Publicitat
Política · 7 d'Octubre de 2008. 11:30h.

Crida al catalanisme "del bon govern"

L'exconseller Mascarell admet la "desafecció" i proposa una "refundació del catalanisme"

Crida al catalanisme "del bon govern"

Mascarell, amb Montilla, el dia que va renunciar al seu escó del PSC

L'exconseller de Cultura, Ferran Mascarell, admet que "els catalans estan perplexos ens diuen els sociòlegs", pero "no crec que més que la resta", segons va admetre en una conferència a l'Ateneu Barcelonès el passat 2 d'octubre que ha tingut ressò en cercles catalanistes -Joan de Sagarre en parlava diumenge passat a La Vanguardia i Alfons López Tena a l'Avui- que reproduïm íntegre pel seu interes.

Mascarell, ara a RBA després d'haver renunciat a l'escó de diputat del PSC, afirma que estem al "capítol final de la tragicomèdia de l’Estatut" i que "tot plegat –finançament, estatut i ara crisi global- posaran a prova la classe política, i la pròpia societat catalana". Segons l'exconseller,  "el principal mal de Catalunya és la seva indefinició, i singularment la seva indefinició política. Catalunya s’ha tornat una país indefinit, sense perfil clar. Ha perdut –està perdent- alguns dels trets de la seva personalitat contemporània"
   
Mascarell creu que els catalanes es creuen una mica com "els irlandesos, que pateixen la síndrome MOPE: es creuen ser the most oppressed people ever; creuen ser la gent més oprimida del món", però que parlar de "la síndrome catalana -creure que som la gent més oprimida del planeta- seria massa fàcill". "Posats, doncs, a donar sigles a la síndrome catalana bategem-la: la nostra particular síndrome GOST: la síndrome de la gent que ha oblidat el subjecte i ha menystingut la teoria. El subjecte és el país.  La teoria és la idea que tenim i compartim una certa majoria dels qui hi vivim. Dit d’una manera curta: El subjecte que hem simplificat és Catalunya; la teoria que hem abandonat és el catalanisme.", afegeix


"La síndrome catalana -continu-a s’ha covat a foc lent durant els darrers trenta anys. En primer lloc, s’ha generalitzat l’equívoc de que els èxits inicials de la transició política espanyola eren el final de la feina del catalanisme. Molta gent ha actuat –i una part de la classe política ha jugat a fer-ho creure- com si Catalunya fos ja un petit estat; com si s’hagués arribat al final del trajecte de recuperació nacional".

En la seva opinió, "la síndrome catalana ha tingut un altre motiu: la nostra confiança en Espanya, en una determinada Espanya. La societat catalana va confiar que quan acabés la transició, una Espanya democràtica i moderna donaria solució sense masses dificultats a les seves demandes històriques".

Ferran Mascarell proposa, en aquest sentit, la "refundció del catalanisme" que considera que, entre altres trets característics, està lligat a "la idea de bon govern, de govern eficient" i que "Catalunya està tancant el seu segle d’or posterior a 1714 amb una sensació generalitzada (i innecessària) de desconcert".
   
L'exconseller defensa posar el rellotge catalanista en hora i tornar a començar" per a "rempensar de dalt a baix el marc conceptual del catalanisme" i, entre d'altres, proposa "una profunda renovació cultural" i "una radical renovació de la cultura política" per a combatre la "desafecció dels ciutadans". "La gent desconfia de la classe política", continua alhora que considera que "el catalanisme ha d'encapçalar la renovació i l'aprofundiment de la cultura democràtica".

Mascarell també es paritdari de "reconstruir a fons els esmicoalts ligams entre país i la seva capital" perque "a Catalunya li convé una gran capital". "El nou catalanisme haurà de renovar la convicció sobre les virtuts del bon govern", insisteix.

Veure text íntegre

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#20 Kim, Blanes, 07/10/2008 - 23:56

Mascarell, sin saberlo, acaba de descubrir que la "burbuja catalanista" ha explotado, como la financiera. Todo era aire.

#19 VOLEM LA INDEPENDENCIA ara aqusta nit, cardedeu, 07/10/2008 - 22:33

volem la llibertad ara aquest vespre

#18 Juan, Barna, 07/10/2008 - 21:24

¿Porqué será que todo lo que acaba en ..ismo me da mala espina?. No son tiempos de ideología, aunque sean de estar por casa.

#17 Pere, barcelona, 07/10/2008 - 20:00

Això de la Casa gran i de la Fundació CatDem cada cop té més adeptes. Crec que és la nostra salvació com a poble. Noves idees, repensar el nostre futur i les nostres relacions.

#16 jordi c, bcn, 07/10/2008 - 19:03

A un bon vi, quan se li aboca aigua sense interrupció deixa de ser un bon vi, per tornar-se aigua. I això ens ha passat a Catalunya.
Només un miracle por tornar a convertir l'aigua en vi.
Però qualsevol iniciativa es benvinguda.