Publicitat
Política · 15 de Juny de 2012. 10:12h.

Com repartir-se el pastís

Els partits aprofiten la renovació d'organismes per posar-hi persones de confiança

Com repartir-se el pastís

Els diputats, votant en el ple del Parlament d'aquesta setmana

Els partits polítics amb representació al Parlament han aprofitat la renovació de tres organismes -Institut Català de Finances (ICIC), el Memorial Democràtic i Conca- per posar persones de confiança i, en alguns casos, ex-alts càrrecs.

Dimecres van escollir els nous membres del Conca: Isona Passola, productora, guionista i directora cinematogràfica; Valentí Puig, periodista i escriptor; Carles Duarte, poeta i lingüista; David Albet, músic i director artístic; Mercè Gisbert, doctora en filosofia i ciències de l'educació, i Gemma Sendra, gestora de projectes culturals. L'elecció va comptar amb 111 vots a favor, 2 en contra -de Ciutadans- i 15 abstencions, d'Iniciativa.

Però, més enllà del resultat, alguns dels escollits tenen o han tingut vinculació amb la política: Duarte va ser secretari general de la Presidència en l'últim govern presidit per Jordi Pujol mentre que Gemma Sendra va ser secretària general del Departament de Cultura -amb el tripartit- i posteriorment directora del Recinte Històric i la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Dimecres el ple també va designar per unanimitat els membres del consell assessor de l'Institut Català de Finances, un a proposta de cada grup. Les persones escollides van ser Modest Llopis d'Aysa (a proposta de CiU), Marcel Prunera i Colomer (PSC), Albert Colomer i Espinet (PPC), Elisenda Paluzie (ERC), Santiago Cayuela Tomàs (ICV-EUiA) i Antonio Espinosa Cerrato (Ciutadans).

Però, en aquest cas, és encara més visible la vinculació política: Prunera va ser director general de Promoció Econòmica amb el conseller Castells. Paluzie, professora de Teoria Econòmica a la UB, ha assessorat Esquerra, Cayuela és diputat d'ICV a la Diputació de Barcelona, portaveu municipal d'ICV a Cerdanyola i president d'ICV al Vallès Occidental; i, finalment, Ciutadans ha col·locat el seu secretari d'acció política, Antonio Espinosa.

A proposta de cadascun dels grups, el ple també ha designat per unanimitat sis membres de la junta de govern del Memorial Democràtic: Josep M. Solé i Sabaté (a proposta de CiU), José Luís Martín Ramos (PSC), Eduardo Escartín (PPC), Enric Pujol (ERC), Andreu Mayayo (ICV-EUiA), i Josep Guia (Solidaritat), en nom del grup mixt.

L'historiador Josep M. Solé i Sabaté, va ser el primer director del Museu d'Història de Catalunya amb Jordi Pujol de president de la Generalitat. José Luís Martín Ramos és el director de l'arxiu d’història del socialisme de la Fundació Rafael Campalans, que és la fundació dels socialistes catalans.

L'esmentat Eduardo Escartín és exdiputat del PP al Parlament; Enric Pujol va ser exdirector de la Casa de la Generalitat a Perpinyà amb el tripartit, excandidat d'ERC a les eleccions al Parlament al 2006 i membre de la executiva del partit a Figueres; Andreu Mayayo és un històric d'Iniciativa; i finalment Josep Guia -un veterà dels sobiranisme al País Valencià- és el líder del PSAN, partit que forma part de la coalició SI.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#8 Ramon Josep Magí, Eivissa, 16/06/2012 - 14:55

D'aixó s'en diu endogàmia. Casi sempre acaba molt malament pels fills.

#8.1 anonim, BCN, 16/06/2012 - 20:36

fills, no tots....!

#7 Mònica, Barcelona, 16/06/2012 - 13:28

Al memorial democràtic ni idea, el consell assessor de l'ICF es reuneix dos cops l'any i no paga dietes.

#6 Ann12, Barcelona, 15/06/2012 - 18:32

Cobren per fer això? Quan cobren?

#5 joaquim palau, barcelona, 15/06/2012 - 15:58

l'historiador solé sabaté acumula més càrrecs que la dona del Montilla: dr de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, catedràtic d'universitat, assessor a un programa de TV3, assessor cientific del COMEBE, comissió de les commemoracions del govern, consell comarcal del pla d'urgell.... y suma y sigue.

#5.1 rosa l, barcelona, 17/06/2012 - 14:46

Sole, renuncia a algun càrrec home... Ja està bé.

#4 lector_333, Barcelona, 15/06/2012 - 14:07

Certs cárrecs (judicials, síndics, governadors del Banco de España, caps de les policíes, presidents dels parlaments, senats o corts, etc...) haurien de ser electes i obligatoriament no afiliats a cap partit. Ja veuriem com de tiessos anirien els polítics.