Publicitat

El Consell de Garanties Estatutàries tomba el nucli de la Llei de Vegueries

Cop a Ausàs

El conseller Jordi Ausàs, al Parlament

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat en contra del nucli de la llei de vegueries, ja que considera contrària a la Constitució espanyola i l'Estatut la regulació dels canvis legals que s'han de fer per modificar els límits provincials, que són competència de l'Estat.

En concret, el dictamen, que respon a un recurs presentat per CiU i PP, afirma que hi ha un article que és contrari a la Constitució i a l'Estatut. Es tracta de l'apartat dos de la disposició transitòria primera de la llei, que estableix que el consell de vegueria de les Terres de l'Ebre s'ha de constituir "tan aviat com s'hagi produït la modificació corresponent de la legislació en matèria de règim electoral".

En aquest punt, el Consell de Garanties Estatutàries considera que la creació del consell de vegueria de les Terres de l'Ebre altera els límits territorials i, per tant, la modificació legal que s'ha de fer no és sobre la "legislació en matèria de règim electoral", com diu la llei de vegueries, sinó que qualsevol alteració dels límits provincials ha de ser aprovada per les Corts Generals mitjançant una llei orgànica, tal com estableix la Constitució.

D'altra banda, el dictamen recomana que no es comencin a constituir vegueries fins que les Corts Generals modifiquin els límits provincials. La llei estableix que en una primera fase es constitueixin els consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i que, més endavant, la resta de vegueries es constituiran després de modificar legalment els límits provincials.

Així mateix, el Consell de Garanties Estatutàries creu que introdueix "una aparença de modificació en el procés d'organització territorial que no s'adequa a l'esperit de l'Estatut" el fet que en el moment d'entrada en vigor de la llei de vegueries es constitueixin quatre consells de vegueria, els de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, que substitueixen les diputacions provincials corresponents.

A més, el dictamen indica que el fet que els consells de vegueria substitueixin les diputacions provincials en aquesta primera fase "no sembla expressar cap realitat fàctica ni jurídica", i afegeix que "en realitat, es limita a un canvi de nom" que pot plantejar "problemes de seguretat jurídica".

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, s'ha mostrat obert a "introduir canvis per tal de dotar el text d'una major seguretat jurídica i fer petites modificacions oportunes per concretar amb més detall l'esperit de la llei".
 
Ha afegit que la lectura que en fa el Consell de Garanties Estatutàries del projecte de llei "és molt restrictiva amb les possibilitats del nostre autogovern' i creu que fa una interpretació 'molt expansiva del fet provincial".

De la seva banda, sl portaveus al Parlament de CiU, Oriol Pujol, i  del PPC, Dolors Montserrat, han reclamat al Govern aquest dimecres que ajorni l'aprovació definitiva de la llei de vegueries després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

La portaveu parlamentària d’Esquerra, Anna Simó, ha afirmat també que el dictamen fa una lectura molt expansiva del fet provincial i barreja el concepte de província (límits territorials) amb el de diputació provincial (òrgan de govern), que "són dues coses diferents, però en cap cas contradiu el que sempre s’ha dit des del Departament de Governació i des d’Esquerra, que cal negociar amb l’Estat la modificació de legislació estatal per assolir les vegueries". Ha afegit que "és clar que sense llei de vegueries no hi haurà mai vegueries, ni la de les Terres de l’Ebre ni cap altra".

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Jaume, Taradell, 08/07/2010 - 09:29

Sóc independentista però amb aquesta gentola d'Esquerra la independència seria pitjor que continuar a Espanya. Sou uns ignorants, totalitaris i profundament feixistes

#7 Pep, la vuitena vegueria, 08/07/2010 - 00:57

Però no ha estat el TC qui ha rebaixat el Consell de Garanties? Doncs no se li fa cas per no ser vinculant i que sigui el TC qui ens tombi la llei de vegueries. Amb una mica de sort els agafa un empatx i abans de quatre anys ja serem independents.

#6 Joan (Gironès), Girona, 07/07/2010 - 23:31

Si l'acord entre PSC i ERC era que les vegueries eren la contrapartida de recuperar la Corporació Metropolitana de Barcelona com a refugi per al PSC, com queda tot plegat? Un altre gol del PSC a ERC.
Convé un govern coherent ja!!!!

#5 Joan, Lleida, 07/07/2010 - 22:55

I ara aquest pallasso que torni al seu poble (d'on no havia d'haver sortit mai) i ens deixi ja en pau.

#4 Fran, Llinars, 07/07/2010 - 20:05

I? ningu habia reclamat cap canvi,nomes els politics x donar-se´n feina aixi mateixos i endollar els seus amics x viure a costa dels demes.Nomes el pancatalanisme es capaç d en plena crisis voler doblar el cost creant nou funcionarat.D bojos.