Publicitat
Política · 27 de Setembre de 2013. 20:24h.

Comença la marxa enrere

Mas accepta ara una consulta legal i amb més d'una resposta

Comença la marxa enrere

Mas, a su llegada al Parlament

L'actuació del president Mas al debat de política general del Parlament ha confirmat que CiU està fent marxa enrere en la reivindicació sobiranista, com es demostra amb la resolució aprovada sobre el dret a decidir.

Mas ha passat d'assegurar que la consulta es realitzaria encara que el Govern central no l'autoritzés a aclarir que serà legal. De fet, el president deia fa ara quinze dies que "la consulta es farà sí o sí" i que "no hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere en res".

Ara, però, ha admès que hi haurà més d'una resposta, en contra dels plantejaments inicials. Fins i tot la seva invocació a unes eleccions si Rajoy segueix tancat a la consulta suposa admetre que és possible que la consulta no es realitzi. Aquesta vegada, d'altra banda, el president no ha posat data a aquestes eleccions eventualment plebiscitàries.

És a dir, que, segons fonts oficioses de la mateixa CDC, els plantejaments actuals estan molt lluny de les posicions inicials, que es basaven a fer la consulta de manera legal o no, amb una pregunta molt concreta i amb una data que estaria fixada abans que acabi aquest any.

Tot això està en dubte en aquests moments, quan Mas no ha aconseguit el suport dels sectors empresarials i financers de Catalunya, i quan la Unió Europea ha deixat molt clar que una separació de l'Estat espanyol deixaria Catalunya fora de la Unió.

El mateix document aprovat per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP després del debat de política general està, segons les mateixes fonts, totalment descafeïnat. Es parteix del fet que l'eventual consulta serà el resultat d'un diàleg amb l'Estat i que es realitzaria de forma legal.

Així, s'afirma que "el Parlament de Catalunya ( ... ) ha establert el mandat del diàleg i la negociació amb el Govern de l'Estat", i es fa referència a "la concreció de la via o vies legals" per a la realització de la consulta .

S'insisteix en aquest aspecte de la legalitat, quan es parla dels "marcs legals existents", i es posa com a exemple el cas del "Regne Unit amb Escòcia i el Canadà amb el Quebec", és a dir, que el conflicte s'ha de canalitzar dins de la negociació i la legalitat .

D'altra banda, el document aprovat no parla en cap moment de l'estat català, ni d'independència, sinó que es limita a utilitzar l'expressió "dret a decidir" o "futur polític". Tampoc es fa referència a les advertències llançades des de la Unió Europea.

Publicitat
Publicitat

116 Comentaris

Publicitat
#57 gerard de sarria, bvn, 29/09/2013 - 10:49

Us heu equivocat de titular. És el compte enrere....nois esteu encegats amb la tercera via......morta

#56 Joan, Palau-solità i Plegamans, 29/09/2013 - 01:46

Apa, torneu a l'escola de periodisme i ho torneu a provar. A veure si us surt alguna veritat aquesta vegada.

#55 Lluna, Barcelona, 28/09/2013 - 22:07

Quan el Govern CiU ERC em torni tot el que m'ha robat i pugui arribar a final de mes, i pugui pagar tranquil·lament tots els rebuts i la hipoteca, pensaré en si vull ser independent o no.

#54 ramon322, blanes, 28/09/2013 - 16:18

Te raó l'article. Es una esuivocació buscar consens amb qui no és independentista i sols vol descafeinar el procés. Si no ets independentista doncs fes campanya pel no i punt. I això de tres respostes doncs igual. Es que no vam votar ja una tercera via, que es deia Estatut??

#53 BEJOTA, BCN, 28/09/2013 - 14:23

"Els catalans són massa intel·ligents per cometre la ximpleria de la independència. Heu de fer-vos a la idea que, si aneu cap a la via de la independència, no entrareu a la UE"

Alain Minc, economista, empresari i assagista francès

#53.1 Kani, Girona, 28/09/2013 - 14:32

No entrem a la UE.... potser no.
I?

#53.2 bejota=minc lover, Barcelona, 28/09/2013 - 15:03

Alain Minc lobbista,conseller fallit d'expresidents i venut a qui millor paga.
Minc no tindrà problema per adaptar-se a la independència de Catalunya, segurament tu sí.
Bejota ja pots reperir-ho mil cops que la resposta és la mateixa,hahaha