Publicitat
Política · 12 de Febrer de 2016. 15:26h.

Comín demana 1.000 milions per acabar amb les llistes d'espera

El conseller qüestiona que hi hagi “alguna manera” d’obtenir els diners sense la independència

Comín demana 1.000 milions per acabar amb les llistes d'espera

Comín, durant la comissió

El conseller Toni Comín, en la comissió de Salut de dijous passat al Parlament, va remarcar que “necessito mil milions” per acabar amb les llistes d’espera. “Oblidem-nos de la independència: necessito mil milions. Hem fet els números”, va indicar.

“Necessito quasi mil milions per reduir les llistes d’espera a una espera mínima, pràcticament nul·la. I això té aquest cost. Doncs si vostès em diuen alguna manera de poder disposar d’aquests mil milions, després necessito més diners per recuperar la posició salarial dels professionals, per fer el pla de xoc d’inversions, etcètera”, va afegir.

Comín va assegurar en aquest sentit que “només si ens centrem en les llistes d’espera, té aquest preu; i jo no vull enganyar la gent. Val això. Per això vaig dir que a mi ara mateix em sembla que la manera segura d’obtenir aquests mil milions és el procés d’independència. Em semblava un manera molt segura i molt fiable de disposar d’aquests recursos”.

Les paraules del conseller van arribar després de les crítiques de l’oposició. La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, va deixar clar que “diferim profundament del model de gestió”. “Des del 2010, el pressupost del Departament de Salut s’ha aprimat més de mil milions d’euros”, va denunciar.

També va assenyalar que “més del 24 per cent del pressupost de salut es deriva a la sanitat privada. Catalunya lidera el rànquing de l’Estat espanyol en la quantitat de diners públics que passen a engreixar la sanitat privada”.

Per la seva banda, Santi Rodríguez, del PPC, va considerar que “si en algun aspecte la independència és menys recomanable, ho és en la salut”. El diputat va argumentar que “les persones avui en dia es mouen més que mai. I, com es mouen les persones, es mouen també les malalties. I tenim l’exemple que vostè mateix ha citat, com el del Zika”

Albano Dante, de Catalunya Sí que es Pot, va defensar que “si no hi han diners potser ens hauríem de començar a pensar aquest tema dels diners públics als centres amb ànim de lucre”. També va denunciar que “el model és un desastre”.

Dante va criticar “la sociovergència sanitària, responsable del que avui està passant" i que “ja no s’aguanta”. “No s’aguanta que la corrupció sigui sistèmica i no una qüestió d’algun dolent que passa per allà”, va sentenciar.

El conseller, en la seva primera intervenció, va reconèixer que de moment els temps de llista d’espera són de 180; càncers, 45; pròstata i bufeta..., càncer de pròstata i bufeta, 60, etcètera. Cirurgia cardíaca, 90 dies. Per tant, s’ha ampliat de 14 a 27 els procediments que tenen un circuit d’urgència, diguem-ne, sense espera, s’han ampliat de 14 a 27".

També va advertir que “les llistes d’espera són consubstancials a un sistema sanitari públic, universal, finançat amb impostos”. “Per tant, el debat no és si hi han llistes d’espera, el debat és quin és el temps d’espera de la persona que està en una llista”.

“Perquè no hi ha sistema sanitari públic finançat amb impostos sense llista. No existeix. I això no vol dir que jo ara estigui justificant o deixant de justificar, o intentant desdramatitzar les llistes d’espera”, va sentenciar.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#20 Ja ja ja, Hospitalet, 14/02/2016 - 19:16

Demana pasta a Miquel Calzada ,s`està fent d`or a compte del procés.

#19 Pepet, Sabadell, 14/02/2016 - 10:27

Ara tots busquen diners, per tal de solucionar els problemes econòmics del Govern; Donat que el dèficit actual és d'uns 68.000 milions d'euros, 2, 4 o 5 mil milions més són poca cosa. La solució és emetre bons patriòtics i segur que es cobreixen les necessitats immediates; no hi ha altre solució.

#18 artur., mas-turbador, 13/02/2016 - 02:00

con la indepe, se jodió el fondo de garantía autonómico

#17 Carlos Gomez, Bcn, 13/02/2016 - 00:44

"El President Puigdemont preve aumentar de 220 a 240 millones el gasto en medios publicos de la CCMA "

Cronica Global 29-1-2016

#16 Cata quééé????, Montcada i Reixac, 12/02/2016 - 22:05

Es la mala gestion de muuuchos años,se desvia a la privada,por la comisiones,es una tupída red de comisiones,y de tantos poe cientos,Comin,leete,el tema de Reus,es extensible a toda Catalunya.¿es que no lo sabe tu actual jefe,Oriol? ¿que te ha puesto de tonto util converso?.Leete a Alfons Comin.