees i sobretot de gent. Amb variants, aquest ha estat l’objectiu de sempre, des de mitjan segle XIX i primer terç del segle XX. I jugant un paper determinant en el moment de la transició. I fins ara mateix".


Pujol ha afegit que "la pregunta de com voldríem que fos Catalunya ens l’hem de fer també pensant en l’eventualitat de la independència. I la resposta és que bàsicament el projecte és el mateix que hem defensat, i en bona part aplicat durant aquests quaranta anys".

L'exmandatari ha assenyalat que "el perill de la pèrdua de qualitat social ve de l’ofec financer, polític i institucional. De l’ofec com a país. O sia que la reivindicació nacional i la social van lligades".

Segons Pujol, l'independentisme ara és "tan fort" per l'"actitud de les institucions espanyoles i també del conjunt d’Espanya". "La negativa a donar aquest tracte just, amb les conseqüències que té i tindrà per als seus ciutadans, és una causa important de reforçament de l’independentisme", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#27 Artur, Barcelona, 15/11/2013 - 18:41

Els dallonses d'En Mascaró: Primer INDEPENDÈNCIA, després INDEPENDÈNCIA i més endevant INDEPENDÈNCIA. Deixeu-vos de romanços.

#26 BEJOTA, bcn, 14/11/2013 - 13:35

SR. PUJOL,ESTÁ PROU CLAR: AMB UNA AMNISTIA TOTAL A FAVOR DELS LLADRES I DEFRAUDADORS (LA COSA NOSTRA) DE LA SEVA COLLA I CIU,ETC.


. .

#25 Juan, Terrassa, 14/11/2013 - 11:43

Está claro que Catalunya quiere esta casta,una Catalunya llena de puyolets ,MassesJonqueres.....
Que puedan manejar a su antojo la pasta ,los negocios ,sin necesidad de que nadie los controle

#24 pepito, barcelona, 14/11/2013 - 11:40

el abuelo cebolleta ataca de nuevos......

#23 Oriol, Barcelona, 14/11/2013 - 10:27

Les típiques collonades de sempre que no volen dir res. Jo vull referèndums com a Suïssa, educació com a Finlàndia, transparència, economia, civilització i pau social com als països escandinaus i respecte per la Llei com a E.E.U.U.