Publicitat
Política · 25 de Novembre de 2008. 21:21h.

Condemnats cinc mossos per tortures

Van maltractar a un home, detingut per error

Condemnats cinc mossos per tortures

Un mosso, amb el conseller d'Interior, JoanSaura

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes de fins a sis anys i set mesos de presó a cinc mossos d'esquadra de la comissaria de Les Corts per torturar i maltractar un home que van detenir per error al juliol de 2006 i a qui fins i tot van ficar una pistola a la boca per a obligar-li a confessar. En la sentència, la secció novena de l'Audiència condemna a sis anys i set mesos de presó a tres dels agents processats, a dos anys i tres mesos a un altre, i a multes que sumen 3.900 euros a l'últim d'ells, pels delictes de tortures i lesions greus, detenció il·legal, violació  de domicili, contra la integritat moral i maltractament.

Segons creu provat el tribunal, els agents van copejar i van torturar al detingut, d'origen romanès i al que van confondre amb un atracador, i també van maltractar i van arrestar il·legalment la seva núvia, embarassada de tres mesos, fins a assolir que els permetés entrar al seu domicili per a registrar-lo il·legalment.

La sentència censura la conducta dels mossos, que qualifica de "cruel a l'excés, brutal o salvatge" i impròpia d'una policia formada en un Estat de dret, i els retreu que seguissin copejant al detingut, fins i tot després que aquest els advertís que és hemofílic.

El cas va ocórrer al juliol de 2007, quan la policia catalana investigava un cas d'atracament, i la víctima va identificar "amb bastants dubtes" al torturat, Lucian P., en un reconeixement fotogràfic, pel que el cap del grup d'atracaments, imputat en la causa però absolt, va ordenar la seva detenció.

Vestits de paisà, quatre dels agents van esperar a Lucian P. en la porta de la seva casa i, sense identificar-se en cap moment, es van abalançar damunt d'ell, li van fer la traveta, ho van llançar al sòl i li van copejar per tot el cos, al mateix temps que li trepitjaven el cap i li agarraven pel coll per a impedir que cridés.

Diversos ciutadans es van apropar als mossos per a recriminar-los-hi la seva actuació, i un d'ells va ensenyar la pistola que duia, va treure la placa i va demanar que els deixessin en pau perquè estaven fent la seva "feina".

Els agents van introduir al detingut en un vehicle policial i, durant el trasllat a la comissaria, un dels processats li va ficar a la boca la pistola que duia, amenaçant-li amb llençar-lo "per un barranc" si no reconeixia els fets que se li imputaven.

El policia va advertir també a Lucien P. que si la jutge ho soltava podrien matar-lo i que no seria "el primer", segons la sentència, que manté que durant el trasllat va ser copejat pels quatre mossos, inclosos el conductor i el qual viatjava de copilot, que aprofitaven els embusos de tràfic per a girar-se a pegar-li.

Els agents van seguir copejant al processat a l'aparcament de la comissaria de Les Corts, desoint els seus advertiments que podia morir per hemofílic, fins que un altre mosso -no identificat- els va dir que paressin, que havia càmeres d'enregistrament. El detingut, que només va saber els motius de la seva detenció ja al calabós, va explicar al judici que va pensar que els condemnats eren delinqüents i es va tranquil·litzar quan van arribar a la comissaria, perquè va comprendre que els agressors eren policies.

A l'endemà, Lucien P. va ser posat en llibertat i acompanyat a casa per un dels agents, que es va disculpar, però la víctima a causa de la seva detenció va perdre el treball i va haver de rebre tractament pel risc que, per l' hemofília, se li compliquessin les lesions.

Un altre agent, amb l'ajuda d'un dels anteriors, van detenir a la núvia de Lucien P., que estava embarassada de tres mesos, la van subjectar per ambdós braços i la van agarrar fortament pel pèl per a introduir-la al cotxe policial i dur-la a comissaria, on la van enganyar dient-li que la seva parella era proxeneta per a forçar-la a respondre el que ells volien.

Segons la sentència, els agents van assolir que la dona els deixés entrar en el domicili que compartia amb l'acusat, que van estar registrant sense la pertinent ordre judicial.

El tribunal ressalta que l'acusat va ser "copejat i amenaçat de forma totalment gratuïta i innecessària i, per descomptat, utilitzant més que la força imprescindible per a la seva reducció", sense altra finalitat que la "vexació i la humillació".

En aquest cas, el departament d'Interior va confiar en la innocència dels mossos imputats, no els va obrir expedient disciplinari i va posar a la seva disposició un advocat.

La sentència ha estat facilitada aquest dimarts pel gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i, per ordre de la secció novena, amb la identitat dels condemnats oculta, ja que la sala ha anunciat que procedirà així amb tots les seves sentències a partir d'ara per a complir amb la llei de protecció de dades.

Quan el cas va ser jutjat per l'Audiència de Barcelona, la fiscalia no va incloure el seu escrit d'acusació en el bloc de qualificacions que es lliura a la premsa per a informar dels judicis de la setmana.

La direcció dels Mossos d'Esquadra, de la seva banda, ha indicat en un comunicat que "en relació amb la sentència que condemna per diversos motius cinc agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, els serveis jurídics han iniciat de manera immediata l'anàlisi de la sentència, que ha estat notificada a les parts. Aquest estudi té l'objectiu de determinar les mesures de caràcter jurídic o professional que caldrà adoptar en conseqüència".
 
S'afegeix que "cal recordar que en el moment en què la direcció general de seguretat ciutadana va tenir coneixement dels fets, va incoar la corresponent informació reservada. Aquest informe, però, està en suspens a l'espera que la sentència que s'ha fet pública esdevingui ferma. De fet, aquest és el procediment habitual i reglamentari sempre que hi ha un procés judicial obert per les mateixes causes".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#13 Krujirinocentes, Girona, 01/06/2021 - 23:39

Yo he sufrido sus malos tratos.sus acusaciones falsas y sus mentiras.los únicos que se creen a estos individuos son sus amigos y sus familiares.los hay que justifican todas las imágenes que hemos visto de estos individuos en todo el mundo.se tiene que tener algún trastorno mental para apoyar este tipo de individuos.son nefastos

#12 pere, barcelona, 04/12/2008 - 18:08

els mossos son segurament inocents, no hi han proves forenses en aquest cas, nomes un jutge i un fiscal que vlolien fotre canya als mossos per que sino perque val mes la paraula d'un ciutada que la d'un agent ? no hi han proves forenses !! ho se !!

#12.1 Krujirinocentes, Girona, 01/06/2021 - 23:46

"Seguro que son inocentes"nunca hemos visto una sola imagen en todo el mundo de un individuo de estos pegando a nadie.ni asesinando a un inocente en el raval.ni pegando en comisarías.ni vendiendo droga.ni amenazando africanos.ni torturando a personas inocentes rumanas.ni amputado ojos a mujeres que pasaban por allí.ni apalizandome a mi

#11 Rubèn N, Bcn, 26/11/2008 - 18:39

Jo sempre dono suport als mossos.

#10 Carles (motero), GELIDA, 26/11/2008 - 13:28

I al conductor que va matar dos motoristes el fi de semana pasat i que va donar positiu en la prova de alcholemia, que li passara? he lleigit en algun lloc que era POLICIA MUNICIPAL de no se on

#9 xavi, barcelona, 26/11/2008 - 09:34

Patètic i trist tot això dels mossos... i també resulta patètica la redacció d'aquesta notícia. No teniu ningú que pugui escriure en català amb un mínim de decència?