Publicitat
Política · 15 d'Octubre de 2020. 21:25h.

Companys, reconegut també com a víctima del nazisme

Col·loquen una llamborda stolpersteine en el seu record a la plaça Sant Jaume

Companys, reconegut també com a víctima del nazisme

La reneboda de Lluís Companys, Mariona Companys, ha estat l'encarregada de col·locar aquesta tarda la llamborda stolpersteine a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, en memòria del president afusellat fa 80 anys, el 15 d'octubre de 1940, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. Ho ha fet acompanyada del 131è president de la Generalitat, Quim Torra; de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i de la consellera de Justícia, Ester Capella, que l'ha lliurat a la familiar perquè la col·loqués.

L'acte ha començat amb les paraules de la presidenta de l'associació d'amistat entre Colònia i Barcelona, Heike Keilhofer, que ha explicat que les stolpersteine són les llambordes creades per l'artista alemany Gunter Demnig, en record de persones deportades, víctimes del nazisme.

Aquesta entitat ha col·laborat amb el Memorial Democràtic per promoure la instal·lació de la llamborda en memòria del president, que duu la inscripció "Aquí visqué MHP Lluís Companys Jover, nascut al 1882, exiliat al 1939, arrestat al 1940 a França i afusellat al 15 d'octubre de 1940".

Després de la col·locació, l'acte commemoratiu ha continuat al pati de carruatges del Palau de la Generalitat, on el 131è president, Quim Torra, ha recordat que Companys va ser "l'únic president elegit democràticament a Europa assassinat per un règim feixista" i que 80 anys més tard, "encara és l'hora que Espanya n'assumeixi la responsabilitat i demani perdó". Per això, ha assenyalat, "la ferida continuarà oberta mentre no hi hagi un Govern que en nom de l'Estat espanyol assumeixi aquest gest de reparació col·lectiva".

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha remarcat que "persistirem i no defallirem" malgrat les amenaces i represàlies de l'estat d'espanyol com "la inhabilitació del president Torra per defensar la llibertat d'expressió".

Durant l'acte, els membres del Govern també han lliurat a la familiar del president afusellat Mariona Companys, el document que acredita la nul·litat del judici polític del franquisme del president Companys.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 Lobisome, BCN, 17/10/2020 - 09:47

No se pierdan a Sostres, sobre Companys. ("La mayor vergüenza" ABC 15.10.2020). El provocador Sostres me cae fatal, pero nadie escribe hoy en la prensa española con un mayor y más preciso conocimiento de lo que de verdad pasa en Catalña, de lo que (de verdad!) va la cosa.

#14 Neferu, Barcelona, 16/10/2020 - 14:54

¿ Víctima del nazismo? O sea, víctima de él mismo. ¡¡Jesúspordios!!

#13 luis, barcelona, 16/10/2020 - 12:25

Y que pongan tambien un recuerdo homenaje a Companys, en cada una DE LAS CHECAS QUE HUBO EN BARCELONA

#12 Capit@n España, Purgandus populus!!, 16/10/2020 - 11:16

A este adoquín podrian nombrarlo el próximo President de la Generalitat para así seguir la progresión de nombrar a uno más incompetente y falto que el anterior.

#11 Crápula, BCN, 16/10/2020 - 11:07

Como sigan así estos lumbreras, al final el adoquín se los vamos a tirar nosotros en el melón...